Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, Σ.ΕΠ.Ε. και Ε.Α.Δ.) διενήργησαν την Σάββατο, 28.11.2020 συνολικά 65.388 ελέγχους και κατέγραψαν 1.773 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.
Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 521.550€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε δύο (2) επιχειρήσεις.
Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (53.184).
Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 521.550€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε δύο (2) επιχειρήσεις.
Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (53.184).
Α. Κυριότερες παραβάσεις:
Μη χρήση μάσκας
Μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων
Μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα)
Μη χρήση μάσκας
Μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων
Μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα)
Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
-Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε τρεις (3) συλλήψεις για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
-Στην Περιφέρεια Αττικής επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών και πρόστιμο 5.000€ σε καφέ, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών και πρόστιμο 3.000€ σε καφέ.
-Στην Περιφέρεια Αττικής επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000€ σε κατάστημα ρούχων.
-Στο Δήμο Κορυδαλλού επιβλήθηκε πρόστιμο 600€ (2x300€) σε δύο (2) υπαλλήλους super market γιατί βρισκόντουσαν στο παρασκευαστήριο τροφίμων και συνομιλούσαν σε κοντινή απόσταση χωρίς να φορούν μάσκα.
Yπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 44 (παρ. 3) της Υγειονομικής Διάταξης Α1β/8577/1983 (ΦΕΚ Β-526/8-09-1983: «Αν τα ανωτέρω καταστήματα (σ.σ. σούπερ μάρκετ) διαθέτουν και φαγητά ή γλυκίσματα, παρασκευαζόμενα στο ίδιο το κατάστημα, θα υπάρχουν και ιδιαίτερα παρασκευαστήρια φαγητών ή γλυκισμάτων, εμβαδού 40 τ.μ. τουλάχιστον το καθένα.
Αν υπάρχουν και τα δύο εργαστήρια (μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής), αυτά θα είναι χωρισμένα μεταξύ τους με τοίχο ύψους 2,50 μ. τουλάχιστον.
Σε περίπτωση που ψήνονται μόνον κοτόπουλα, ο χώρος προετοιμασίας, ψησίματος και προσφοράς τους θα είναι τουλάχιστον 20 τ.μ.
Πάντως, για κάθε τμήμα πωλήσεως φαγητών ή γλυκισμάτων, ανεξάρτητα από το αν τα είδη αυτά παρασκευάζονται σε παρασκευαστήρια του ίδιου του καταστήματος, εντός ή εκτός τούτου, ή προέρχονται από άλλα νομίμως λειτουργούντα εργοστάσια ή εργαστήρια, θα υπάρχει ιδιαίτερος νοητώς χώρος εμβαδού 20 τ.μ. τουλάχιστον.
Σε εμφανές σημείο του κάθε τμήματος θα υπάρχει αναρτημένη επιγραφή με την ένδειξη «Τμήμα έτοιμων φαγητών» ή «τμήμα ειδών ζαχαροπλαστικής».