Τα μανταρίνια κλημεντίνες έχουν σοβαρό πρόβλημα τιμών παραγωγού στην Ιταλία. Όπως επισημαίνει η Ένωση Αγροτών της Coldiretti, «υπάρχει μια ελεύθερη πτώση των τιμών λόγω της μειωμένης κατανάλωσης».
«Ειδικά τα μανταρίνια στην επαρχία του Τάραντα», τονίζει στον ΑγροΤύπο στέλεχος της ιταλικής αγροτοσυνδικαλιστικής οργάνωσης, «στις 24 Νοεμβρίου 2020 έφτασαν να πωλείται στα χωράφια με 15 λεπτά το κιλό, εμφανίζοντας μια πτώση σε ποσοστό 60%. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα πορτοκάλια της Ιταλίας. Οι τιμές παραγωγού είναι πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής, με κίνδυνο φέτος πορτοκάλια και κλημεντίνες να παραμένουν αδιάθετα στα δέντρα».
Ο κ. Alfonso Cavallo, πρόεδρος της Coldiretti του Taranto, κάνει λόγο για μια δραματική κατάσταση στον κλάδο των εσπεριδοειδών. Και προσθέτει: «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, έπεσε μέσα στην περίοδο συγκομιδής. Οι κλημεντίνες λόγω μειωμένης ζήτησης είχαν πτώση στην τιμή παραγωγού στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ έφτασαν πριν λίγες ημέρες να αγοράζονται από το χωράφι με προκαταβολές στα 15 λεπτά. Δύο μήνες έχουν περάσει από την έναρξη της συγκομιδής και υπάρχει βαθεία κρίση στις τιμές εσπεριδοειδών. Αυτό που ελπίζουν οι παραγωγοί είναι με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα στην Ευρώπη να αυξηθεί η ζήτηση».
Στο μεταξύ σε σχετική έρευνα που έκανε η Coldiretti της Puglia φαίνεται ότι η μείωση της κατανάλωσης στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια έπεσε κάτω από τα 15 κιλά ανά άτομο ετησίως στα πορτοκάλια. Συγκεκριμένα υπάρχει μείωση της κατανάλωσης στα τελευταία 15 έτη πάνω από 20% στα πορτοκάλια και πάνω από 50% στα μανταρίνια και κλημεντίνες.
Η καραντίνα λόγω της πανδημίας Covid και τα προβλήματα στην εστίαση έφεραν πρόσθετα προβλήματα στον κλάδο των οπωροκηπευτικών της Ιταλίας. Η οργάνωση Coldiretti της Puglia ζητά από την κυβέρνηση της Ιταλίας έκτακτες παρεμβάσεις και παροχή ρευστότητας στον κλάδο αλλά και προχωρά σε εκστρατεία προς τους τοπικούς φορείς και καταναλωτές να προτιμούν να αγοράζουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Απουλίας πορτοκάλια και κλημεντίνες που παράγονται μόνο στην περιοχή τους. Επίσης ζητά το ίδιο να ισχύσει και για τα υπόλοιπα αγροδιατροφικά προϊόντα.