Διανύοντας την έκτη μέρα υπό καθεστώς lockdown, και ενώ τα μέτρα χρειάζονται τουλάχιστον δέκα μέρες για να αποδώσουν, οι αριθμοί της πανδημίας βαίνουν ανησυχητικά αυξητικοί με τη ημερήσια κρούσματα να είναι σταθερά πάνω από 2.000.
Οι παράμετροι, ωστόσο, που προκαλούν τις ανησυχίες των ειδικών, και είναι απόρροια, σε δεύτερο χρόνο, των αυξημένων κρουσμάτων, αφορούν την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών- σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, 297 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι- και την αύξηση των ασθενών που καταλήγουν από τη νόσο- χθες ανακοινώθηκαν 43 νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19.
Επιπλέον, πηγή σταθερής ανησυχίας το τελευταίο διάστημα αποτελεί η επιδημιολογική κατάσταση της Βόρειας Ελλάδας που κρίνεται οριακή.
Πιέζεται το ΕΣΥ
«Τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα πέσουν σχετικά γρήγορα σ’ ένα λογικό επίπεδο. Το θέμα, όμως, είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να πέσουν σε επίπεδο που δεν θα προκαλούν πίεση το Σύστημα Υγείας. Αυτό θα το δούμε μετά τις 14 ημέρες», δήλωσε χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Νοεμβρίου, 284 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε11 μέρες. Οι νεκροί αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, υπολογίζεται ότι έχουμε περίπου έναν νεκρό κάθε 35 λεπτά.
Παράλληλα, 297 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι όταν το όριο που έχουν δώσει οι ειδικοί για την αντοχή του συστήματος είναι το 350.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%).
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 608, οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%), ενώ οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).
Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%).
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773.
Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
«Η κινητικότητα τρέφει τον κορωνοϊό»
Στην πρωινή του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την κινητικότητα των πολιτών ως τον «βασικό εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». «Αυτός είναι που τρέφει τον κορωνοϊό», σημείωσε εννοώντας ότι οι μετακινήσεις διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.
Λίγες ώρες αργότερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την απαγόρευση μετακινήσεων σε όλη τη χώρα στο διάστημα από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Όπως εξήγησε, οι μετακινήσεις περιορίζονται μόνο στις «απολύτως αναγκαίες», κι αυτές αφορούν αυστηρά τρεις λόγους: εργασίας, υγείας και συνοδείας κατοικιδίων για μικρή βόλτα, μόνο σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.
Να σημειωθεί ότι και στο διάστημα της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, για τις κατ' εξαίρεση αυτές μετακινήσεις απαιτείται η προηγούμενη αποστολή SMS στο 13033: για λόγους υγείας στο 1 και για συνοδεία κατοικιδίου στο 6, ενώ και για την εργασία τις ώρες αυτές είναι απαραίτητη η βεβαίωση από τον εργοδότη.
Σχετικά με την ατομική άθληση, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως ο περιορισμός δεν αφορά την προπόνηση σε αθλητικά σωματεία, αλλά αυστηρά μόνο στην ατομική, σε συνθέσεις έως και τρία άτομα, για την οποία διατύπωσε ισχυρή σύσταση να γίνεται κοντά στην κατοικία του αθλούμενου. Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, επανέλαβε, καθώς η επιτροπή των επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά, όσο και σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα και τον Δεκέμβρη
Δύο επιπλέον μέτρα βρίσκονται υπό συζήτηση εφόσον τα αποτελέσματα του lockdown δεν είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα ο οποίος μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό χθες το βράδυ.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον περαιτέρω περιορισμό των μετακινήσεων και το κλείσιμο των σχολείων, και την επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας, για να περιοριστούν επαγγελματικές δραστηριότητες που παραμένουν ελεύθερες.
Ο κ. Πέτσας άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown και τον Δεκέμβριο, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουμε ξανά τον τελευταίο μήνα του χρόνου και να λειτουργήσει η αγορά για τα Χριστούγεννα.
Αρνητικό ρεκόρ με 43 θανάτους και 297 σε ΜΕΘ - 2752 νέα κρούσματα
Υπενθυμίζεται ότι στα 2.752 έφτασαν χθες τα νέα κρούσματα, αυξημένα σε σχέση με την Τρίτη, εκ των οποίων: Θεσσαλονίκη 777, Αττική 635, Λάρισα 137, Σέρρες 114, Ημαθία 85, Πέλλα και Έβρος από 69, Πιερία 52, Καβάλα 49, Δράμα και Χαλκιδική από 48, Μαγνησία 42, Κιλκίς 37, Ξάνθη και Ροδόπη από 33, Φλώρινα 29, Ηράκλειο, Λέσβος και Κοζάνη από 27, Τρίκαλα 24, Αχαΐα και Καρδίτσα από 22, Ιωάννινα και Γρεβενά από 19, Κορινθία 18, Χανιά και Βοιωτία από 17, Εύβοια 14, Ρόδος 10, Μεσσηνία 9, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Ευρυτανία, Πρέβεζα, Φθιώτιδα και Λασίθι από 7, Κέρκυρα 6, Ηλεία, Θεσπρωτία, Κάλυμνος και Ρέθυμνο από 5, Αργολίδα, Άρτα, Θάσος και Λήμνος από 4, Άνδρος και Καστοριά από 3, Σάμος, Φωκίδα, Ζάκυνθος και Κεφαλονιά από 2, Κέα-Κύθνος, Κως, Λακωνία, Λευκάδα και Σποράδες από 1. Επίσης, 43 ήταν εισαγόμενα, ενώ 77 βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Ο συνολικός αριθμός έφτασε στα 63.321 κρούσματα. Στις ΜΕΘ βρίσκονταν 297 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ άλλοι 347 έχουν εξέλθει από αυτές. Ωστόσο, είχαμε αρνητικό ρεκόρ θανάτων, με 43 ασθενείς να έχουν καταλήξει και να φτάνουμε στους 909 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι χθες διεξήχθησαν 25.714 μοριακά τεστ και 3.476 rapid test.
Πηγή: naftemporiki.gr
Πηγή: naftemporiki.gr