Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Παρασκευή 6/11/2020, για τα «έργα και τις ημέρες» της «αμαρτωλής» «Πελοπόννησος ΑΕ» και το έλλειμμα το οποίο εμφανίζει μετά τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών και της Εθνικής Επιτροπής Διαφάνειας, οδηγήθηκε σε φιάσκο και «κουκούλωμα» με βασική ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής του κ. Νίκα.
Στο μεγαλύτερό μέρος της συνεδρίασης γίναμε μάρτυρες μιας προσυμφωνημένης προσπάθειας κουκουλώματος, από τον κ. Νίκα και τον κ. Τατούλη, του αμαρτωλού βίου και πολιτείας της «Πελοπόννησος ΑΕ», καθώς και των ευθυνών της τέως περιφερειακής αρχής...
Ο κ. Νίκας αντί να καλέσει τον ορκωτό λογιστή που έκανε τον διαχειριστικό έλεγχο και στου οποίου το πόρισμα στηρίχτηκε η Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας και εξέδωσε το αδιαμφισβήτητο πόρισμα- καταπέλτη, για να εισηγηθεί, ενημερώσει και απαντήσει στις ερωτήσεις των Περιφερειακών Συμβούλων, κάλεσε τον ορκωτό λογιστή που είναι υπεύθυνος για τον ισολογισμό τα τελευταία έξι χρόνια!!!, με αποτέλεσμα: α) Να μην μπορεί ή να μην θέλει να απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν, και κυρίως το που πήγαν τα χρήματα που εμφανίζονται σαν έλλειμμα κατά τον έλεγχο. «Πήγαν σε άλλα έργα» μας είπε αλλά σε τι έργα δεν ήξερε, ούτε αν αυτό είναι νόμιμο.!!! Όπως επίσης, δεν γνωρίζει τι έχει γίνει στην εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια !
Ενώ ο διενεργήσας τον διαχειριστικό έλεγχο και φυσικά η Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας τονίζουν ότι αυτό είναι παράνομο και «είναι σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας ως δημόσιου φορέα για «την χρηστή διοίκηση και συνετή διαχείριση του δημοσίου χρήματος». Καθότι “τα ευρήματα” από τον έλεγχο 11 προγραμματικών συμβάσεων που υλοποίησε η Πελοπόννησος Α.Ε. καταδεικνύουν ουσιαστική αθέτηση των απαιτούμενων διαδικασιών»!!!
β) Να μην εξηγεί γιατί υπάρχει διαφορά 624.000!!! ευρώ ανάμεσα στο έλλειμμα των 1.300.000 που ισχυρίζεται ο ισολογισμός και όχι 1.924.653 !!! που αναφέρει ο διαχειριστικός έλεγχος .
Σε όλη τη συνεδρίαση υπήρξε σαφέστατη προσπάθεια υποβάθμισης της συζήτησης απ' τις παρατάξεις Νίκα και Τατούλη, με την κουβέντα να περιστρέφεται γύρω από ανούσια ερωτήματα, όπως αν το έλλειμμα είναι λογιστικό ή διαχειριστικό και αν τελικά ισχύει το «τρεις το λάδι τρεις το ξύδι πέντε το λαδόξυδο».
Κάνεις από τις δύο μεγάλες παρατάξεις του ΠΕΣΥΠ δεν ασχολήθηκε με αυτά που ακούστηκαν και καταγγέλθηκαν, τόσο από εμάς όσο και από τις άλλες παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Το πρόβλημα τους εξακολουθούσε να είναι αν το έλλειμμα είναι λογιστικό ή διαχειριστικό. Για το γεγονός ότι υπάρχουν, βάση των ελέγχων, πάμπολλα στοιχεία που καθιστούν την Πελοπόννησος σαν ένα “νομότυπο” μηχανισμό αδιαφανούς διασπάθισης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, προς εξυπηρέτηση των εκάστοτε κομματικών και παραταξιακών επιδιώξεων, λίγο φάνηκε να ενδιαφέρει τις δύο μεγάλες παρατάξεις Νίκα - Τατούλη.
Δεν απάντησε ο κ. Νίκας γιατί επιλέγει να συνεχίσει να λειτουργεί μια εταιρεία και δεν επιλέγει να τεθεί σε εκκαθάριση και να γίνει καταλογισμός ευθυνών, η οποία: α) λειτουργούσε με δικό της εσωτερικό κανονισμό χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές και η οποία σε 10 έργα έκανε 402 απευθείας αναθέσεις!!! Αυξάνοντας μάλιστα παρανόμως το όριο των απευθείας αναθέσεων από τις 20.000 ( που όριζε ο νόμος) στις 40.000 ευρώ!!! β) Λειτουργούσε στη λογική «Γιάννης κέρναγε Γιάννης έπινε» αφού αυτός που ήταν στην επιτροπή παρακολούθησης ήταν και στην επιτροπή παραλαβής του έργου!!! γ) Έκανε συνεχώς κατατμήσεις ομοειδών τμημάτων των έργων με διαφορετικά ποσά και σε άλλα με υπερβάσεις του προϋπολογισμού των έργων ενώ σε άλλα με μικρότερα ποσά !!!.
δ) για το γεγονός ότι η Πελοπόννησος ΑΕ δεν έδινε λογαριασμό σε κανένα και έκανε ότι ήθελε, ούτε το ότι το σύνολο των συμβάσεων της ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας.
ε) για το γεγονός ότι η παράταξή Τατούλη λειτούργησε αυθαίρετα την «Πελοπόννησο ΑΕ » ως ιδιωτικού δικαίου για να μην υπόκειται σε κανένα δημόσιο έλεγχο και λογοδοσία για την διαχείριση των χρημάτων ενώ όπως τονίζει η Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας «είναι οργανισμός δημοσίου δικαίου».
στ) για το γεγονός ότι με βάση τις αρχές διαφάνειας και αντικειμενικότητας, με τις οποίες όφειλε να λειτουργεί δεν εξαιρούσε από τους διαγωνισμούς – απευθείας αναθέσεις – συνεργάτες που είχαν ήδη αναλάβει άλλα έργα ,το ίδιο χρονικό διάστημα από την εταιρεία. Κάτι που σημαίνει ότι οι συμβάσεις αυτές μπορεί να κριθούν άκυρες !
ζ) Και το πιο ουσιαστικό και σοβαρό, γιατί πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και να αναλάβει η Περιφέρεια και οι Δήμοι,να πληρώσουν την αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου όταν δεν είναι σαφές πόσα χρήματα χρειάζονται αφού υπάρχουν μεγάλες διαφορές, λες και οι 624.000 ευρώ είναι μαρουλόφυλλα!!! Όπως επίσης, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν και παλαιότερες, ή άλλες, απαιτήσεις, καθώς ο έλεγχος ήταν δειγματοληπτικός.
Διότι η συνεδρίαση έκλεισε με υπερψήφιση της πρότασης του Περιφερειάρχη περί συνέχειας λειτουργίας της εταιρείας και ανάληψης των υποχρεώσεών της από την Περιφέρεια και τους Δήμους. Με την λεκτική δέσμευση απ' την πλευρά του ότι τώρα η Πελοπόννησος ΑΕ θα διέπεται από καθεστώς διαφάνειας και ελέγχου.
Αρνήθηκε την πρόταση μας να μην ληφθεί απόφαση σε αυτή τη συνεδρίαση, αφού δεν κάλεσε τον ορκωτό λογιστή που έκανε τον διαχειριστικό έλεγχο με συνέπεια εκτός των άλλων, ότι δεν είναι σαφές ούτε ποιο είναι το ποσό που θα απαιτηθεί !!!!
Εμείς πέραν της άποψης μας ότι τα δομικά χαρακτηριστικά των αναπτυξιακών είναι αυτά που παράγουν αδιαφάνεια διαφθορά και κατασπατάληση, επειδή σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου πολίτη, επειδή σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα, επειδή «δεν αγοράζουμε στραβό γουρούνι στο σακί» ούτε είμαστε της λογικής « ὃ γέγονε, γέγονε» και πάνω απ' όλα, ακόμη και να συμφωνούσαμε σε όλα, αφού δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τονίσαμε ότι είναι απαράδεκτο να ψηφίζει το Συμβούλιο ότι θα το αναγνωρίσει όλο το έλλειμμα όσο και να είναι αυτό .
Δυστυχώς, και ανεξήγητα, υπέρ της πρότασης του κ. Περιφερειάρχη ψήφισαν εκτός της παράταξης του, και οι παρατάξεις των κ. Δέδε και Μπουντρούκα παρότι τόνισαν ότι δεν πρέπει να λάβει απόφαση το Συμβούλιο σε αυτή τη συνεδρίαση αφού και η συνεδρίαση δεν έγινε σωστά και δεν γνωρίζουμε το ακριβές ύψος του ελλείμματος.
Η παράταξη Τατούλη δεν ψήφισε, γιατί μάλλον θεώρησε ότι έπρεπε να της ζητήσουμε και συγγνώμη, και γιατί η ψηφοφορία ήταν σίγουρη.
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» όπως και οι παρατάξεις Γόντικα, Κάτσαρη ψήφισαν υπέρ της λύσης και εκκαθάρισης της Εταιρείας.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της
«Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»
Πετράκος Θανάσης
Δρούγκας Δημοσθένης