ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Ο Αναπλιώτης Κρεμύδας και η Φουστανέλα του βασιλιά Όθωνα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:56:00 μ.μ. | | |
Ο Αναπλιώτης Κρεμύδας και η Φουστανέλα του βασιλιά Όθωνα
Του Γιάννη Μακρή

Όταν, μαζί με τις προκαταρκτικές εργασίες για την θεμελίωση του πρώτου Οθωνικού ανακτόρου των Αθηνών, γινόντουσαν και οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της τρίτης επετείου της άφιξης του Όθωνα στην Ελλάδα, ο Βασιλιάς Λουδοβίκος, πατέρας του Όθωνα , που είχε κατακρίνει τον γυιό του γιατί εξακολουθούσε να φορά την βαυαρική στολή, εξέφρασε την επιθυμία όπως ο Βασιλιάς ‘Οθωνας ,στο εορτασμό αυτόν, πάει στον Μητροπολιτικό Ναό ( Αγία Ειρήνη στην οδό Αιόλου) για την δοξολογία φορώντας την Εθνική Ελληνική Ενδυμασία.

Οι αυλικοί , τότε, κινητοποιήθηκαν αμέσως. Στην Αθήνα , όμως δεν υπήρχε ο κατάλληλος ελληνοράφτης, το δε ταξίδι από την νέα πρωτεύουσα μέχρι τ΄Ανάπλι – εκεί που υπήρχε κατάλληλος ράφτης- διαρκούσε , τότε, περίπου τρείς μέρες.

Την βασιλική επιθυμία , προσφέρθηκε να εκτελέσει ο κυβερνήτης της ατμοκίνητης φρεγάτας «Μήδεια» (το δεύτερο από τα πέντε ατμοκίνητα πλοία που είχε παραγγείλει η Ελλάδα στην Αγγλία. ) που βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά

Μόλις, λοιπόν, ο κυβερνήτης της « Μήδειας» ¨Αουστιν πληροφορήθηκε την ζωηρή επιθυμία του Βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄ απέπλευσε αμέσως για να μεταφέρει τον περίφημο αριστοτέχνη ράφτη των ελληνικών ενδυμασιών , τον οποίο έστειλε, τότε, στο παλάτι των Αθηνών , ο πρώτος Δήμαρχος τ΄Αναπλιού Σπυρίδωνας Παπαλεξόπουλος, μετά από παράκληση του Όθωνα.

Ο ράφτης αυτός ήταν ο Σταύρος Κρεμύδας . Ο Κρεμύδας είχε την φήμη του πιο επιτήδειου στην κατεργασία των χρυσοποίκιλτων στολιδιών της ελληνικής φορεσιάς.

Μόλις λοιπόν ο Κρεμύδας έφθασε στην Αθήνα οδηγήθηκε κατευθείαν στο προσωρινό παλάτι του Όθωνα. Αμέσως έπιασε δουλειά φτιάχνοντας την πρώτη φουστανέλα του νεαρού Βασιλιά της Ελλάδας . Την χρυσοποίκιλτη ενδυμασία φόρεσε ο Όθωνας, για πρώτη φορά στον εορτασμό της Αθήνας κατά την Τρίτη επέτειο από την άφιξή του στην Ελλάδα ( 25 Ιανουαρίου 1836) προς μεγάλη ικανοποίηση και ευχαρίστηση του πατέρα του Βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄και του λαού της Αθήνας.
Από τότε η φουστανέλα έγινε για τον Βασιλιά Όθωνα η προσφιλέστερη ενδυμασία , με την οποία έζησε σ΄όλη του τη ζωή και συμπεριέλαβε ακόμη και στον τάφο του.

Με την ικανότητα και φαντασία του Αναπλιώτη Σταύρου Κρεμύδα και των ειδικών της νεοελληνικής εθιμοτυπίας σχεδιάστηκε η λαμπρή βασιλική «φουστανέλα» με τα χρυσοποίκιλτα στολίδια και που έρχεται στις μέρες μας «επαυξημένη και βελτιωμένη» με νεότερες μεταρρυθμίσεις.

Η ωραία αυτή φουστανέλα δεν έγινε μόνο της μόδας για τους αγωνιστές της Αθηναϊκής κοινωνίας. Φορέθηκε και από τους παλατιανούς της εποχής εκείνης , καθώς και από τους Πρέσβεις και τους Προξένους της Ελλάδας , καθιερωμένη έτσι σαν το πλέον επίσημο ένδυμα της εποχής.

Αργότερα , όταν ο Όθωνας παντρεύτηκε την Βασίλισσα Αμαλία, δημιουργήθηκε πρόβλημα με την ενδυμασία της Βασίλισσας. Αμέσως ο αυλικός πλέον ράφτης Σταύρος Κρεμύδας και οι κυρίες της αυλής βάζουν μπροστά το περίφημο «σιγούνι» με την γραφική φούστα και ιδρύουν έτσι την ομοιόμορφη επίσημη εμφάνιση στις επίσημες εορτές και τις λαμπρές ανακτορικές συγκεντρώσεις.
Από τότε καθιερώθηκε αυτή η ενδυμασία της «Αμαλίας».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ