Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιούνται οι τιμητικές εκδηλώσεις για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου στη σκιά της πανδημίας και εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.
Οι 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ είναι ενδεικτικά της διάθεσης της κυβέρνησης να κρατήσει μακριά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνωστισμού ή και αναταραχής εν μέσω του δεύτερου ενδημικού κύματος.
Στο πλαίσιο αυτού εντάσσεται και η απαγόρευση των συναθροίσεων που ισχύει από το πρωί της Κυριακής μέχρι και αύριο το βράδυ.
Αυξημένη αστυνομική παρουσία υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτήρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.
Κατάθεση στεφάνων
Μέχρι στιγμής στεφάνι έχουν καταθέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, και ο γ.γ. του ΚΚΕ καθώς και αντιπροσωπεία της Βουλής, υπό τον πρόεδρό της, Κωνσταντίνο Τασούλα. Στεφάνι επίσης κατέθεσαν αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.
Επίσης, στον χώρο των κρατητηρίων του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου και να καταθέσουν στεφάνι.
«Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης. Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, την δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη είναι σήμερα ο αγώνας όλων μας» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο με την ευκαιρία της 47ης επετείου της εξέγερσης. Τόνισε ότι ο φετινός εορτασμός γίνεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας και πρόσθεσε ότι το Πολυτεχνείο μάς διδάσκει ότι η Δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες.
«Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε, για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο, τιμώντας τη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης του 1973.
«Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις που γιορτάζεται. Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά, διαχρονικά και επίκαιρα. Τα συνθήματα "Έξω οι ΗΠΑ", "Έξω το ΝΑΤΟ", "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δουλειά, μόρφωση, υγεία", εξακολουθούν να συγκλονίζουν και σήμερα τις καρδιές της ελληνικής νεολαίας, του ελληνικού λαού, που δίνουν τη μάχη τους και σήμερα και κάθε μέρα, ενάντια σε μια αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατέθεσε στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου στον χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσούμπας είπε:
«Είναι απαράδεκτο, με πρόσχημα την πανδημία, να παίρνονται αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα απαγόρευσης των εκδηλώσεων γιορτασμού του Πολυτεχνείου, με τον συμβολικό έτσι κι αλλιώς χαρακτήρα, που αυτές παίρνουν φέτος. Η απαγόρευση της ελληνικής αστυνομίας και με εντολή της κυβέρνησης για απαγόρευση συνάθροισης πάνω από 3 άτομα, ιδιαίτερα σήμερα, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική, καταγγέλλεται από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας... Ο ελληνικός λαός, άσχετα από την ανασφάλεια που καλλιεργείται με ευθύνη της κυβέρνησης, γιατί δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτά τα χρόνια, είναι στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται και με το πνεύμα και με την ψυχή και την καρδιά στους δρόμους του αγώνα, στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους όλης της Ελλάδας. Γι' αυτό το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει στον αιώνα τον άπαντα».
Το δικό της μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου έστειλε και η Φώγη Γεννηματά.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε:
«Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι διαφορετική. Η πανδημία και η γενική καραντίνα εμποδίζουν τις εκδηλώσεις μνήμης. Θα είμαστε όμως εκεί διαφορετικά. Γιατί τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι στο μυαλό και στην καρδιά των προοδευτικών ανθρώπων. Είναι το σινιάλο Ελευθερίας από την φοιτητική εξέγερση. Είναι η σπίθα της νεανικής αμφισβήτησης στα κατεστημένα. Είναι η πίστη στην συλλογική δράση και στην αξία του μαζικού κινήματος. Είναι η εμπιστοσύνη στις αξίες της Δημοκρατίας».
Προσέθεσε ότι «Με αυτά πρέπει να προχωράμε πάντα. Ιδιαίτερα σήμερα που ένα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας, απειλεί «το ψωμί», «την παιδεία», «την ελευθερία» μας. Απειλεί, πάνω απ' όλα τη ζωή μας».
Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε
«Γι’ αυτό και δεν πρέπει να το αφήσουμε να μας διχάσει ούτε να μας στερήσει την ελπίδα. Αλλά να μας δυναμώσει, για να σταθούμε μαζί, αποφασισμένοι και ενωμένοι, με μπροστάρηδες τους νέους. Με τη σκέψη σε αυτούς που δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν. Με όπλα τις αξίες, τις ιδέες μας και τον αγώνα μας για μια όρθια, περήφανη και δίκαιη κοινωνία. Το Πολυτεχνείο είναι εδώ μας περιμένει υγιείς και δυνατούς».
Συγκέντρωση στην αμερικανική πρεσβεία, πορεία από τον ΜέΡΑ25
Κι ενώ στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας και με εντολή της ΕΛΑΣ έκλεισαν πέντε σταθμοί του Μετρό («OMONOIA», «ΠANEΠIΣTHMIO», «ΣYNTAΓMA», «EYAΓΓEΛIΣMOΣ» και «Μ.ΜΟΥΣΙΚΗΣ»), το ΚΚΕ αψήφησε την απαγόρευση για συναθροίσεις και περίπου 200 άτομα, παρουσία και του Δημήτρη Κουτσούμπα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαδήλωση του ΚΚΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία, (σ.σ. η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα) είπε:
«Κάνουν το αυτονόητο. Είναι συμβολική κίνηση νέων ανθρώπων του ελληνικού λαού -όπως βλέπετε είναι συγκεκριμένα άτομα- ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, σ' αυτά που υπέφερε η χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».
Πορεία προς το κέντρο της Αθήνας πραγματοποιεί αυτή την ώρα και ομάδα του ΜέΡΑ25, με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη που κρατάει ένα πλακάτ που γράφει: «Αγώνας διαρκής για τη Δημοκρατία».