ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Αργολίδα: Καταρρέουν οι τιμές στις κλημεντίνες - Δεν υπάρχουν παραγγελίες από τα συσκευαστήρια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:00:00 π.μ. | |
Αργολίδα: Καταρρέουν οι τιμές στις κλημεντίνες - Δεν υπάρχουν παραγγελίες από τα συσκευαστήρια
Δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες των παραγωγών για μια δυνατή χρονιά στην Κλημεντίνη, με ισχυρή ζήτηση και καλύτερες τιμές από πέρσι. Η αυξημένη παραγωγή της Ισπανίας με μεγάλο όγκο ψιλοκαρπίας που «χτυπάει» τις αγορές με πολύ χαμηλές τιμές, σε συνδυασμό με το lockdown σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν δημιουργήσει ένα αφόρητο πεδίο ανταγωνισμού.

Το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό μικρών μεγεθών και για την ελληνική παραγωγή δυσκολεύει περαιτέρω τα πράγματα. Τα ψιλόκαρπα μένουν στα αζήτητα ή με τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, όπως σημειώνουν οι καλλιεργητές, ενώ μετά βίας φτάνουν τα 35 λεπτά μεικτά τα μεγάλα νούμερα.

Για ελάχιστες κοπές κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ασίνης στην Αργολίδα, Γιώργος Ορφανός. «Δεν υπάρχουν παραγγελίες από τα συσκευαστήρια. Οι Ισπανοί έχουν μεγάλη παραγωγή, πολλά ψιλόκαρπα και χτυπάνε με χαμηλές τιμές. Οι παραγωγοί θέλουν να κόψουν και από τα συσκευαστήρια τους λένε να περιμένουν, τη στιγμή που η Κλημεντίνη δεν έχει περιθώρια να μείνει πολύ στα δέντρα», τόνισε. Οι τιμές στα μέσα της εβδομάδας διαμορφώνονταν, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τα 35 λεπτά για τα μανταρίνια με υψηλές εμπορικές προδιαγραφές.

«Συσκευαστήρια που θέλουν πολύ καλή ποιότητα συνεχίζουν με 35 λεπτά. Όμως. τα υπόλοιπα δουλεύουν με 32-33 λεπτά και οι κοπές είναι σχετικά υποτονικές, την ώρα που η Ισπανία κάνει διαλογή στα ψιλόκαρπα και διώχνει και στις γειτονικές μας χώρες με καλές τιμές», αναφέρει ο παραγωγός Τάσος Λέρμας από την Αργολίδα.

Για 26-28 λεπτά στη Θεσπρωτία και στην Άρτα μιλούν οι παραγωγοί. Όπως μας είπε ο καλλιεργητής Βαγγέλης Σωτηράκης από τη Θεσπρωτία, στην περιοχή γίνονται πράξεις, φορτώνουν οι έμποροι, αλλά με τιμές ακόμα και στα 26 λεπτά, από τα οποία αφαιρώντας κοπτικά και φορτωτικά μένουν λιγότερα από 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, όταν πέρσι ο μέσος όρος ήταν 32-33 λεπτά το κιλό.

Από την Άρτα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας, μιλά για τιμές στα 25-28 λεπτά παραδοτέα και πολύ περιορισμένες εμπορικές πράξεις.

Από την πλευρά των εξαγωγών, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, μιλώντας στην «ΥΧ», ανέφερε ότι καλύτερες προοπτικές αναμένουν τα Νόβα με τα μεγαλύτερα μεγέθη, εφόσον βγουν στις αγορές με σωστές προδιαγραφές. «Ακόμη και τα μεσαία μεγέθη Κλημεντίνης έχουν κάποια ζήτηση. Αυτήν τη στιγμή, τα καλά μεγέθη αγοράζονται 33-35 λεπτά μεικτά στο χωράφι, αλλά επειδή έχουμε αρκετή μικροκαρπία, όπως και οι Ισπανοί, έχει πληγεί η ποικιλία.

Παρά το γεγονός ότι η σταδιακή άρση του lockdown σε Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία και η αγορά των γιορτών δημιουργούν κάποια προοπτική από την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να βρεθεί κάποια λύση για τα μικρόκαρπα», τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης. Εκφράζοντας προσωπική άποψη, ο πολύπειρος γνώστης της αγοράς τόνισε πως «η προληπτική απόσυρση κάποιων ποσοτήτων μικρόκαρπων εσπεριδοειδών, μανταρινιών και πορτοκαλιών, ώστε να αποσυμφορηθεί η υψηλή προσφορά και η μεταφορά τους στη χυμοποίηση με υπαγωγή τους σε αυξημένη συνδεδεμένη ενίσχυση, θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση στο πρόβλημα της απορρόφησης».

Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ