V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Έξαρση εξαρτήσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας διαπιστώνει το ΚΕΘΕΑ

Έξαρση εξαρτήσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας διαπιστώνει το ΚΕΘΕΑ
Την έξαρση κυρίως των νόμιμων εξαρτήσεων, όπως το αλκοόλ, ο ηλεκτρονικός τζόγος και τα τυχερά παιχνίδια, παρατηρούν τον τελευταίο χρόνο η υπεύθυνη του νέου Πολυδύναμου Συμβουλευτικού Κέντρου του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” στην Καλαμάτα ψυχολόγος Εφη Μουρούφα και η υπεύθυνη του δικτύου υπηρεσιών απεξάρτησης της Πελοποννήσου, κοινωνική λειτουργός-κοινωνιολόγος Ιωάννα Τσουράπα.

Η υγειονομική κρίση έχει ανατρέψει τις ισορροπίες της καθημερινής ζωής και ο περιορισμός στο σπίτι, η αδυναμία για κοινωνική επαφή και η οικονομική αβεβαιότητα κλιμακώνουν τις συγκρούσεις και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι εξαρτήσεις αυξήθηκαν και το νέο Πολυδύναμο Κέντρο τους πρώτους μήνες λειτουργίας του έχει ανταποκριθεί σε αιτήματα που στην πλειονότητά τους αφορούν τις παράνομες ουσίες και ακολουθεί το αλκοόλ και ο τζόγος.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τα Πολυδύναμα Κέντρα υποδέχονται αιτήματα από άτομα για προβληματική χρήση αλκοόλ, προβληματική ενασχόληση με το Διαδίκτυο και τα τυχερά παιχνίδια, χρήση παράνομων ουσιών, καθώς και από άτομα του συγγενικού τους περιβάλλοντος. Το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” αξιολογώντας τις ανάγκες που διαπίστωνε στην Πελοπόννησο τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας την εμπειρία από την υποστήριξη των εξαρτημένων, την τεχνογνωσία των στελεχών του, την ηθική δέσμευση για υποστήριξη των ανθρώπων που εγκλωβίζονται στην εξάρτηση, τα ερευνητικά δεδομένα και τη δυνατότητα χρηματοδότησης από Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΣΠΑ 2014-2020 Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος), σχεδίασε και υποστήριξε τη λειτουργία τριών Πολυδύναμων Κέντρων, μιας Μονάδας Κοινωνικής Ένταξης και μιας Κινητής Μονάδας. Στόχο τους, μας λέει η Ιωάννα Τσουράπα, αποτελεί η διευκόλυνση της πρόσβασης στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα εξάρτησης σε υπηρεσίες συμβουλευτικής, θεραπευτικής υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΖΟΥΝ

Δίπλα στις βασικές θεραπευτικές του δομές, που λειτουργούν στην πόλη της Καλαμάτας από το 2009, ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2019 τη λειτουργία του το Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου, υποστηριζόμενο και από υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, ενώ από τον Οκτώβριο του 2020 μπήκαν σε λειτουργία τα Πολυδύναμα Κέντρα Καλαμάτας και Ναυπλίου, καθώς και η Κινητή Μονάδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο, η οποία πραγματοποιεί παρεμβάσεις ενημέρωσης και συμβουλευτικής σε περιοχές εκτός αστικού ιστού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έτσι, σε συνδυασμό και με τη μονάδα της Πάτρας, έχουν δημιουργηθεί δομές στην Πελοπόννησο που δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να βρουν υποστήριξη και πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης, κοντά στον τόπο που ζουν.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ

Οι νέες αυτές δομές στελεχώνονται από επιστημονικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς θεραπευτές, διοικητικό προσωπικό, κοινωνιολόγο και ψυχίατρο με εμπειρία σε θέματα εξαρτήσεων, ψυχικής υγείας, αλλά και σε θέματα ομάδων με κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού. Τα Πολυδύναμα Κέντρα είναι ψυχοκοινωνικά προσανατολισμένες δομές και ακολουθούν τις αρχές του ΚΕΘΕΑ, δηλαδή την εθελοντική προσέλευση και παραμονή, την παροχή υποστήριξης χωρίς διακρίσεις, τις δωρεάν υπηρεσίες και τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας και του απορρήτου. Απευθύνονται σε όποιο άτομο αντιμετωπίζει πρόβλημα το ίδιο ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του, ανεξαρτήτως ηλικίας, με τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στον κώδικα δεοντολογίας που διέπει όλες τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ.

ΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Πολυδύναμο Καλαμάτας στελεχώνεται από 2 ψυχολόγους, 3 κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικό θεραπευτή, ψυχίατρο και προσωπικό διοικητικής υποστήριξης. Το γεγονός ότι ξεκίνησε τη λειτουργία του μέσα στην περίοδο της πανδημίας σηματοδότησε, σύμφωνα με την Εφη Μουρούφα, αφενός την προσαρμογή του στα μέτρα που έχουν ληφθεί και από το ΚΕΘΕΑ για την προστασία τόσο των εξυπηρετούμενων όσο και του προσωπικού, αφετέρου την ύπαρξη ενός προσβάσιμου, ασφαλούς χώρου για την αντιμετώπιση θεμάτων εξάρτησης. Το Πολυδύναμο Καλαμάτας παρέχει ένα περιβάλλον ασφάλειας, μέσα στο οποίο δύναται να αναπτυχθεί θεραπευτική σχέση, ώστε τα άτομα να υποστηριχθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που σχετίζονται με την εξάρτηση ή τις προβληματικές συμπεριφορές.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η υπεύθυνη του Πολυδύναμου Καλαμάτας ψυχολόγος Εφη Μουρούφα παρατηρεί πως κατά την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν οι εξαρτήσεις κι αυτό είναι επιβεβαιωμένο σ’ όλες τις χώρες του κόσμου. Κυκλοφόρησαν και περισσότερα νοθευμένα ναρκωτικά και χάθηκαν πολλοί άνθρωποι. Είναι επίσης γεγονός, λέει, πως τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται και έξαρση κυρίως των νόμιμων εξαρτήσεων, όπως το αλκοόλ, ο ηλεκτρονικός τζόγος και τα τυχερά παιχνίδια. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ψυχοκαταπιεστικές καταστάσεις που δημιούργησε η πανδημία και η καραντίνα με τον περιορισμό στο σπίτι, την κοινωνική απομόνωση και την αδυναμία για κοινωνική επαφή, την οικονομική κρίση και την κοινωνική αποσταθεροποίηση, όπου το μέλλον διαφαίνεται αβέβαιο και το άγχος και η δυσφορία κυριαρχούν, ενώ παράλληλα οι ισορροπίες της καθημερινής ζωής ανατρέπονται και οι συγκρούσεις και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εντείνονται.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ

Το κοινωνικό προφίλ των ανθρώπων αυτών είναι, συνήθως, άτομα μεσαίας τάξης, άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας ή και νεότεροι, για τους οποίους το αλκοόλ, ο ηλεκτρονικός τζόγος ή το Διαδίκτυο μοιάζει να είναι ένας οικείος και εύκολος τρόπος για να διαχειριστούν τη δυσφορία τους από τα καθημερινά τους προβλήματα, να μειώσουν το άγχος και να αναζητήσουν ανακούφιση.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ

Σχετικά με τον ηλεκτρονικό τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια, η υπεύθυνη του Πολυδύναμου Καλαμάτας διαπιστώνει πως οι άνθρωποι μπαίνουν σε μια διαδικασία σκέψης και επιθυμίας για γρήγορο και εύκολο κέρδος, η οποία ενισχύεται και από τον καθημερινό καταιγισμό των σχετικών διαφημίσεων τον τελευταίο καιρό, στις οποίες φαίνεται, δυστυχώς, να ανταποκρίνονται περισσότερο άτομα νεότερης ηλικίας. Η κ. Μουρούφα παρατηρεί ότι έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί και το ότι κάποιοι “παραδοσιακοί” παίκτες που συνηθίζουν να παίζουν στα πρακτορεία, φαίνεται να είδαν το κλείσιμο αυτών των υπηρεσιών ως μία ευκαιρία αποχής στην προσπάθεια απεξάρτησής τους.

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Σε αυτές τις παραπάνω συνθήκες παρατήρησαν στο Πολυδύναμο της Καλαμάτας, όπως και άλλοι συνάδελφοί τους σε διάφορες πόλεις της χώρας, “με μια αίσθηση ελπίδας και ανακούφισης” όπως σημειώνει η κ. Μουρούφα, πως υπήρξαν άτομα που συνειδητοποίησαν το πρόβλημα, αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά, και ζήτησαν βοήθεια.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ 115 ΑΤΟΜΑ

Αυτή τη στιγμή στο Πολυδύναμο Κέντρο Καλαμάτας υποστηρίζονται 53 άτομα με θέματα εξάρτησης και 62 άτομα από το συγγενικό περιβάλλον. Τα βήματα που ακολουθούνται στον κάθε άνθρωπο που προσεγγίζει το Κέντρο αφορούν καταρχήν την αξιολόγηση του αιτήματος και την ψυχοδιάγνωση και στη συνέχεια καταρτίζεται ο ατομικός θεραπευτικός σχεδιασμός. Η υποστήριξη γίνεται συνδυαστικά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Οικογενειακές συναντήσεις ή συναντήσεις ζευγαριών πραγματοποιούνται με βάση τον θεραπευτικό σχεδιασμό και τη συναίνεση του ατόμου. Η παραπομπή σε εντατικότερο πλαίσιο θεραπείας ή σε καταλληλότερη για τις ανάγκες του ατόμου δομή, αποτελεί μέρος του θεραπευτικού σχεδιασμού για το κάθε άτομο από την αρχική αξιολόγηση αλλά και σε κάθε βήμα της συστηματικής παρακολούθησής του.

ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το Πολυδύναμο Κέντρο λειτουργεί μέσα στο δίκτυο υπηρεσιών της πόλης και συνεργάζεται συστηματικά με τις άλλες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, με σκοπό και στόχο την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των συνανθρώπων μας. Βρίσκεται στην οδό Αιπύτου 10 στο Ιστορικό Κέντρο και λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου, τις ώρες 8 π.μ.-5 μ.μ.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ