ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Δύο γυναίκες µε πτυχία και σπουδές στις ΗΠΑ δημιούργησαν στην Αργολίδα μια πρότυπη φάρμα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:36:00 π.μ. | | |
Δύο γυναίκες µε πτυχία και σπουδές στις ΗΠΑ δημιούργησαν στην Αργολίδα μια πρότυπη φάρμα
Ποιος κάνει πιο άνετη ζωή; Ο καλύτερος κτηνοτρόφος ή ο χειρότερος τυροκόµος; Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τον αδιάκοπο κάµατο που συνεπάγεται η φροντίδα δεκάδων ή εκατοντάδων ζώων, η διαχείριση της πρώτης ύλης και η καθηµερινή συναναστροφή µε εµπόρους, µεταποιητές και βιοµηχανίες που αυτή συνεπάγεται.

Η Κρίστι Παληού και Γιούλα Παπαζήση αποφάσισαν να ταχθούν µε τους αδικηµένους της υπόθεσης, θεωρώντας πως η σύγχρονη κτηνοτροφία διαθέτει τις λύσεις και τη δυναµική ώστε να αλλάξει τις ισορροπίες στην ζώνη γάλακτος.
Οι δύο γυναίκες µε πτυχία από το Πολυτεχνείο, σπουδές στις ΗΠΑ και καριέρα στον κλάδο των µηχανικών δεν είχαν κανένα αγροτικό υπόβαθρο πριν το 2012, οπότε η κρίση της οικοδοµής τις έκανε να αναλογιστούν την πρωτογενή παραγωγή ως πεδίο επιχειρηµατικής δραστηριότητας. Σήµερα διαχειρίζονται µια κερδοφόρα πρότυπη φάρµα στο χωριό Μάνεση κοντά στο Ναύπλιο µε 1.200 προβατίνες, αρνάδες που έρχονται από πίσω και κριάρια. Συνολικά 1.700 ζώα, µε τα πιο επιµελώς βελτιωµένα χαρακτηριστικά που µπορεί να βρει κάποιος στην ελληνική αγορά. 

«Το γάλα, σκεφτόµασταν τότε κάπως απλοϊκά, δεν χάνει την αξία του σε µια οικονοµική και ανθρωπιστική κρίση», λέει στην Agrenda η κα. Παληού, αφηγούµενη την ιστορία της Φάρµας Όις. Φυσικά η κρίση του γάλακτος το 2016 έκανε τις δύο γυναίκες να επανεξετάσουν το αρχικό ερέθισµα και να δώσουν νέες απαντήσεις.
«Μια φάρµα στην Ελλάδα πρέπει να εκµεταλλεύεται ή δυνατόν και την τρίχα του ζώου. Θα πρέπει να βελτιώνει διαρκώς τις αποδόσεις. Με 250 κιλά γάλα στήσιµο, η εκµετάλλευση είναι ζηµιογόνα. Θα πρέπει να ακολουθείς τις τάσεις στην αγορά, να αναζητάς ειδικές γνώσεις, να επενδύεις στην τεχνολογία και στις βελτιωµένες φυλές, να αναλογιστείς τη µεταποίηση» µας λέει.

Με τη μεταποίηση σε τυρί το κέρδος στον κτηνοτρόφο είναι 10 λεπτά το κιλό

Όταν τα ζώα έφτασαν στην Αργολίδα το 2012 οι άνθρωποι της Φάρµας Όις συνειδητοποίησαν ότι στο επιχειρηµατικό σχέδιο που είχαν συντάξει έλειπε ακόµα το βίωµα. Η παραδοσιακή κτηνοτροφία δεν ήταν ποτέ στα πλάνα τους, όµως από την άλλη η χώρα δεν είχε να δώσει πετυχηµένα παραδείγµατα της οργανωµένης εντατικής πτυχής της. Έπρεπε λοιπόν αυτές να γίνουν το παράδειγµα. Η αναζήτηση έστειλε τις δύο γυναίκες στο Ισραήλ, τον τόπο που ανέδειξε την φυλή Assaf, πρόβατα που διακρίνονται από εξαιρετική προσαρµοστικότητα και υψηλή γαλακτοπαραγωγή.
Εκεί είδαν προς τα πού θέλουν να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους. Κατάφεραν να βελτιώσουν το κοπάδι τους, πετυχαίνοντας πλέον στήσιµο άνω των 500 κιλών ανά ζώο, κάτι που έδωσε στη µονάδα µεγάλο εκτόπισµα ώστε να αντιστρέφει τις πιέσεις της αγοράς. Μετά αυξήθηκε η ένταση των επενδύσεων και πλέον η πρότυπη φάρµα διαθέτει τη δική της ετικέτα γραβιέρας σε µεγάλη αλυσίδα σούπερ µάρκετ. «Μπήκαµε στη µεταποίηση φτιάχνοντας πρώτα µια δεξαµενή για το γάλα, για να µπορούµε να το συντηρούµε. ∆οκιµάσαµε την παρασκευή τυριού, όπου το κέρδος ανεβαίνει στα 10 λεπτά ανά κιλό γάλακτος» εξηγεί η συνοµιλήτριά µας. «Από τον σχεδιασµό έως την υλοποίηση, εφαρµόσαµε σύγχρονες µεθόδους στρατηγικής ανάπτυξης αλλά και τεχνολογία αιχµής» συνεχίζει. «Την εργασία µας χαρακτηρίζουν η συνεχής µελέτη του αντικειµένου, οι επισκέψεις σε πρότυπες φάρµες του εξωτερικού και επαφές µε ειδικούς του χώρου». Την τεχνογνωσία αυτή οι άνθρωποι της µονάδας την διαθέτουν και σε άλλους κτηνοτρόφους, αφού πέραν του γάλακτος και της γραβιέρας, η εκµετάλλευση εµπορεύεται γενετικά βελτιωµένα ζώα Assaf E. και παρέχει συµβουλευτικές υπηρεσίες.
Στους στόχους της εκµετάλλευσης είναι η περαιτέρω γενετική βελτίωση του κοπαδιού, η ανάπτυξη νέων καινοτόµων προϊόντων όσο ταυτόχρονα τρέχουν επενδύσεις µέσω των Σχεδίων Βελτίωσης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ