ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Δεν ξέρουμε τι να τους κάνουμε αυτούς τους δύο…

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:48:00 π.μ. | | |
Δεν ξέρουμε τι να τους κάνουμε αυτούς τους δύο…
Φώτο: gazzetta.gr
Στέφανος Τσιτσιπάς και Γιάννης Αντετοκούνμπο δοξάζουν τα ελληνικά χρώματα στα πέρατα της οικουμένης κι εμείς δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε. Την μία τους αποθεώνουμε, την άλλη τους υπενθυμίζουμε από πού προέρχονται...

Ο ένας είναι 26 ετών, δύο συνεχόμενες φορές MVP της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ κι ένας από τους κορυφαίους εν ενεργεία μπασκετμπολίστες στον πλανήτη. Ο άλλος είναι 22 ετών, Νο. 6 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις και πριν από λίγες ώρες πραγματοποίησε μια μυθική ανατροπή κόντρα στον Ράφα Ναδάλ από 0-2 σε 3-2, για να φτάσει στα ημιτελικά του Australian Open. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα διαθέτει δύο σούπερ σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού, δύο πρόσωπα με τα οποία ασχολούνται σε καθημερινή βάση εκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο και είναι προφανές, ότι δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε…

Δεν είναι, ότι δεν υπήρξαν και στο παρελθόν τεράστιες επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό. Από τα πάμπολλα (για τα γεωκοινωνικά δεδομένα) μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, οι Έλληνες αθλητές έχουν παράγει πάρα πολλές χρυσές στιγμές στην ιστορία της χώρας. Η ειδοποιός διαφορά, όμως, με τον Γιάννη και τον Στέφανο, είναι ότι αυτοί οι δύο το κάνουν με συνέπεια και διάρκεια στο κορυφαίο παγκόσμιο επίπεδο δύο εκ των πιο δημοφιλών αθλημάτων του πλανήτη!

Στην εποχή των social media και της άμεσης έκθεσης της οποιαδήποτε στιγμής στην παγκόσμια σκηνή, ο Τσιτσιπάς και ο Αντετοκούνμπο λατρεύονται και μισιούνται ταυτόχρονα από εκατομμύρια ανθρώπους κι εμείς, ως συμπατριώτες τους, δεν ξέρουμε αν πρέπει να βάλουμε τη φουστανέλα για να τους υπερασπιστούμε ή να βγάλουμε έξω το σφυρί για να τους αποκαθηλώσουμε!

Είναι η πρώτη φορά που μας συμβαίνει όλο αυτό. Υπεραθλητές έχουμε βγάλει και στο παρελθόν: από τον Πύρρο και τον Κάχι, μέχρι τον Κεντέρη και την Θάνου και από τον Γκάλη και τον Γιαννάκη, μέχρι τον Σπανούλη, τον Διαμαντίδη, τον Πετρούνια, την Στεφανίδη. Κανένας, όμως, απ’ αυτούς δεν εκτέθηκε σε όλη του την καριέρα, όσο έχουν εκτεθεί ήδη ο Γιάννης και ο Στέφανος. Δικαίως ή αδίκως, δεν είναι αυτό το θέμα της συζήτησης τώρα.

Προφανώς, αν υπήρχαν ίντερνετ και social media την εποχή του Γκάλη, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, προφανώς ο Λευτέρης και η Κατερίνα ίσως νιώθουν αδικημένοι από την έλλειψη προσοχής, λόγω της φύσης των αθλημάτων τους. Είναι άλλο πράγμα, όμως, να βλέπεις έναν αθλητή κάθε κάποιους μήνες ή χρόνια σε συγκεκριμένες διοργανώσεις και άλλο σχεδόν καθημερινά στο κορυφαίο επίπεδο, δύο εκ των πιο δημοφιλών αθλημάτων παγκοσμίως.

Αυτό που δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε, είναι ότι το κοινό των Αντετοκούνμπο και Τσιτσιπά δεν είμαστε εμείς. Ναι, έχουν την ελληνική σημαία δίπλα στο όνομά τους, όμως κάθε φορά που επικοινωνούν, απευθύνονται σε δεκάδες κι εκατοντάδες εκατομμύρια φιλάθλους από όλον τον κόσμο. Η κάθε φωτογραφία τους, το κάθε post τους, δεν έχει αποδέκτη μόνο τον Βασίλη από την Αθήνα, αλλά και τον Τζον από τη Νέα Υόρκη, την Μαρί από το Παρίσι, τον Φεν από το Πεκίνο και την Τζαμίλα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Στέφανος και ο Γιάννης είναι παγκόσμια brands και το πιθανότερο είναι, ότι ακόμα δεν έχουμε δει και τίποτα. Ο πρώτος δεν έχει κατακτήσει ακόμα Grand Slam και ο δεύτερος δεν έχει φτάσει ακόμα σε τελικούς ΝΒΑ. Καταλαβαίνετε, όμως, σε τι επίπεδο έχει φτάσει η συζήτηση με αυτούς τους δύο; Πριν από δέκα χρόνια, και μόνο η ιδέα, ότι δύο Έλληνες αθλητές δεν έχουν ακουμπήσει το full potential των δυνατοτήτων τους με τον ένα να είναι δύο φορές MVP του ΝΒΑ και τον άλλο να φτάνει για τρίτη φορά σε ημιτελικά Grand Slam, θα έμοιαζε τουλάχιστον παράλογη. Εδώ, όμως, είμαστε και την κάνουμε. Εμείς και κάτι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Στα ελληνικά social media, όμως, δεν γίνεται μόνο αυτή η κουβέντα. Στο παράλληλο ελληνικό σύμπαν, ο Γιάννης είναι άμπαλος, δεν ξέρει να σουτάρει, δεν είναι leader, είναι ευθυνόφοβος και δεν μιλάει πολύ. Κι αν για τον Αντετοκούνμπο, λόγω μπάσκετ, ας πούμε, ότι έχουμε χτυπήσει και πέντε φορές την μπάλα σε παρκέ για να κρίνουμε, για τον Τσιτσιπά που δεν έχουμε ιδέα πόσο βαριά είναι η ρακέτα του τένις, η συζήτηση φτάνει στα Harrods, τους ποδηλατόδρομους στην παραλιακή και το Ντουμπάι.

Φταίει και ο Στέφανος, που η συζήτηση πάει εκεί; Φταίει. Είναι ένα πράγμα όμως να τον τρολάρουμε για την φυσιολογική έλλειψη ενσυναίσθησης για το τι γίνεται στην Ελλάδα (μιλάμε για έναν 22χρονο εκατομμυριούχο αθλητή, που επισκέπτεται τη χώρα του μόνο για διακοπές) κι ένα άλλο τελείως διαφορετικό να ζητάμε από αυτόν ευθύνες για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Είναι δύσκολο να κριτικάρεις κάτι, που δεν έχεις ζήσει ποτέ σου.

Αυτή τη στιγμή, ο Αντετοκούνμπο και ο Τσιτσιπάς είναι η καλύτερη ζωντανή διαφήμιση που έχει η Ελλάδα. Δύο νεαρά παιδιά, με όμορφα χαμόγελα που γράφουν καλά στις κάμερες, κορυφαίοι στους τομείς τους, με εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς στον κόσμο. Κάθε φορά που κρατάνε την ελληνική σημαία για να πανηγυρίσουν ή να πουλήσουν το brand τους, αυτή η εικόνα φτάνει από τη Ρωσία μέχρι τη Νότια Αφρική και από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα.

Κανένας δεν λέει, ότι έχουν το αλάθητο ή ότι θα πρέπει να τους υποστηρίζουμε για ό,τι λένε και γράφουν. Αλλά πραγματικά, τι είναι χειρότερο; Το ότι ο Τσιτσιπάς έκανε προετοιμασία στο Ντουμπάι για το Australian Open και πέρασε εκεί την Πρωτοχρονιά ή το ότι για δεκαετίες Έλληνες αθλητές δεχόντουσαν να τους πετάνε καρέκλες και μπουκάλια, να τους «εύχονται» καρκίνους για τα παιδιά τους και να κινδυνεύει η ζωή τους κάθε φορά που «περνούσαν τα σύνορα», χωρίς να κάνουν το οτιδήποτε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Πηγή: gazzetta.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ