Πρόκειται, για τη Γενική κλινική Λυσίμαχος του προέδρου των ιδιωτικών κλινικών Γρηγόρη Σαραφιανού και την Euromedica Θεσσαλονίκης. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρει:
«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία. Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Αφ' ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ' ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων. Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».
Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών του οποίου η κλινική επιτάχθηκε πριν από λίγο, μιλώντας στο Open TV ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε την εμπειρία που έχει το δημόσιο σύστημα. Δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με και χωρίς covid. Έχουμε πάρει ασθενείς με άλλα νοσήματα από δημόσια νοσοκομεία». Τόνισε δε ότι κινδυνεύει να τιναχθεί όλο το σύστημα υγείας στον αέρα, καθώς «το θέμα είναι να σώσουμε ζωές, όχι να διαδώσουμε τη νόσο. Δεν μπορούμε να κάνουμε ανάμιξη των ασθενών».
Διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι και να γίνουν τελικά διακομιδές ασθενών δεν υπάρχει προσωπικό να τα υποστηρίξει. «Υπάρχει πρόβλημα. Έχει γίνει αποψίλωση των ιδιωτικών κλινικών από νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό έχουν φύγει 3.800 και έχουν πάει στο δημόσιο σύστημα. Συζητάμε με το υπουργείο εδώ και ενάμιση μήνα» τόνισε.
Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών ισχυρίστηκαν δε, ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, καθώς από τη μία υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και από την άλλη δεν υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι χθες στις 9 το βράδυ εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχε δοθεί σε 200 ιδιωτικές κλινικές για να δεχθούν ασθενείς με κορωνοϊό, στη Θεσσαλονίκη από το υπουργείο Υγείας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης βρίσκεται σε οριακό σημείο, λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού.
Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφερόταν ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.
Κλειστά σύνορα
Ήδη από τις 06:00 σήμερα το πρωί, έχει κλείσει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής, στο πλαίσιο πιο αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα.
Ανοιχτές παραμένουν οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα. Στη Νυμφαία θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση σε φορτηγά αυτοκίνητα. Παράλληλα, όσοι εισέρχονται στη χώρα, εκτός από την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test ενώ θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους εξεταστούν αρνητικοί.
Παράλληλα, αναμένεται εντατικοποίηση των ελέγχων και ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα.
Πηγή: lifo.gr