Οι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους και αναμένουν να δουν τα στοιχεία των επόμενων δέκα ημερών, με τις επόμενες τρεις μέρες αλλά και την επόμενη εβδομάδα επιστροφής στην εργασιακή κανονικότητα να κρίνονται κρίσιμες. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα εκφράζουν την απαισιοδοξία τους ή τουλάχιστον την επιφυλακτικότητά τους για την πορεία της πανδημίας και για την άρση των μέτρων.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία πάντως δείχνουν ότι τείνουμε προς το «κακό» σενάριο. Την Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε περίπου 1.000 νέα κρούσματα του κοροναϊού, δείχνοντας ότι ήδη υπάρχουν αυξητικές τάσεις. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown στη Δυτική Αττική, την Κοζάνη και τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται υπό αυτό το καθεστώς. Τέλος, το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να μην πέφτει κάτω από τους 400.
Μένει να φανεί κατά πόσο βοήθησαν τα αυστηρότερα μέτρα αυτής της εβδομάδας, με τους επιστήμονες ωστόσο να χαμηλώνουν τις προσδοκίες για την επερχόμενη άρση των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στις 11 Ιανουαρίου.
Όπως έχουν αναφέρει οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, για να επιτραπεί η άρση των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει να δούμε κρούσματα στην Αττική χαμηλότερα των 100 και επίσης λιγότερες από 300 κλίνες ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες. Πρόκειται για ένα σενάριο αρκετά μακρινό με βάση τα τωρινά δεδομένα.
Αναπόφευκτη η αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές – Δεν αποκλείεται νέο lockdown
Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου, φοβούμενοι ότι αναμένεται να ξεκινήσει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων.
«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα», τόνισε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Όπως εξήγησε, ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορεί να πέσει όταν μέσα στις μονάδες πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες. Επίσης, αν αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα, θα είναι δύσκολα.
Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κ. Παγώνη σχολίασε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πως «δεν είναι lockdown αυτό, ο κόσμος είναι έξω», ενώ δε δίστασε να πει ότι «δεν αποκλείεται σκληρό lockdown». Στη συνέχεια σημείωσε ότι σε πολλές περιοχές έχουμε ακόμα πολύ αυξημένο ιικό φορτίο και πολύς κόσμος είναι ασυμπτωματικός.
Την ίδια ώρα, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών, θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Σε αυτό το εορταστικό δεκαήμερο, αυτό που παρατηρήσαμε ήταν δύο αυξήσεις Χριστούγεννα (26,27) και μια μεγαλύτερη 31 και 1.
Σύμφωνα με την ομάδα Σαρηγιάννη, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαιριού.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε ότι «σε δέκα μέρες περίπου από τώρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού μπορούμε να βρισκόμαστε, δηλαδή αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει μικρή άρση της αυστηροποίησης των μέτρων ή όχι».
Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτίμησε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας.
«Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κοροναϊό. Θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πιέσεις της κοινωνίας για άνοιγμα, με μαθηματική βεβαιότητα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων. «Ιδίως αν ανοίξουν πολλές δραστηριότητες και είμαστε βαθιά στον χειμώνα», πρόσθεσε.
Επιδημία των μικρών χωριών – Αυξητική τάση στην Αττική
O κώδωνας του κινδύνου «χτυπά» ειδικά για την Αττική, στην οποία παρατηρήθηκε διπλασιασμός και τριπλασιασμός του ιικού φορτίου στα λύματα την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αντίστοιχα.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το τελευταίο δεκαήμερο το ιικό φορτίο ήταν μειωμένο γενικά, αλλά ειδικά τις δύο αυτές γιορτινές μέρες υπήρξε μια απότομη αύξηση. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μειωμένος πληθυσμός στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.
Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: 1. ότι τις ημέρες των γιορτών υπήρξε κινητικότητα και διασπορά από σπίτι σε σπίτι λόγω ρεβεγιόν και συναθροίσεων και 2. ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από την Αττική.
Πάντως, όπως έχει φανεί και από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο ιός φαίνεται ότι προτιμάει τις μικρές και κλειστές κοινωνίες, όπου η διασπορά είναι πιο εύκολη.
«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας είναι ότι δεν είναι επιδημία των μεγαλουπόλεων, αλλά και των μικρών χωριών. Έχουμε δει χωριά να γεμίζουν με κρούσματα. Αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει ότι καμιά περιοχή της Ελλάδας δεν είναι απόλυτα προστατευμένη», επισήμανε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Το ίδιο σημείωσε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, με αφορμή το lockdown στον δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων. «Στα πιο μικρά μέρη έχουμε όλοι μια αίσθηση ότι δεν θα έρθει κορoναϊός. Όμως με το που εμφανιστεί μπορεί πολύ εύκολα να εξαπλωθεί σε όλο το χωριό. Αυτό έχουμε σήμερα στις Θεσπιές και κατ’ επέκταση στο δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων», είπε στο MEGA.
Προς αναβολή η επαναλειτουργία του click away;
Η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της κινητικότητας των γιορτών φαίνεται πως θα φέρει και την αναβολή του ανοίγματος των καταστημάτων με τη μέθοδο click away.
Αν και τόσο η κυβέρνηση όσο και ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, διαμηνύουν ότι από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα λειτουργήσει και πάλι το click away, τις τελευταίες ώρες οι ειδικοί εκφράζουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους.
Μιλώντας στο MEGA, o κ. Βατόπουλος είπε ότι «Δεν έχει αποφασιστεί αν θα ανοίξει από Δευτέρα η αγορά με click away. Γενικά η αύξηση της κινητικότητας μας φοβίζει. Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία.
Αν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό. Δεν έχουμε εισηγηθεί κάτι σχετικό ακόμα, αλλά η γενική τάση είναι ό,τι είναι να γίνει, να γίνει με τρόπο ώστε να μην αυξηθεί ο συνωστισμός. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό τον χειμώνα να τον περάσουμε αλώβητοι, να μην έχουμε θύματα».
Και η Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι click away και λοιπές δραστηριότητες θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα, αφού εξεταστούν όλοι οι παράμετροι.
Φώτο amna.gr