V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Sir Richard Branson: Επιτυχία με...αιτία

Sir Richard Branson: Επιτυχία με...αιτία
Της Γκέλης Ντηλιά, 
καθ. Αγγλικών, 
ειδ. Μαθησιακών Δυσκολιών - Δυσλεξίας

Ο Sir Richard Branson ανήκει στη σφαίρα των παγκοσμίως γνωστών προσωπικοτήτων. Είναι ένα άτομο ριψοκίνδυνο, με δημιουργική σκέψη και έχει την ικανότητα να κοιτάζει μακριά ( the big picture), όπως λέγεται στην ορολογία των επιχειρήσεων.

Δεν είναι τυχαίο που η λέξη «επιχειρηματίας» συνδέεται άμεσα με το όνομα του. Γιατί; Διότι εντοπίζει τις ευκαιρίες- αυτές που βελτιώνουν το ευ-ζειν των πελατών του, ακόμη και σε μικρό βαθμό. Διακρίνεται για την ενσυναίσθηση απέναντι στα προβλήματα τους και στην προσπάθεια του να εξεύρει λύσεις μέσω του δημιουργικού μυαλού του. Γιατί όμως το κάνει αυτό; Όχι μόνο επειδή του αρέσει να παίρνει ρίσκα, αλλά γιατί δεν φοβάται να χάσει και έτσι αφιερώνει την ενέργεια του μοιραζόμενος το όραμα του για ένα καλύτερο μέλλον των πελατών του.

Σύμφωνα με τον Νίκο Νικολάου, καθηγητή του Τμήματος Επιχειρήσεων και Καινοτομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Warwick, η επιτυχία του Branson μπορεί εν μέρει να αποδοθεί και σε ένα άλλο χαρακτηριστικό του: τη δυσλεξία.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, «Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι ο Branson είναι δυσλεκτικός και η έρευνα έδειξε ότι οι δυσλεκτικοί είναι συχνά πιθανό να γίνουν επιχειρηματίες. Αυτό συμβαίνει επειδή η άποψη τους για τα πράγματα είναι ολιστική. Το ίδιο έκαναν και οι Steve Jobbs και Henry Ford που ήταν επίσης δυσλεκτικοί».

Έτσι λοιπόν η δυσλεξία είναι ένας παράγοντας που ευθύνεται εν μέρει για την επιτυχία τους. Ο Branson, όπως έχει παραδεχτεί, απέδωσε στην αποτυχία του το λόγο που έγινε πετυχημένος, έχοντάς την ως κίνητρο στην αρχή της διαδρομής του. Όπως και ο Jobbs έτσι και ο Branson είχε αποτύχει στο περιβάλλον του σχολείου και του κολλεγίου. Ο Διευθυντής του είπε ότι θα καταλήξει είτε στην φυλακή είτε να γίνει εκατομμυριούχος. Όλοι γνωρίζουμε που κατέληξε.

Αρχικά ασχολήθηκε με την δισκογραφία (Virgin Records), ύστερα ίδρυσε αεροπορική εταιρεία (Virgin Atlantic), δίκτυο τηλεφωνίας και τώρα στέλνει ανθρώπους στο διάστημα (Virgin Galactic).Το δίκτυο των εταιρειών του αξίζει πολλά δισεκατομμύρια.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η δυσλεξία τον έκανε καλύτερο άνθρωπο. Στο blog του προσπαθεί να βοηθήσει άλλους μέσω των δικών του σκληρών εμπειριών ως παιδί που πάλευε με τη δυσλεξία. Στην εποχή του ο όρος αυτός δεν ήταν γνωστός και οι καθηγητές του τον θεωρούσαν «χαζό, τεμπέλη ή και τα δύο».

«Έκανα τη δυσλεξία πλεονέκτημα μου και έμαθα να αναθέτω τις δουλειές που δεν ήμουν καλός σε άλλους που το έκαναν καλύτερα από μένα. Αυτό με απελευθέρωσε στο να κοιτάζω μακριά κι έτσι η Virgin επεκτάθηκε σε τόσους πολλούς τομείς».

Πηγή:

Paredes, Divina. «Sir Richard Branson turns 65: The leader as an extreme risk taker», IO New Zealand

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ