Ο Δήμος Ναυπλιέων μετά από πρόσκληση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» συμμετέχει στη δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821» και θα προτείνει δύο νέους και δύο νέες (μετά από κλήρωση) , ως υποψήφιους για να συμμετάσχουν στη δράση αυτή, οι οποίοι πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις:
1. Να είναι 18-21 ετών: την 1/1/2021 να έχουν κλείσει τα 18 (γεννημένοι πριν τις 31/12/2002) και στις 31/12/2021 να μην έχουν κλείσει τα 21 (γεννημένοι μετά την 31/12/2000)
2. Να έχουν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
3. Να διαθέτουν πιστοποίηση γνώσης της Αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον σε επίπεδο Γ1/C1. Πιστοποιημένη γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας εκτιμάται ως προσόν.
Οι αιτήσεις (επισυνάπτεται υπόδειγμα) θα πρέπει να σταλούν ηλεκτρονικά στο doppat.nafplio@gmail.com μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου και ώρα 12.00. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες θα μπορούν να καλούν στο 2752 0 27153 , εργάσιμες ώρες (Υπεύθυνη κα Μαρία Ράλλη- Πρόεδρος Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.).
Μετά το πέρας της προθεσμίας και όσοι πληρούν τα κριτήρια θα συμμετέχουν σε κλήρωση ( ο τόπος και ο χρόνος θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες) για να βγουν οι δύο νέοι και οι δύο νέες που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα.
Από εκεί και πέρα η Επιτροπή κατόπιν αξιολόγησης θα επιλέξει μεταξύ όλων των προτεινόμενων από τους Δήμους, τους 200 νέους και νέες που θα συμμετάσχουν τελικά στη δράση υπογράφοντας σχετικό συμφωνητικό με την Επιτροπή.
Τι είναι το πρόγραμμα «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821»
Πέντε ομάδες, αποτελούμενες η κάθε μια από 40 νέους 18-21 ετών, προτεινόμενοι από τους Δήμους που υπέβαλλαν πρόταση στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και επιλέχθηκαν, περιηγούνται στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε 5 ξεχωριστές διαδρομές, διάρκειας 15 ημερών η κάθε μία.
Οι διαδρομές ακολουθούν θεματικές ενότητες που συνθέτουν την πορεία πριν και μετά την Επανάσταση του 1821.
Διακόσιοι νέες και νέοι, χωρισμένοι σε 5 ομάδες, θα περιηγηθούν κατά τη διάρκεια του 2021 σε πέντε διαφορετικές διαδρομές στην Ευρώπη, που είναι ταυτισμένες με την Επανάσταση.
Κάθε μία από τις 5 ομάδες, ακολουθεί, επί 15 ημέρες, μια διαδρομή και επισκέπτεται πόλεις με μεγάλη σημασία για την Επανάσταση του 1821 και τις μετέπειτα εξελίξεις με βάση ένα πρόγραμμα επισκέψεων που έχει διαμορφωθεί από την Επιτροπή και με την υποστήριξη των κατά τόπους Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι νέοι και νέες που τελικά θα επιλεγούν από την Επιτροπή, λειτουργώντας ως «πρεσβευτές» της σημερινής Ελλάδας, θα επισκεφθούν ιστορικής σημασίας τόπους (όπου έζησαν κι έδρασαν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι Ι. Καποδίστριας, Α. Κοραής, Ρ. Φεραίος, Α. και Δ. Υψηλάντης, Λόρδος Βύρωνας, Μ. Κάλλας, Ν. Καζαντζάκης, Δ. Μητρόπουλος κλπ.) και τοπόσημα, σύγχρονα μνημεία, πανεπιστήμια, σχολεία, μουσεία, πινακοθήκες.
Θα γίνουν δεκτοί από τις κατά τόπους επίσημες Ελληνικές Αρχές, θα συναντήσουν τοπικούς φορείς, θα πάρουν μέρος σε τοπικές εκδηλώσεις, θα γνωρίσουν καλές πρακτικές οικολογίας, διαχείρισης νέων μορφών ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων κλπ.
Μετά την ολοκλήρωση των ταξιδιών θα παραχθεί ένα ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις των 200 νέων.