Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα 11/2/2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κ. Χατζηδάκη
ΘΕΜΑ: «Αφόρητες συνθήκες στο περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων του Ναυπλίου και της παραλιακής ζώνης προς Ν. Κίο λόγω της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου εξαιτίας της κακής λειτουργίας του βιολογικού Άργους- Ναυπλίου»
Την Παρασκευή 5/2/2021 εξ αιτίας της κακής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού και της συνεπεία αυτής απορροής λυμάτων στην έξοδό του προς την θάλασσα επικράτησε έντονη δυσοσμία στη πόλη του Ναυπλίου και μεγάλη ρύπανση στον Αργολικό κόλπο. Προκειμένου να μην επεκταθεί η ρύπανση, όργανα του Λιμενικού Σώματος τοποθέτησαν στο σημείο πλωτό φράγμα.
Η ποσότητα των αποβλήτων που απέρρευσαν στη θάλασσα του Αργολικού κόλπου και είχαν πορτοκαλί χρώμα, σε συνδυασμό με τη δυσοσμία και τα εκπεμπόμενα αέρια από τις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων στη παραλιακή του Ναυπλίου έχουν προκαλέσει ανυπόφορες συνθήκες στη διαβίωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής .
Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Άργους –Μυκηνών κ. Καμπόσου Δημητρίου καταγγέλθηκε ότι, υπαίτιες για την ρύπανση είναι οι μη συμμορφούμενες με την κείμενη εθνική νομοθεσία επιχειρήσεις χυμοποίησης της περιοχής ,οι οποίες κατευθύνουν ανεπεξέργαστα τα απόβλητά τους στον βιολογικό, ο οποίος λόγω του όγκου τους δεν έχει την δυνατότητα επεξεργασία τους με αποτέλεσμα να απορρέουν σχεδόν ανεπεξέργαστα στον Αργολικό κόλπο.
Το πρόβλημα αυτό με τον βιολογικό χρονολογείται πλέον της δεκαετίας και γίνεται εντονότερο κατά τους μήνες Δεκέμβριο έως Μάρτιο, διάστημα που τα εργοστάσια χυμοποίησης είναι σε πλήρη παραγωγική λειτουργία.
Από τον Μάιο 2020 σύμφωνα με διαπιστώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως έχει καταγραφεί στον τοπικό Τύπο, ο βιολογικός δεν λειτουργεί σωστά. Από την μη ορθή του λειτουργία έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, στην χλωρίδα και την πανίδα του υγρότοπου και την αλιεία στη θάλασσα.
Ο υγρότοπος της Νέας Κίου είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα στο οποίο έχει καταγραφεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις μεγάλος αριθμός ενδημικών και αποδημητικών πτηνών που πρέπει να προστατευτούν.
Η κοινοτική οδηγία 91/271/EC η οποία αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της απόρριψης των λυμάτων επισημαίνει ότι οι σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων, τα ύδατα και η διάθεση της λυματολάσπης πρέπει να παρακολουθούνται, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος .
Συνήθης και ορθή πρακτική από τα λύματα των βιολογικών καθαρισμών μετά από την βασική βιολογική επεξεργασία, είναι το νερό να χρησιμεύει για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών, το πότισμα των κήπων σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους καθώς και στο να αντικαταστήσει τα χημικά λιπάσματα στην αγροτική παραγωγή με το άζωτο και το φώσφορο που περιέχουν οι εκβολές των βιολογικών.
Αντί αυτών των επιστημονικά αποδεκτών προτάσεων στην περιοχή αυτή κυριαρχεί το έντονο πρόβλημα της ρύπανσης εξ αιτίας του βιολογικού που πρέπει οπωσδήποτε να βρει τη λύση του.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχουν διενεργηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι στη λειτουργία του εν λόγω βιολογικού, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος;
2. Με ποιές ενέργειες προτίθεται να παρέμβει για την επίλυση του παραπάνω χρόνιου προβλήματος το οποίο έχει δημιουργήσει αφόρητες συνέπειες στη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ναυπλίου και δυσμενείς συνέπειες στον υγροβιότοπο της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου – Νέας Κίου;
Ο ερωτών βουλευτής
Γκιόλας Ιωάννης
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αργολίδας