Σχέδιο για έλεγχο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων είναι έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή ο κρατικός μηχανισμός, με στόχο να περιορίσει τα προβλήματα που ενδεχομένως να εμφανιστούν κατά το πρώτο crash test της εορταστικής περιόδου –δηλαδή στις 25 και 26 Δεκεμβρίου.
Όπως διευκρινίστηκε, δεν αναμένονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αλλά μέτρα για την εφαρμογή των υφιστάμενων.
Εντός των προσεχών ωρών, όπως έχει προαναγγελθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του επιχειρησιακού πλάνου.
Κατά πληροφορίες, θα ενεργοποιηθεί μιας ευρείας κλίμακας δραστηριότητα με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, σημαντική αύξηση των μπλόκων αλλά και ενίσχυση των κλιμακίων με στελέχη και άλλων σωμάτων.
Όμως αυτό δεν μεταφράζεται σε πολυδιασπορά του δυναμικού και δημιουργία σκοπιών έξω από κάθε σπίτι.
Στον αντίποδα θα πραγματοποιούνται στοχευμένοι έλεγχοι σε σημεία και επιχειρήσεις, όπου πιθανώς να υπάρχουν τα περιθώρια καταστρατήγησης των μέτρων που ισχύουν, φαινόμενα με τα οποία διακινδυνεύεται μια έξαρση του κορωνοϊού.
Είναι ξεκάθαρο ότι πιο επισταμένοι θα είναι και οι έλεγχοι των βεβαιώσεων για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, ιδίως σε περιπτώσεις που θα εντοπίζονται κοντά σε περιοχές μεγάλης απόστασης τόσο από τις διευθύνσεις μόνιμης κατοικίας αλλά και εργασίας.
Τα ρεβεγιόν άλλωστε αποτελούν την βασική πηγή προβληματισμού, κάτι που δεν έκρυψε και ο πρωθυπουργός στη δημόσια στιχομυθία του, στο πλαίσιο της τακτικής συνάντησής του με τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου:
«Αυτή τη στιγμή η μεγάλη μας ανησυχία έχει να κάνει με τις συναθροίσεις και τις συναντήσεις στα σπίτια. Και πιστεύω ότι η συνολική παρότρυνση πρέπει να είναι αυτές τις γιορτές να τις γιορτάσουμε με τις οικογένειές μας, σε όσο το δυνατόν πιο στενό οικογενειακό κύκλο. Και θέλω να πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα συμμορφωθούν με αυτές τις προσταγές, τις παροτρύνσεις των ειδικών, διότι αυτή τη στιγμή εκεί πέρα εντοπίζουμε τη βασική πηγή ανησυχίας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού.
Άλλωστε από την επιτυχή υπέρβαση του συγκεκριμένου, κάβου, για την υγειονομική μάχη θα εξαρτηθεί εάν το ποδαρικό στη νέα χρονιά, θα γίνει με αυστηρότερα μέτρα.
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της προσεχούς περιόδου είναι η επιτυχής έκβαση του σχεδίου για τα δωρεάν τεστ κορωνοϊού, με την σχετική πύλη να τίθεται σε λειτουργία από τη Δευτέρα.
Ταυτόχρονα η προσοχή θα είναι στραμμένη και στην εύρυθμη λειτουργία και των υπολοίπων διαδικασιών ελέγχου της διασποράς και ιδίως εκείνων που λαμβάνουν χώρα στους εργασιακούς χώρους.
Πτυχή που έχει άλλωστε προκαλέσει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κυβερνητικά χείλη να αντικρούουν τις σχετικές αιτιάσεις αναφέροντας, ότι στην προσπάθειά του να κατηγορήσει την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει ό,τι να ‘ναι.
Όπως τονίζεται από κυβερνητικής πλευράς, γίνονται πάρα πολλοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ -από τις κινητές μονάδες του- για το χρονικό διάστημα από τις 8 μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου, έγιναν έλεγχοι σε 152 εργοστασιακές δομές ή μονάδες παραγωγής.
Ειδικότερα, από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα ελέγχθηκαν 81 εργοστασιακές μονάδες, και ελήφθησαν 3.485 δείγματα από τα οποία ήταν θετικά τα 32.
Στο χρονικό διάστημα 14 και 15 Δεκεμβρίου έγιναν 32 έλεγχοι σε διάφορα εργοστάσια, ελήφθησαν 1.302 δείγματα και δεν υπήρξε κανένα θετικό.
Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου έγιναν 1.332 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε διάφορα εργοστάσια σε Αργολίδα, Ημαθία, Φθιώτιδα, Λάρισα και αλλού, χωρίς κανένα θετικό.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν και στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ελευθερία», όπως έχει βαπτιστεί η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του Covid-19.
Από τη Δευτέρα άλλωστε βρίσκεται στις ευρωπαϊκές ράγες και το ελληνικό βαγόνι για το εμβόλιο.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, προχώρησε τη Δευτέρα στην έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού - αυτού των Pfizer/BioNTech.
Ο πρώτες παρτίδες θα φτάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και την επόμενη ημέρα, θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.
Με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα ακολουθήσουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι περίπου 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65, καθώς από αυτές τις ηλικίες προέρχεται το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία και το 60% των διασωληνωμένων.
Το πιο βασικό -όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- είναι να πειστούν οι συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, από την στιγμή που είναι εγκεκριμένο από όλους τους αρμόδιους φορείς.
Γι αυτό και ο ίδιος, όπως ανέφερε, θα εμβολιαστεί την πρώτη ημέρα που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα.
Η όλη επιχείρηση είναι, όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαιρετικά δύσκολη κατά την οποία θα υπάρχουν βέβαια δυσκολίες οι οποίες θα πρέπει να ξεπεραστούν στην πορεία.
Έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χώροι σωστής αποθήκευσης του εμβολίου καθώς και οι όροι ασφαλούς και γρήγορης μεταφοράς στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, που έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας.
Για τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος, λειτουργεί στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μεγάλη ομάδα στελεχών από τα Υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη.
Και ο στόχος είναι να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσοι περισσότεροι συμπολίτες μας είναι εφικτό, γεγονός που θα σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας.
Είναι σαφές ότι στην εισήγηση του στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το σήμα για την τελική αντεπίθεση εναντίον της πανδημίας, επισημαίνοντας το διακύβευμα των προσεχών ημερών αλλά και απευθύνοντας κάλεσμα για εγρήγορση και για τον μαραθώνιο της νέας χρονιάς.
Η ατζέντα έχει μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο, καθώς η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής αποτελεί μια από τις διακηρυγμένες δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.