V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια από φέτος

Μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια από φέτος
Την τελική του πρόταση για το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ παρουσιάζει σήμερα στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων το υπουργείο Παιδείας, στη διάρκεια έκτακτης συνόδου που ξεκινάει το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 18 του μήνα. 

Η πρόταση του νέου εξεταστικού συστήματος, την οποία και παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», θα είναι το ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα, ενώ το δεύτερο είναι το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ.

Το εξεταστικό σύστημα ωστόσο είναι εκείνο που προσελκύει αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον, καθώς αφορά χιλιάδες οικογένειες στη χώρα και επιπλέον, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες, θα εφαρμοστεί από το καλοκαίρι του 2021, δηλαδή από τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις. Ετσι, με νωπές τις αναμνήσεις από τα περυσινά τεράστια ποσοστά αποτυχίας και την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας με βαθμολογίες πολύ κάτω από τη βάση, το υπουργείο Παιδείας φέρνει ρύθμιση αντίστοιχη με τη «βάση μετεγγραφής» που εφάρμοσε φέτος για πρώτη φορά. Οπως είναι γνωστό από φέτος, για να επιτραπεί η εσωτερική μετακίνηση φοιτητών και φοιτητριών μεταξύ ομοειδών τμημάτων ανωτάτων ιδρυμάτων θα έπρεπε να έχουν ως 2.750 μόρια κάτω από την ετήσια βάση εισαγωγής τους.

Οι αλλαγές

Συγκεκριμένα δε από το 2021, με το νέο εξεταστικό σύστημα:

Δεν θα υπάρχει ένα κοινό βαθμολογικό όριο, αλλά η βάση του κάθε τμήματος θα ορίζεται κατά περίπτωση κυρίως από τον συμψηφισμό δύο αριθμών.

Πρώτον, του μέσου όρου της πανελλαδικής επίδοσης των υποψηφίων κάθε επιστημονικής κατεύθυνσης, όπως αυτός θα διαμορφώνεται κάθε χρονιά. Για παράδειγμα, στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες θα καταγράφεται ο μέσος όρος των επιδόσεων όλων όσοι διαγωνίστηκαν στο πρώτο επιστημονικό πεδίο και στα τέσσερα μαθήματα που αυτό περιλαμβάνει.

Δεύτερον, από ένα επιπλέον ποσοστό επαύξησης της βάσης που θα καθορίζουν τα ίδια τα ΑΕΙ ανά τμήμα και επιστήμη, μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών όμως που θα καθοριστεί από το υπουργείο.

Ο αριθμός που θα καθορίζεται από τα παραπάνω, π.χ. εάν είναι τα 15.000 μόρια για ένα συγκεκριμένο τμήμα, θα δίνει τη δυνατότητα σε έναν υποψήφιο ή υποψήφια να θέτει στην πράξη «υποψηφιότητα» για αυτά, καθώς οι εισακτέοι σε ένα τμήμα θα επιλέγονται τελικά με βάση εκείνον ή εκείνη που έχει τα υψηλότερα μόρια, όπως γίνεται και σήμερα.

Αυστηροποίηση

Οπως είναι φυσικό, τα παραπάνω θα οδηγήσουν στη δημιουργία βάσεων εισαγωγής που θα είναι πιο αυστηρές και θα διαμορφώνονται από τα βαθμολογικά δεδομένα της κάθε χρονιάς, ενώ θα αποτρέψουν την εμφάνιση φαινομένων εισαγωγής εισακτέων στα ΑΕΙ με χαμηλότατες βαθμολογίες.

Η αλλαγή αυτή θα θεσμοθετηθεί άμεσα ώστε να εφαρμοστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις 2021. Οι διοικήσεις των ΑΕΙ, δε, δεν φαίνεται να έχουν καμία αντίρρηση στα παραπάνω, τα οποία όπως είναι φυσικό θα οδηγήσουν σε μείωση εισακτέων (κάτι που το ζητούν διαχρονικά), αλλά και σε «απομόνωση» των τμημάτων που ήταν πάντα χαμηλού ενδιαφέροντος. Επί της ουσίας, το νέο εξεταστικό σύστημα φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ακόμη διαδικασία αξιολόγησης των ΑΕΙ, της ερευνητικής και επιστημονικής παρουσίας τους.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ