Η Μαίρη Θεολόγη, ήταν ιδρύτρια, για πολλά χρόνια πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Καραγκούνα Καρδίτσας και αναπληρώτρια πρόεδρος της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων. Η εκλιπούσα ήταν μητέρα της υπεύθυνη του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Πένυς Θεολόγη-Γκούτη.
Έφυγε από τη ζωή, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου, η Μαίρη Θεολόγη, μιας γυναίκα που το όνομα της στην Καρδίτσα, ήταν συνώνυμο του πολιτισμού.
Η Μαίρη θεολόγη ήταν η γνωστή σε όλους ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ και το όνομα αυτό έφερε ο λαογραφικός σύλλογος που είχε ιδρύσει η ίδια και έκανε γνωστό τον Καραγκούνικο πολιτισμό στα πέρατα της γης.
Έφυγε από φυσιολογικό θάνατο πλήρης ημερών σε ηλικία 90 ετών.
Η Μαίρη Θεολόγη, ήταν ιδρύτρια, για πολλά χρόνια πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Καραγκούνα Καρδίτσας και αναπληρώτρια πρόεδρος της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων.
Ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος, έγραψε σχετικά
Η ΜΑΙΡΗ ΘΕΟΛΟΓΗ προσέφερε πολλά στον Λαϊκό Πολιτισμό της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στον Πολιτισμό των Καραγκούνιδων! Μιά σπουδαία Γυναίκα που αφιέρωσε την ζωή της στην Λαϊκή Παράδοση. Μελέτησε, διέσωσε και συντήρησε ανεκτίμητους Καραγκούνικους και όχι μόνο, θησαυρούς! Την γνώρισα για πρώτη φορά το Καλοκαίρι του 1961 στο Αρχαίο Θέατρο του Πειραιά, στο ¨Θέατρο ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ".
Συμμετείχε με το συγκρότημά της "ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ" στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Λαϊκών Χορών, Μουσικής και Ενδυμασιών που διοργάνωνε η μεγάλη ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ. Το συγκρότημα διακρίθηκε για την απόλυτη αυθεντικότητά του και απέσπασε το 1ο Βραβείο Ενδυμασίας.
Η Δόρα Στράτου την εκτιμούσε πολύ για την σοβαρή και υπεύθυνη εργασία της πάνω στην Λαϊκή μας Παράδοση.
Η προσφορά της είναι ανεκτίμητη!
Καλό ταξίδι ΚΥΡΙΑ ΜΑΙΡΗ ΘΕΟΛΟΓΗ.
Τι έγραψε η Βάσω Κοζιού
Για τον θάνατο της Μαίρη Θεολόγη, η Βάσω Κοζιού έγραψε σχετικά.
Μας αποχαιρέτησε σήμερα η Μαίρη Θεολόγη, ιδρύτρια, για πολλά χρόνια πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Καραγκούνα Καρδίτσας και αναπληρώτρια πρόεδρος της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων. Φτωχότερος από σήμερα ο λαϊκός πολιτισμός του τόπου μας. Άφησε όμως καλή σπορά πίσω της. Καλό σου ταξίδι, Μαίρη. Οι φωτογραφίες είναι από το 5ο και 2ο Αντάμωμα των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και από το τιμητικό αφιέρωμα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων που έγινε στο πλαίσιο των Καραϊσκακείων.
Βάσω Κοζιού
Βιογραφικό Σημείωμα
Μαίρη Θεολόγη Πώποτα
Ερευνήτρια Τοπικής Παράδοσης - Συλλέκτρια
Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ
Αναπληρωτής Πρόεδρος Αμφικτιονίας Καραγκούνηδων
Γεννήθηκε και κατοικούσε στην Καρδίτσα.
Αποφοίτησε από το γυμνάσιο Θηλέων Καρδίτσας και γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες.
Γονείς της ήταν ο παιδίατρος Χρήστος Πώποτας και Χρυσή Πώποτα το γένος Αιμ. Τσαμακίδου.
Αδελφή της η Λίλη, Σύζυγος Αθαν. Τσαγκάδα αλευροβιομήχανου στα Τρίκαλα.
Εγγονή εκ μητρός του Δικηγόρου Καρδίτσας Αιμίλιου Τσαμακίδη, Δικηγόρου εκ Ρεντίνας και εκ πατρός του Ευάγγελου Πώποτα, Δημάρχου Σοφάδων.
Σύζυγός της ο Κλεομένης Θεολόγης, Δικηγόρος εκ Καρδίτσας με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:
Την Πένυ Γκούτη, αρχιτέκτονα - εθνολόγο, Διευθύντρια του Μουσείου Επιστήμων και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, σύζυγος Κωνσταντίνου Γκούτη, καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών.
Τον Κωνσταντίνο Θεολόγη, Δικηγόρο Καρδίτσας που έχει σύζυγο την νηπιαγωγό Αυγουστίου Κατερίνα και τη Χρύσα Θεολόγη, εκπαιδευτικό, που έχει σύζυγό της τον Κωνσταντίνο Κουκουράβα, Εκπαιδευτικό.
Είχε τέσσερα εγγόνια, την Έλλη, τον Άρη, τον Κλεομένη και την Μαρία.
Σαν πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Καραγκούνα:
1972- 1974: Διοργάνωσε την αναβίωση του Καραγκούνικου γάμου δύο συνεχόμενες χρονιές στο χωριό Σταυρός Καρδίτσας με τη συμμετοχή όλου του χωριού στα πλαίσια των Καραϊσκακίων.
1988: Διοργάνωσε τον Καραγκούνικο γάμο στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ στην Αθήνα με την συνεργασία του εθνομουσικολόγου και νυν καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και την υποστήριξη της Λέσχης Γυναικών Καρδίτσας στην Αθήνα.
Διοργάνωσε ακόμη την ίδια χρονιά τον Καραγκούνικο γάμο στο Βόλο, στο Δημοτικό Θέατρο.
1991: Συμμετείχε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό της Εκατονταετηρίδος Απελευθέρωσης της Θεσσαλίας.
1996: Οργάνωσε τον Καραγκούνικο γάμο στην Καρδιτσομάγουλα.
1996: Διοργάνωσε την εκδήλωση «Ημέρες παράδοσης», στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας με τη συνεργασία του Δήμου Καρδίτσας.
1998-2000 Σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας οργάνωσε έκθεση με τίτλο «Καραγκούνηδες, ένας αγροτικός πληθυσμός της Δυτικής Θεσσαλίας» με παραδοσιακά αντικείμενα Καραγκούνικου περιεχομένου από τη Λαογραφική Συλλογή της Καραγκούνας σε χώρο του Δήμου.
1996: Συμμετείχε σε εκθέσεις με θέμα τους Σαρακατσάνους των Αγράφων με παραδοσιακά αντικείμενα από τη Λαογραφική Συλλογή της Καραγκούνας με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου
1997: Συμμετείχε σε έκθεση με Καραγκούνικο υλικό με την υποστήριξη και συνεργασία του Δήμου Αθηναίων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με παραδοσιακά αντικείμενα από την Λαογραφική Συλλογή της. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης πραγματοποιήθηκε ομιλία για τους Καραγκούνηδες από τον διακεκριμένο καθηγητή Λαογραφίας Γεώργιο Καββαδία.
1997: Συμμετείχε στην έκθεση Λαογραφικού Υλικού των Σαρακατσάνων στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσάνων
1998: Διοργάνωσε έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων για τους Σαρακατσάνους στην Καρδίτσα με τη συνεργασία του Δήμου και των Προσκόπων
2012:Συμμετείχε ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ανταμώματος Καραγκούνηδων Θεσσαλίας στο Παλαιομονάστηρο και Πύλη Τρικάλων
2014: Πραγματοποίησε ομιλία για τους Καραγκούνηδες και παρουσίασε δέκα διαφορετικές Καραγκούνικες γυναικείες φορεσιές στο πλαίσιο Πανελλήνιου Συνεδρίου ΟΤΕ στην Καρδίτσα.
Από το 1960 έως σήμερα:
-Ηγήθηκε σαν πρεσβευτής της Ελλάδος σε συμμετοχές του Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ σε Διεθνή Φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, Αφρικής, Αμερικής και Λατινικής Αμερικής, πρώην Σοβ. Ένωσης και πρώην Γιουγκοσλαβίας, αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, και εκπροσωπώντας επάξια την χώρα μας.
-Διοργανώνει κάθε Μάϊο από το 1988 με επιτυχία την εκδήλωση Πολιτιστική Συνάντηση Παιδιών στην Καρδίτσα με συμμετοχή παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
-Πραγματοποίησε εκθέσεις με Καραγκούνικο υλικό στις πόλεις Θεσσαλονίκη, στη Διεθνή Έκθεση, καθώς στο Βόλο και Λάρισα το 1984 προβάλλοντας το Νομό και την πόλη μας μέσα από τους Καραγκούνηδες.
-Σαν πρόεδρος της CIOFF στην Αθήνα το 1986, φιλοξένησε το συμβούλιο της CIOFF με συμμετοχή συνέδρων από διάφορες χώρες του κόσμου.
-Διοργάνωσε με τη συνεργασία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Αθηνών εκδηλώσεις στις αίθουσες του Μουσείου, Λαογραφικού περιεχομένου, με τραγούδια, χορούς, έθιμα κ.ά.
-Συνεργάστηκε και βοήθησε με τις γνώσεις της πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους του νομού στην πορεία τους.
Δίδαξε αφιλοκερδώς τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.
Κοινωνικές και Πολιτιστικές Δραστηριότητες
1952: Συμμετείχε ως πρωτοχορεύτρια με ομάδα κοριτσιών στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση του γυμναστή Κων. Ζούμπου.
1960: Ίδρυσε το Λαογραφικό Όμιλο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ
1978: Διετέλεσε Δημοτική Σύμβουλος Καρδίτσας επί δύο τετραετίες, Πρόεδρος και μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής.
1985: Ίδρυσε και εν συνεχεία διετέλεσε Πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος CIOFF του Παγκοσμίου Οργανισμού Οργανωτών Φεστιβάλ και Παραδοσιακών Τεχνών που αριθμεί ογδόντα πέντε χώρες μέλη σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Γραμματέας και αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και Μέλος για πολλά χρόνια.
Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνάσιου - Λυκείου Καρδίτσας.
Μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Νεράιδας Καρδίτσας.
Μέλος του Δ. Σ. της εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καρδίτσας.
Μέλος του Δ. Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καρδίτσας.
Ως απλό μέλος εργάστηκε επί έτη στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καρδίτσας μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Μπίτσιο και τον τότε Πρόεδρο (σύζυγο) Κλεομένη Θεολόγη για τη λειτουργία και το φαγητό των Νυχτερινών Σχολών άπορων παιδιών.
Μέλος επιτροπής του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Καρδίτσας.
Μέλος επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας Καρδίτσας.
Μέλος επιτροπής Τουρισμού της Νομαρχίας Καρδίτσας.
Συνεργάτης του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Αθηνών, Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.
Συνεργάτης του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Συνεργάτης της Δώρας Στράτου στην Αθήνα.
Συνεργάτης Μουσείου Μπενάκη Αθήνα.
Συνεργάτης Πελοποννησιακού Ιδρύματος, Ναύπλιο.
Συνεργάτης Μουσείου Επιστήμων και Τεχνολογίας Πατρών.
Συνεργάτης και από τους δωρητές του Μουσείου της ΛΕ.Φ.Κ. Καρδίτσας.
Συνεργάτης του Αγροτικού Μουσείου Ιτέας Καρδίτσας.
Συνεργάτης του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας.
Συνεργάτης με το Λαογραφικό μουσείο Κων/νου Φρόντζου στα Γιάννενα.
Συνεργάτης, Αναπληρωτής πρόεδρος της Αμφικτιονίας των Καραγκούνηδων.
Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Ανταμώματος Καραγκούνηδων Θεσσαλίας το 2012 στο Παλαιομονάστηρο και Πύλη Τρικάλων.
Συνεργασία με τον διεθνή Οργανισμό ICOM και το Κέντρο ελληνικής Μουσειολογίας στην Αθήνα του οποίου, είναι μέλος και συνεργάτης.
Τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα
1986: Ο Σύλλογος Απανταχού Καρδιτσιωτών με έδρα την Αθήνα την τίμησε για την μεγάλη προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό του Νομού Καρδίτσας και την προβολή της Καρδίτσας σε όλο τον κόσμο.
1986: Το περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ απένειμε Α΄ βραβείο για πλεκτό χειροποίητο φόρεμα που παρουσίασε αντιγραφή πλεξίματος από Καραγκούνικες κάλτσες γυναικών.
1988: Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης Αθηνών με την ευκαιρία του εορτασμού 70 χρόνων ζωής και δράσης 1918-1988 της απένειμε χάλκινο αναμνηστικό μετάλλιο.
1990: Από τον εκδοτικό οίκο Φυτράκη βραβεύτηκε για Καραγκούνικες συνταγές μαγειρικής
1991: Ο Μορφωτικός Σύλλογος Μαυραχάδων Καρδίτσας της απένειμε τιμητική πλακέτα.
1991: Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων για την Απελευθέρωση της Θεσσαλίας, την τίμησε για την μεγάλη της συνεισφορά στην οργάνωση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.
1993: Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγιοπηγής Καρδίτσας «Η Δήμητρα» την τίμησε για την προσφορά της στο λαϊκό πολιτισμό.
1995: Ο Μορφωτικός Σύλλογος Μάρκου Καρδίτσας «Η Δημιουργία» τη βράβευσε για τη συνεισφορά της στη διατήρηση του καραγκούνικου πολιτισμού.
1998: Το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων Σερρών της απένειμε επίχρυσο μετάλλιο για την προσφορά της στην παράδοση και στο Λαϊκό Πολιτισμό και των Σαρακατσάνων ιδιαίτερα.
2003: Ο Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων «Ο Ασκληπιός» την τίμησε για την προσφορά της στις ελληνικές παραδόσεις και τη συμπαράσταση της προς τον Ασκληπιό.
2006: Ο Δήμος Καρδίτσας την βράβευσε σε ειδική τελετή στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο για την πολυετή σημαντική προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό του τόπου μας.
2008: Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας διοργάνωσε τιμητικό αφιέρωμα για τη σπουδαία προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό, κατά την έναρξη των Καραϊσκακείων
2009: Ο Δήμαρχος Παλαμά Καραδήμος Βασίλειος της απένειμε τιμητική πλακέτα κατά το Α΄ Αντάμωμα των Καραγκούνηδων.
2014: Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας, τη βράβευσε για την ανάδειξη και προβολή της θεσσαλικής και Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Διασπορά και σε όλον τον κόσμο.
2015: Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου την τίμησε για το πολιτιστικό και πνευματικό της έργο.
2015: Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Συλλογής Φοίβου Ανωγιαννάκη σε ειδική εκδήλωση της απένειμε τιμητική διάκριση για την διακεκριμένη προσφορά της στην Ελληνική Λαϊκή Μουσική Παράδοση.
Τιμητικές διακρίσεις στο εξωτερικό
1980: Έλαβε τιμητική Περγαμηνή από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της πόλης Lublin της Πολωνίας.
1986: Η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φοιτητικού Φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών του Πανεπιστημίου Karowice της Πολωνίας, την τίμησε για την προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό και τη σύσφιξη των Ελληνοπολωνικών σχέσεων.
1988: Η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών «YANKO» της πόλης Shenyang (Σεγιάγκ), της Κίνας, της απένειμε Μετάλλιο για την προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό της χώρας της.
1994: Το Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών «Αθηναγόρας» του Sao Paolo της Βραζιλίας απένειμε ειδικό μετάλλιο για την προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό της Ελλάδας και στον Απόδημο Ελληνισμό.
1995: Η Ελληνική Ιερά Επισκοπή Μπουένος Άιρες Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής απένειμε ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ για τη διακράτηση των Εθνικοθρησκευτικών παραδόσεων του Γένους
2006:. Το Διεθνές Συμβούλιο CIOFF, της απένειμε στη Larnaca Cyprus Τιμητική Πλακέτα για την προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό.
2007: Ο Παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός Οργανισμός CIOFF σε Γενική Συνέλευση ολομέλειας στο Μεξικό την τίμησε για την προσφορά της στη σύσφιξη σχέσεων φιλίας μεταξύ των λαών του κόσμου.
Πηγή: alithianews.gr