V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Μπαίνει «λουκέτο» σε 9 δομές μεταναστών

Μπαίνει «λουκέτο» σε 9 δομές μεταναστών
Στο τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το... συμμάζεμα των δομών, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την περασμένη Παρασκευή «λουκέτο» έβαλε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην ανοιχτή δομή προσωρινής υποδοχής αιτούντων διεθνή προστασία Λέρου, στο πρώην ΠΙΚΠΑ. 

Οι τελευταίοι 22 διαμένοντες στη συγκεκριμένη δομή μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού. Πριν από τη δομή στη Λέρο είχε προηγηθεί το οριστικό κλείσιμο της δομής φιλοξενίας στο ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη Μυτιλήνης με τους τελευταίους διαμένοντες σε αυτή να μεταφέρονται μέσα στον Οκτώβριο στη δημοτική δομή του Καρά Τεπέ, η λειτουργία της οποίας επίσης τερματίζεται με απόφαση του υπουργού, Νότη Μηταράκη, έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, για το κλείσιμο αυτών των δύο δομών υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις καθώς, όπως τόνιζαν, πρόκειται για δομές που εδώ και χρόνια αποτελούν σύμβολα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Η μείωση του αριθμού των δομών δεν αφορά μόνο τα νησιά, αλλά και την ενδοχώρα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, μέχρι το τέλος του 2021 οι 32 δομές φιλοξενίας θα μειωθούν τελικά σε 26, στο πλαίσιο του ουσιαστικού περιορισμού των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα νησιά, οι νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων (ΚΕΔΝ) θα συγκεντρώνουν στο εσωτερικό τους το σύνολο των υφιστάμενων δομών που λειτουργούν μέχρι στιγμής στο Ανατολικό Αιγαίο.

Μία κλειστή δομή ανά νησί

Oπως εξηγούν από το υπουργείο, με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο μία κλειστή δομή ανά νησί και θα εκλείψουν τα φαινόμενα πολλαπλών κέντρων φιλοξενίας σε διάφορα σημεία του ίδιου νησιού. Hδη, η κατασκευή της νέας δομής στη Σάμο, στη θέση Ζερβού, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους έξι μήνες της επόμενης χρονιάς, οπότε και θα κλείσει η υφιστάμενη δομή στο Βαθύ.

Oσον αφορά τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, εκεί το υπουργείο θα στηριχθεί στον στόχο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από την ίση και δίκαιη κατανομή 1% των αιτούντων άσυλο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με εξαίρεση, βέβαια, τα σημεία πρώτης υποδοχής. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξηγούσαν στα «ΝΕΑ» πως σε νομούς και περιοχές όπου παρατηρούνται παραπάνω από μία δομές, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, θα δοθεί προτεραιότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αφορούν μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, υπάρχουν περιφέρειες που αγγίζουν ή έχουν φτάσει το 1%, ποσοστό επί του πληθυσμού, και σε αυτές θα γίνει προσπάθεια να αποσυμφορηθούν. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται οι Περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας καθώς και Κεντρικής Μακεδονίας, που όπως όλα δείχνουν θα έχουν ένα προβάδισμα όταν θα γίνουν οι συζητήσεις το επόμενο διάστημα για το ποιες δομές θα κλείσουν.

Κλείσιμο ξενοδοχείων

Στο μεταξύ, οριστικό λουκέτο μπαίνει και στις ξενοδοχειακές δομές του προγράμματος Filoxenia, το οποίο σταματά τη λειτουργία του. Πρόκειται για μία από τις δράσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που μέχρι σήμερα στόχευε στην ανακούφιση των ευάλωτων μεταναστών και προσφύγων που διαβιούν υπό επισφαλείς συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, παρέχοντας επειγόντως αξιοπρεπή στέγαση καθώς και βασικές υπηρεσίες βοήθειας και προστασίας σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα. Οι θέσεις του προγράμματος έφτασαν τις 6.000.

Τον περασμένο Αύγουστο οι ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας ανέρχονταν σε 67. Εκείνη την περίοδο έκλεισαν οχτώ δομές σε Γρεβενά και Φλώρινα καθώς και στην Αργολίδα. Αυτή τη στιγμή οι 40 εναπομείνασες δομές σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αναμένεται, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου, να κλείσουν στο τέλος του έτους.

Πηγή: tanea.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ