Και ενώ αυτή είναι η εικόνα της ελληνικής αγοράς συνεχίζουν οι εισαγωγές από Τουρκία αμφιβόλου ποιότητας. Θυμίζουμε σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε ότι καταγράφηκαν στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) της ΕΕ 4 φορτία τούρκικων λεμονιών με αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Πάντως το κόστος καλλιέργειας στην Τουρκία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πριν δέκα χρόνια το μεροκάματο στην Τουρκία των εργατών γης ήταν στα 5 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ήταν στα 30 ευρώ.
Η κ. Αικατερίνη Γκινοπούλου, παραγωγός λεμονιών από το Ξυλόκαστρο, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αυτή την εποχή στη διάθεση λεμονιών. Η παραγωγή μας σαπίζει στα δέντρα και κινδυνεύει από τον παγετό. Αν και είχαμε στην αρχή της εμπορικής περιόδου ένα καλό ξεκίνημα στις αρχές Νοεμβρίου, με τις τιμές παραγωγού να φτάνουν στα 70 λεπτά το κιλό, στη συνέχεια έχουμε μια σταδιακή πτώση τιμών. Αυτή την εποχή οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί στα 30 λεπτά το κιλό. Τώρα όμως υπάρχει παύση των πωλήσεων. Κάποιοι ζητούν τα λεμόνια μας στα 25 λεπτά το κιλό όταν το κόστος καλλιέργειας είναι 30 - 35 λεπτά. Οι έμποροι μας έλεγαν στην αρχή ότι η πτώση τιμών οφείλεται στις αυξημένες εισαγωγές από Τουρκία. Τώρα μας λένε ότι φταίει το κλείσιμο της εστίασης λόγω της πανδημίας. Όμως και το 2020 υπήρχε η πανδημία και το κλείσιμο της εστίασης και τα λεμόνια μας δεν έπεσαν κάτω από τα 40 λεπτά. Επίσης φέτος έχουμε μια μείωση της παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών. Όλα αυτά δεν δικαιολογούν την πτώση τιμής και ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να πάρει μέτρα γιατί οι παραγωγοί λεμονιών ούτε μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους αλλά έχουν και σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα».
Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι εισαγωγές λεμονιών από Τουρκία. Αυτή την εποχή υπάρχουν παραγωγοί που πουλάνε λεμόνια σε τιμές 20 λεπτά το κιλό. Πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που καλλιεργώ βλέπω τις τιμές να έχουν πέσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για τα λεμόνια. Πολλά θα μείνουν ασυγκόμιστα στα δέντρα. Οι παραγωγοί που ξεκίνησαν να συγκομίζουν αυτή την εποχή θα έχουν μεγάλη ζημιά. Θα εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια γιατί δεν θα μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους. Μιλάμε για μεγάλη οικονομική καταστροφή».
Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον κ. Δημήτρη Δουβή, εξαγωγέα λεμονιών από το Ξυλόκαστρο. Όπως μας ανέφερε «δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρον για τα λεμόνια αυτή την εποχή. Εξάγω κυρίως προς τις Βαλκανικές χώρες και Ευρώπη και υπάρχει πρόβλημα λόγω της πανδημίας. Επίσης υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και αυξημένη παραγωγή (από Τουρκία, Ισπανία, Κύπρο κ.α.). Σε σχέση με πέρσι αυτή την εποχή οι εξαγωγές μου είναι μειωμένες κατά περίπου 70%».
Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: agrotypos.gr