ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Από τους μεγαλύτερους συντελεστές μετάδοσης του κορωνοϊού έχει η Ελλάδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:40:00 π.μ. | | |
Από τους μεγαλύτερους συντελεστές μετάδοσης του κορωνοϊού έχει η Ελλάδα
Έναν από τους υψηλότερους συντελεστές μετάδοσης (R=0,85) του κορωνοϊού εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα στη διάρκεια της καραντίνας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γαλλία (0,7), η Ισπανία (0,71) και άλλες όπου είχαν ληφθεί περιοριστικά μέτρα μικρότερου, μάλιστα, εύρους από αυτά στη χώρα μας.

Πρόκειται για την καταγραφή ενός αριθμού που αποτυπώνει με τον πιο σαφή κι ευκρινή τρόπο τον βαθμό ανυπακοής των πολιτών ή ακόμη και την πιθανή «αστοχία» των μέτρων που οδήγησε σε αναπαραγωγή της νόσου ακόμη κι αυτή την περίοδο του αναφερόμενου εγκλεισμού.

Κι ασφαλώς εξηγεί με πλήρη τρόπο γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας υποχωρεί με αργό ρυθμό, δηλαδή με ποσοστό περίπου 20% κάθε επταήμερο ενώ στην προαναφερόμενες χώρες η μείωση των νέων διαγνώσεων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη και ταχύτερη.

Η εικόνα στην πρώτη καραντίνα

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη καραντίνα, την περασμένη άνοιξη, όταν ο συντελεστής μετάδοσης είχε κατέλθει στο 0,5 (δηλαδή δύο φορείς μόλυναν έναν), η μείωση των κρουσμάτων ύστερα από 26-28 ημέρες από την έναρξη του lockdown ήταν ραγδαία, σε ποσοστό 70-80%. Επιπλέον, ο αριθμός των νέων φορέων γρήγορα εκμηδενίσθηκε. 

Στη δεύτερη καραντίνα αντιθέτως η μικρότερη προσαρμογή των πολιτών στα νέα περιοριστικά μέτρα, η μεγάλη κίνηση στους δρόμους, η είσοδος πολλών αλλοδαπών – χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους- για αγροτικές εργασίες, η έλλειψη προσοχής, οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας παρατείνει το πρόβλημα. Οδηγεί σε μεγάλη παραγωγή νέων κρουσμάτων και διασπορά της νόσου εντός «καραντίνας».

Γεγονός που αποτυπώνεται στον μεγαλύτερο συντελεστή μετάδοσης (0,85) που σημαίνει ότι θα είναι αργή η καθοδική πορεία των νέων φορέων κι η συρρίκνωση της επιδημίας.

Ετσι οι ΜΕΘ θα εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με σημαντικό αριθμό νέων ασθενών και οι ανθρώπινες απώλειες θα είναι μεγάλες.

Σημειώνεται ότι στην Ιταλία ο συντελεστής υπολογίζεται – με βάση τος σχετικές καταμετρήσεις του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης – σε 0,81, στη Μεγάλη Βρετανία σε 0,87.

Ενδεικτικό ότι η χώρα μας παρουσιάζει χαρακτηριστική υστέρηση είναι ότι χώρες όπως το Βέλγιο με τον ίδιο περίπου πληθυσμό, αλλά τουλάχιστον τριπλάσια πυκνότητα είχε συντελεστή μετάδοσης 0,69 που εξηγεί τη μείωση των κρουσμάτων κατά 90% μέσα σε λίγα 24ωρα.

Κοντά σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναλυτικό πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα», διαπιστώνεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα υπήρχε καθημερινή μείωση των κρουσμάτων από 272 έως 817 ανά 24ωρο, κάτι που ίσως οδηγήσει το επόμενο τριήμερο στο να υπάρξει και πάλι τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Αρκεί να μην υπάρξουν οδυνηρές εκπλήξεις με αιφνιδιαστικές αυξήσεις των νέων φορέων ορισμένα 24ωρα.

Το τελευταίο πενθήμερο υπήρξαν 7.239 έναντι 8.978 την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται δηλαδή για μείωση κατά 1.739 κρούσματα ή ποσοστό 20%.

Με βάση αυτούς τους ρυθμούς η σταθεροποίηση των κρουσμάτων κάτω από τα 1.000 ίσως σημειωθεί το επόμενο 15θημερο, εφόσον δεν υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση λόγω εκκίνησης ορισμένων δραστηριοτήτων κι εν όψει των εορτών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ