Το παράδοξο στην συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι τόσο η λήψη της, όσο τι έγινε από πλευράς πολιτείας, ώστε να μην φθάσουμε σε αυτήν την κατάσταση. Όταν τις τελευταίες μέρες είχαμε συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα σε σχολεία της περιοχής, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και αθρόες εισαγωγές κρουσμάτων στα δύο νοσοκομεία του νομού, που αυξάνονταν μέρα με την μέρα. Η εξέλιξη του φαινομένου ήταν πρόδηλη σε όλους, όμως οι αρμόδιοι φορείς δεν έκαναν τίποτα για να την ανακόψουν και έτσι φτάσαμε στην εύκολη λύση του τοπικού απαγορευτικού, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις του στην τοπική κοινωνία και την οικονομία.
Παρόλο τον ένα χρόνο πανδημίας τα αντανακλαστικά των αρμοδίων εξακολουθούν να είναι απελπιστικά αργά. Ο νομός Αργολίδας θα έπρεπε από δεκαπενθημέρου και μετά την πρώτη εμφάνιση της αύξησης των κρουσμάτων , να μπει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης λαμβάνοντας ανάλογα μέτρα όπως :
· Διενέργεια μαζικών τυχαίων τεστ του πληθυσμού και όχι μόνο προγραμματισμένων.
· Πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων στοχευμένων τεστ σε εβδομαδιαία βάση για κρίσιμες ομάδες και δομές όπως οίκοι ευγηρίας, εργάτες γης, καταυλισμοί Ρομά, σωφρονιστικά καταστήματα, μεγάλοι εργασιακοί χώροι, σχολεία και στρατόπεδα για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων.
· Καλύτερη διαχείριση των κρουσμάτων στα σχολεία και λήψη άμεσων μέτρων.
· Άμεσο κλείσιμο μεγάλων εργασιακών χώρων από τα πρώτα κρούσματα.
· Εντατικοί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων της κατ΄ οίκον καραντίνας των θετικών κρουσμάτων.
· Εντατικοί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων ασφαλείας στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση βρέθηκε να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι λόγο στην διαχείριση της κρίσης σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να έχουν πρώτιστα οι τοπικές αρχές και μετά το κεντρικό κράτος, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και άμεση λήψη αποφάσεων που να δρουν προληπτικά και όχι κατασταλτικά.