Χωρίς τις συνηθισμένες ορδές τουριστών από όλον τον κόσμο λόγω πανδημίας η Βηθλεέμ, ο τόπος όπου κατά τη χριστιανική παράδοση γεννήθηκε ο Χριστός, γιορτάζει φέτος στα βουβά.
Χωρίς τη βουή του κόσμου και την εμπορευματοποίηση μιας θρησκευτικής γιορτής, αλλά με περισσότερο έντονο το θρησκευτικό αίσθημα και την εσωτερίκευση του μηνύματος του Θεανθρώπου.
Εκεί που τα προηγούμενα χρόνια ο κόσμος διαγκωνίζονταν για μια στιγμή προσευχής και πνευματικής ανάτασης στο Ναό της Γέννησης, φέτος είναι όλα ήσυχα και άδεια, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Με ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο
Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Σταγέχ εξήγγειλε πριν λίγες ημέρες μέτρα αυστηρού lockdown στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να σταματήσει τη διασπορά του ιού. «Όσον αφορά τους πιστούς σε τζαμιά και εκκλησίες εκτός των ημερών και ωρών του lockdown θα υπάρχει ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο. Απαγορεύονται μετακινήσεις πολιτών και κάθε είδους μέσων μαζικής μεταφοράς από τις 7 το απόγευμα μέχρι την επόμενη στις 6 το πρωί. Απαγορεύεται τις Παρασκευές και τα Σάββατα κάθε κινητικότητα σε όλες τις περιφέρειες με εξαίρεση τους φούρνους και τα φαρμακεία, που επιτρέπεται να λειτουργούν».
Που σημαίνει ότι όλες οι θρησκευτικές τελετές έγιναν με την παρουσία μικρού αριθμού ταγών της εκκλησίας, κληρικούς και τοπικούς αξιωματούχους. Για όσους Παλαιστίνιους ζουν από τον τουρισμό αυτό ισοδυναμεί με καταστροφή. Ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα τουριστικών ειδών είναι κλειστά. Το παραδοσιακό φώτισμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου στη Βηθλεέμ περιορίστηκε σε μικρό αριθμό ανθρώπων. «Καμιά φορά μετράμε πάνω από μισό εκατομμύριο πιστών που έρχονται για να προσκυνήσουν στο Ναό της Γέννησης» λέει ιερέας στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Ελπίζουμε ο Χριστός να σκοτώσει τον κορωνοϊό»
Αλλά φέτος όλα είναι διαφορετικά. Ακόμη και στη μεσονύχτια χριστουγεννιάτικη Αρχιερατική Λειτουργία δεν ήρθαν αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Οι χριστιανοί της Γάζας παίρνουν συνήθως ειδική άδεια για να διασχίσουν το Ισραήλ και να προσκυνήσουν στη Βηθλεέμ, αλλά η Χαμάς έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα.
«Τώρα ο κόσμος έχει τον χρόνο να αφοσιωθεί στο ουσιαστικό, στη θεολογική προσέγγιση του πνεύματος των Χριστουγέννων» λέει ο ιερέας. «Ας ελπίσουμε ότι ο Χριστός θα σκοτώσει τον κορωνοϊό» ελπίζει ο 70χρονος Νίκολας αλ Ζόγκμπι, έξω από το μαγαζί του που δεν έχει πουλήσει ούτε ένα σουβενίρ τους δέκα τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να προμηθευτεί εμβόλια, αλλά οι εμβολιασμοί θα αργήσουν.
«Προσπαθούμε να διευρύνουμε τις πηγές πρόσβασης στα εμβόλια και έχουμε έρθει σε επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τη Moderna, επίσης για το ρωσικό Sputnik V, το κινεζικό εμβόλιο και το βρετανικό Oford/AstraZeneca» είπε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.
«Επικοινωνήσαμε με φιλικές χώρες που τις παρακαλέσαμε να μας εξασφαλίσουν το εμβόλιο. Παρόλα αυτά θα χρειαστούν μήνες για να συγκεντρώσουμε αρκετές ποσότητες που θα μας επιτρέψουν να εμβολιάσουμε πολύν κόσμο».