«Ο φετινός προϋπολογισμός έχει την ιδιαιτερότητα όπως όλοι γνωρίζουμε ότι συντάχθηκε και συζητιέται αυτές τις μέρες υπό την έκτακτη συνθήκη της πανδημίας.
Μια συνθήκη που δοκιμάζει φέτος έντονα -και σε παγκόσμιο επίπεδο- την αποτελεσματικότητα των κρατικών μηχανισμών, την ευελιξία των εθνικών οικονομιών, την ανθεκτικότητα της κοινωνικής συνοχής, τη δυνατότητα των κυβερνήσεων αφενός να αντιμετωπίσουν αυτή την πολύπλευρη κρίση, και αφετέρου, βεβαίως, να σχεδιάσουν πιο μακροπρόθεσμα την επόμενη ημέρα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.
Η κρίση της πανδημίας ενέσκηψε στη χώρα μας ακριβώς εκείνη την στιγμή που ξεκινούσαμε ξανά, -μετά από την σκληρή περιπέτεια της προηγούμενης δεκαετίας- να παίρνουμε βαθιές ανάσες βλέποντας με αισιοδοξία το μέλλον. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η πανδημία μας έχει πλήξει τόσο από υγειονομικής πλευράς, όσο και από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής.
Όμως με τους υπεύθυνους χειρισμούς της κυβέρνησης, και χάρη στη συστράτευση ολόκληρης της κοινωνίας -από τους ιατρούς και τους νοσηλευτές μέχρι τους εκπαιδευτικούς, από τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι τους αγρότες, από τους συνταξιούχους μέχρι τους μαθητές και τις μαθήτριες- στεκόμαστε όρθιοι, και σήμερα βλέπουμε με αυτοπεποίθηση το φως στην άκρη του τούνελ, ιδιαίτερα καθώς ο εμβολιασμός έρχεται πιο κοντά.
Βεβαίως, χρειάστηκε να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά, όπως και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης. Βεβαίως, χρειάστηκαν διαρκείς προσαρμογές στρατηγικής, χρειάστηκε ο διαρκής εμπλουτισμός των δημόσιων πολιτικών. Βεβαίως, δοκιμάστηκαν σκληρά εμπεδωμένες δομές και πρακτικές. Βεβαίως, η πορεία ήταν και παραμένει δύσκολη.
Όμως σταθήκαμε όρθιοι. Και αποδείξαμε πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μας δύο πολύ σημαντικά πράγματα:
-Πρώτον ότι μπορούμε να διαχειριστούμε ως κοινωνία με αποτελεσματικότητα μια τόσο επείγουσα και περίπλοκη κρίση.
-Και δεύτερον, ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς να θυσιάσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευαισθησία απέναντι σε όσους πλήττονται περισσότερο, χωρίς να διακινδυνεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα, αλλά και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας.
Επισημαίνω χαρακτηριστικά ότι μόνο στην Αργολίδα κατά το διάστημα της κρίσης της πανδημίας δόθηκαν:
-13.4 εκατομμύρια ευρώ σε οικονομικές ενισχύσεις εργαζομένων,
-30 εκατομμύρια από το ταμείο εγγυοδοσίας,
-17.7 εκατομμύρια στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής,
-10.6 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους, στο πλαίσιο ενός περιεκτικού προγράμματος μέτρων που για ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να φτάσει τα 24 δις ευρώ το 2020.
Επισημαίνω την ετοιμότητα της κυβέρνησης διαρκώς να επικαιροποιεί τον κατάλογο των ωφελουμένων αλλά και να αναλαμβάνει ειδικά μέτρα εκεί όπου ανακύπτει ανάγκη, όπως -για να αναφέρω ένα παράδειγμα- στην περίπτωση των πωλητών σε λαϊκές αγορές εκτός νομού διαμονής, αλλά και την αποζημίωση των 30 ευρώ ανά στρέμμα για τους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, ή τα 4 ευρώ ανά ζώο στους κτηνοτρόφους, ή την αποζημίωση που δόθηκε στους καλλιεργητές ανθέων.
Και στο πλαίσιο αυτής της ετοιμότητας θα πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται τα μέτρα στήριξης στους αγρότες που βλέπουν το εισόδημά τους να μην καλύπτει τα έξοδα καλλιέργειας, στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς, στον τουρισμό και την εστίαση, στη μικρομεσαία επιχείρηση και τα καταστήματα που έκλεισαν με την καραντίνα και πλέον αδυνατούν να πληρώσουν και το 60% του ενοικίου. Ή σε νέους επαγγελματίες που άνοιξαν λίγο πριν την καραντίνα κι αυτοί πρέπει όλοι να στηριχθούν.
Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ταυτόχρονα όχι απλώς αυξάνονται -όπως είναι εύλογο- οι στοχευμένες δαπάνες στην υγεία και την παιδεία, αλλά και διατηρούνται οι ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που είχαν θεσπιστεί πριν την πανδημία.
Όπως επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η κρίση της πανδημίας δεν ανακόπτει τον σχεδιασμό για την ουσιαστική ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων, σε μία συγκυρία όπου η προκλητικότητα και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας επιβάλλουν επαγρύπνηση και ετοιμότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κρίση της πανδημίας αναδεικνύει μια σειρά από πολύτιμα συμπεράσματα:
Πρώτον, ότι χρειαζόμαστε ένα κράτος όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο, φιλικό προς τον πολίτη και αρωγό στις ανάγκες του. Και είναι σημαντικό ότι η μεγάλη ψηφιακή αναβάθμιση του κρατικού μηχανισμού όχι απλώς δεν ανεκόπη εν μέσω της πανδημίας, αλλά αντιθέτως επιταχύνθηκε. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης και η δέσμευση του πρωθυπουργού για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, για ένα νέο σύστημα υγείας σύγχρονο, αντίστοιχο της τεράστιας προσφοράς και αυτοθυσίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού αυτή την περίοδο της πανδημίας.
Δεύτερο συμπέρασμα, ότι χρειαζόμαστε ως κοινωνία αποθεματικά που θα μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τέτοιες έκτακτες συνθήκες. Και αυτά τα αποθεματικά δεν μπορούν παρά να προέλθουν από ισχυρή ανάπτυξη, από νέες επενδύσεις, από τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας, από την υλοποίηση των μικρών και μεγάλων επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα, από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο που ταιριάζει στη χώρα μας. Και είναι σημαντικό ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, το συμβόλαιο που υπογράψαμε προεκλογικά με τους πολίτες όχι μόνο δεν εκτροχιάστηκε από τις συνθήκες, αλλά συνεχίζει να υλοποιείται με αμείωτη δυναμική.
Τρίτο συμπέρασμα, ότι η αποτελεσματικότητα των κρατικών παρεμβάσεων έχει ως αναγκαία προϋπόθεση ένα ισχυρό κεφάλαιο κοινωνικής εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη αυτή με τη σειρά της εξαρτάται από την ικανότητα της κυβέρνησης να τιμά τις υποσχέσεις της και να παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα για τη ζωή των πολιτών.
Αν λοιπόν σήμερα η Κυβέρνηση απολαμβάνει υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης εν μέσω αυτής της σκληρής δοκιμασίας, αν σήμερα τόσο οι πολίτες, όσο και οι αγορές, οι θεσμοί και οι εταίροι μας επιβεβαιώνουν ομόφωνα πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτό οφείλεται στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα, τόσο ως προς τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και ως προς την προετοιμασία της επόμενης ημέρας.
Με την ισχυρή πεποίθηση λοιπόν ότι ο προϋπολογισμός αυτός καταγράφει με σαφήνεια τον οδικό χάρτη που χρειάζεται η χώρα για να αφήσει πίσω της και αυτή την κρίση και να πορευθεί με αυτοπεποίθηση στο μέλλον της ανάπτυξης και της ευημερίας που δικαιούνται και αξίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, με αίσθημα ευθύνης τον υπερψηφίζω».