Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο εξαγωγείς και παραγωγοί εσπεριδοειδών, αυτή την εποχή εξάγονται κυρίως πορτοκάλια Μέρλιν και κάποιες λίγες ποσότητες Ναβελίνες. Τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι αναμένεται αύξηση της ζήτησης και θα έχουμε μια ομαλή πορεία στις εξαγωγές. Τα Μέρλιν έχουν μικρότερο πρόβλημα μικροκαρπίας σε σχέση με τις Ναβελίνες και για τα πορτοκάλια αυτά υπάρχει η λύση να πάνε προς χυμοποίηση. Από τις αρχές του Φεβρουαρίου θα βγουν στην αγορά τα Lane Late και Nave Late.
Στα μανταρίνια αναμένεται να ξεκινήσει στην χώρα μας η συγκομιδή και εξαγωγή της ποικιλίας Ορτανίκ, τα οποία όμως θα έχουν μεγάλο ανταγωνισμό αυτή την εποχή από άλλα μανταρίνια άσπερμα με φλούδα που αποσπάται εύκολα, τα οποία κυκλοφορούν στις αγορές της ΕΕ.
Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος INCOFRUIT - HELLAS, «μετά τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, όταν η εξαγωγή φρούτων και λαχανικών προς το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) άρχισε να αυξάνεται και πάλι μετά τις διακοπές οι εξαγωγικές εταιρείες είχαν ήδη επιπλέον εργασία σε τελωνειακά έγγραφα τις πρώτες ημέρες. Αν και υπήρχαν λιγότερα προβλήματα από ό, τι προβλέπονταν, αναμένεται ότι θα προκύψουν περισσότερα προβλήματα τις επόμενες εβδομάδες καθώς το εμπόριο ανακάμπτει ξανά. Θα δούμε τώρα εάν οι εισαγωγείς στο Η.Β. είναι προετοιμασμένοι για τη νέα κατάσταση.
Εάν ένα φορτίο περιέχει εμπόρευμα για περισσότερους από ένα πελάτες, τότε η επιβάρυνση πολλαπλάσια των αρχικών τελών Το έγγραφο - διασάφηση εισαγωγής - εξαγωγής κοστίζει στον εξαγωγέα περίπου 200 ευρώ και χρειάζεται επιπλέον χρόνος για τη συμπλήρωση - ολοκλήρωση αυτού του εγγράφου. Σε κάθε διασάφηση παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά: τι είναι, πόσο αξίζει, από πού προέρχονται ακριβώς και σε ποια τιμή πωλούνται και αυτό πρέπει επίσης να γίνει από τους πελάτες-παραλήπτες εισαγωγείς από την άλλη πλευρά αυτή του Η.Β. Πρέπει να ανταλλαγούν πολλές πληροφορίες μεταξύ πωλητή και αγοραστή.(σχετικές αποφάσεις της ΑΑΔΕ - Γεν.Δ/νση Τελωνείων και σχετικός Εκτελεστικός Κανονισμός της ΕΕ στην διάθεση των μελών μας).
Εκτός από το πρόσθετο κόστος, υπάρχει φόβος για καθυστερήσεις.. Η συμφωνία ΗΒ - ΕΕ προβλέπει την μη επιβολή δασμών και ποσοστώσεων στο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, αλλά αυτό ισχύει μόνο για προϊόντα που έχουν καταγωγή πραγματικά από την ΕΕ ή το αντίστροφο. Για σύνθετα φορτία ή φυτικά προϊόντα απαιτείται δήλωση REX για να αποδειχθεί ότι είναι παραγωγή της ΕΕ ή έχουν παραχθεί εκτός ΕΕ αλλά έχει προστεθεί αρκετή αξία στο προϊόν εντός της Ένωσης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 1 - 8/1/2021, είναι οι εξής:
-Πορτοκάλια 100.920 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 104.116 τόνων
-Μανταρίνια 97.474 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 94.902 τόνων
-Λεμόνια 3.005 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 2.021 τόνων
-Γκρέιπ Φρουτ 201 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 194 τόνων
-Μήλα 40.221 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 42.755 τόνων
-Αγγούρια 14.622 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 16.834 τόνων
-Ακτινίδια 88.955 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 89.609 τόνων
-Επ. σταφύλια 72.576 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 68.177 τόνων
Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: agrotypos.gr
Φώτο:amna.gr