V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Η Ένωση Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας προτείνει: "Το γυναικείο σώμα στα δημοτικά τραγούδια" του Κ. Γκότση

Η Ένωση Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας προτείνει: "Το γυναικείο σώμα στα δημοτικά τραγούδια" του Κ. Γκότση
Τον Φεβρουάριο του 2020 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γκότση "Το γυναικείο σώμα στα δημοτικά τραγούδια", από τις εκδόσεις Opportuna, από τις οποίες είχε εκδοθεί και το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο: «Δημοτικά τραγούδια. Μελέτες, σχόλια».

Το βιβλίο υπάρχει σε διάφορα βιβλιοπωλεία της Αθήνας (Πολιτεία, Ιανός, Public, κλπ.)

Το παρακάτω κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου και τα περιεχόμενα:

Οι "λαϊκές" αντιλήψεις, οι "αναπαραστάσεις" του γυναικείου σώματος στα δημοτικά τραγούδια, είναι το θέμα αυτού του βιβλίου. Στα δημοτικά τραγούδια βρίσκουμε συχνά περιγραφές του σώματος της γυναίκας και ιδίως της νέας γυναίκας. Το γυναικείο σώμα στα τραγούδια περιγράφεται συνήθως όχι ως σώμα στατικό αλλά στην κίνησή του στον χώρο, εκφράζοντας μέσα από την ενδυμασία, το βάδισμα, τις χειρονομίες και το βλέμμα διάφορα συναισθήματα και επιθυμίες αλλά και το καθεστώς της γυναίκας (ανύπαντρη, αρραβωνιασμένη/παντρεμένη, χήρα), όπως και την κοινωνική θέση. Το σώμα κινείται στον χώρο, συμμετέχοντας είτε σε ορισμένες τελετουργίες ή γιορτές είτε σε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες. 

Οι αντιλήψεις για τη γυναικεία ομορφιά αλλά και την ασχήμια, οι ενδυματολογικοί κώδικες, η χρήση των καλλυντικών, οι κινήσεις και χειρονομίες του γυναικείου σώματος, αποτελούν ορισμένα από τα θέματα αυτού του βιβλίου. 

Το σώμα αποτελεί ένα δημιούργημα κοινωνικό και πολιτισμικό. Είναι η κοινωνία -η κάθε κοινωνία- που καθορίζει τα κριτήρια, τους κανόνες και διακρίνει έτσι το "ωραίο" από το "άσχημο". Η έννοια της "φυσικής ομορφιάς" δεν υφίσταται στο λαϊκό φαντασιακό, όπως αυτό καταγράφεται στα δημοτικά τραγούδια. Τα πράγματα στο παρελθόν ούτε πιο απλά ούτε πιο "αγνά" ήσαν, σε σχέση με το σήμερα, αλλά απλώς διαφορετικά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Προλεγόμενα
- Τα άστρα, εικόνες - σύμβολα της γυναικείας ομορφιάς
- Άλλες συμβολικές αναπαραστάσεις του γυναικείου σώματος
- Η όμορφη με το άσπρο δέρμα
- Η "καταγωγή" - προέλευση της ομορφιάς
- Η κορμοστασιά και τα μέρη του σώματος
- Ενδυματολογικοί κώδικες
- Η χρήση των καλλυντικών
- Η αντίληψη της ασχήμιας
- Κινήσεις και χειρονομίες του γυναικείου σώματος
- Αγάπη, ηθική, σεξουαλικότητα
Επιλεγόμενα
Βιβλιογραφία

Ο Κωνσταντίνος Γκότσης (δικηγόρος-ιστορικός), γεννήθηκε το 1957 στην Πρόσυμνα Αργολίδας. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τα έτη 1982-1983 παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο PARIS I (Σορβόννη) μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία και κατά το διάστημα 1983-1987 εκπόνησε διδακτορική διατριβή, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Αντιλήψεις για το ανθρώπινο σώμα στην “παραδοσιακή” ελληνική κοινωνία: δημοτικά τραγούδια, παροιμίες, τελετουργίες».

Δίδαξε στο Τ.Ε.Ι. της Αθήνας (Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας) από το 1998 μέχρι το 2008, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών) το έτος 2004 και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), στο τμήμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, από το 2005 μέχρι το 2014. Ασκεί δικηγορία στο Ναύπλιο από το 1990 μέχρι σήμερα. Έχει γράψει πολλά άρθρα για εφημερίδες και περιοδικά. Στα πανεπιστημιακά του χρόνια έγραφε στα περιοδικά «Νομικός Διάλογος», «Προοπτική», και στον «Σχολιαστή».
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ