Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η μέρα αυτή φέρνει στο προσκήνιο ένα γεγονός που βιώνουν οι γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η βία και οι διακρίσεις κατά των γυναικών (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική βία) αποτελούν έγκλημα σύμφωνα με τις ελληνικές και διεθνείς νομοθεσίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η κακοποίηση μπορεί να συμβεί στην καθεμία, όσο και αν το παραβλέπουμε, το συγχωρούμε ή το αρνούμαστε. Εάν αναγνωρίσετε στον εαυτό σας ή σε κάποια φίλη σας σημάδια κακοποίησης, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Η ανοχή σε όποια έκφανση της βίας κατά των γυναικών δικαιολογεί και νομιμοποιεί την πιο αποτρόπαια έκφρασή της που είναι η σωματική βία.
Τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 1 στις 3 γυναίκες έχουν υποστεί βία τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Η ενημέρωση και η μη-ανοχή απέναντι στην κακοποίηση γυναικών και παιδιών αποτελούν σημαντικά βήματα στην πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική κρίση δυστυχώς επηρεάζει αυξητικά το φαινόμενο και θα συνεχίζει να υφίσταται αφού παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα με φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών έχουν την τάση να αναπαράγουν το φαινόμενο. Οι περισσότερες γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας υφίστανται κακοποίηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές φορές συγγενικά και φιλικά πρόσωπα δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει κακοποίηση στη σχέση ενός ζευγαριού ή όταν γνωρίζουν δεν ξέρουν με ποιο τρόπο να τις στηρίξουν. Κοινωνικές προκαταλήψεις, ντροπή, σωματικές βλάβες, ψυχολογικά αδιέξοδα αποτρέπουν τις γυναίκες από το να ζητήσουν βοήθεια.
Σήμερα ευτυχώς υπάρχουν δομές που παρέχει η πολιτεία και στηρίζουν την κακοποιημένη γυναίκα. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών (Κόρινθος, Τρίπολη, Καλαμάτα), Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών (Τρίπολη) και 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 εθνικής εμβέλειας.
Επιπλέον, το Κέντρο Κοινότητας και Κινητής Μονάδας που εδρεύει στο Δήμο Ναυπλιέων με περιοχή ευθύνης την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας στελεχώνεται από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες.
Ελπίζουμε η σημερινή μέρα να είναι μέρα περισυλλογής για όλους μας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε δραστικά μέτρα για την εξάλειψη του ειδεχθούς αυτού φαινομένου και την προστασία των θυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Βία κατά των Γυναικών συνιστά εγκληματική συμπεριφορά και η καταπολέμησή της είναι ευθύνη όλων μας.
Επιστημονική Ομάδα Κέντρου Κοινότητας και Κινητή Μονάδα Δήμου Ναυπλιέων
με περιοχή ευθύνης την Π.Ε. Αργολίδας
Τηλ.: 2752022795
Νέα Πολιτεία, Ναύπλιο
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020
Η Επιστημονική Ομάδα Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ναυπλιέων για την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:26:00 μ.μ. |
ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
|
ΝΑΥΠΛΙΟ
|
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Κατηγορίες:
ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
,
ΝΑΥΠΛΙΟ
,
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ