ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Αγκινάρες και μικρές σαλάτες μετρούν μεγάλες ζημιές στην Αργολίδα από τον παγετό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:35:00 μ.μ. | | |
Αγκινάρες και μικρές σαλάτες μετρούν μεγάλες ζημιές στην Αργολίδα από τον παγετό
Αν και ανθεκτικό στις παγωνιές το iceberg, εντούτοις δεν έμεινε ανεπηρέαστο. Η καλλιέργεια του iceberg τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το προϊόν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε εταιρείες τροφίμων με έτοιμες κομμένες σαλάτες και σε μικρότερη κλίμακα στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές όπου και εκεί οι τιμές είναι καλές.

Η αυξημένη ζήτησή του δεν καλύπτεται από την εγχώρια αγορά με αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές όλο το χρόνο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την χώρα μας αυτό το διάστημα όμως δεν άφησαν ανεπηρέαστο το iceberg αν και ως καλλιέργεια είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Η χειμερινή παραγωγή του καλλιεργείται κατά κόρων στα Ίρια Αργολίδας καθώς το μικροκλίμα της περιοχής είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την παραγωγή του. Είναι μία απαιτητική καλλιέργεια και ο παραγωγός πρέπει να είναι γνώστης του αντικειμένου γιατί επηρεάζεται από παθολογικά και μη αίτια. Τα μη παθολογικά αίτια είναι το σκούρο περιφερειακό κάψιμο στα άκρα των φύλλων και το κάψιμο στην καρδιά του μαρουλιού, σύμφωνα με τον κ. Παντελή Καλιοντζή, γεωπόνο-σύμβουλο.

Όπως εξηγεί στον Αγρότυπο ο κ. Τόγιας Χρήστος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων, στην περιοχή καλλιεργούνται πάνω από 500 στρέμματα υπαίθριας καλλιέργειας και γίνονται 2 φυτεύσεις. Η πρώτη γίνεται από τον Σεπτέμβριο και το προϊόν συγκομίζεται απο τον Δεκέμβριο και μετά, και η δεύτερη ακολουθεί από τις αρχές της άνοιξης, με ποικιλίες ανθεκτικές στη ζέστη, αφότου το έδαφος φρεζαριστεί. Πρίν φρεζαριστεί το έδαφος και ξεκινήσει η δεύτερη σεζόν φυτεύονται σπορόφυτα ώστε να υπάρχει συνεχής ροή στην αγορά.

Η συγκομιδή τους γίνεται σταδιακά ανά εβδομάδα ή ανά 15 ημέρες αφότου περάσουν τρεις μήνες από την φύτευση και εξαρτάται από τη ζήτηση που υπάρχει. Μέχρι στιγμής η χρονιά ήταν ελαφρώς ανοδική όσον αφορά την παραγωγή σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα. Παρ’όλα αυτά οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις μικρές σαλάτες οι οποίες έχουν καταστραφεί εντελώς, όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας. Στις μεγάλες σαλάτες το πρόβλημα είναι μικρότερο καθώς επηρεάστηκαν μόνο τα εξωτερικά φύλλα.

Η καλλιέργεια της αγκινάρας έχει υποστεί τρομερές απώλειες σύμφωνα με γεωπόνους και παραγωγούς των περιοχών του Άργους και των Ιρίων. Ο κ. Γαμβρουλάς Γιώργος, γεωπόνος στην περιοχή του Νέου Ήραιου μας εξηγεί ότι η καλλιέργεια της αγκινάρας έχει περιοριστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια καθώς δεν προτιμάται από τους καταναλωτές ως νωπό προϊόν. Στην περιοχή του καλλιεργούνται συνολικά περίπου 60 στρέμματα και οι συγκομιδές ξεκινάνε τέλη Μαρτίου, δηλαδή έχουν καλλιεργηθεί όψιμα. Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, σε περιοχές που καλλιεργήθηκε πρώιμα, δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα με τις συγκομιδές καθώς τώρα οι αγκινάρες βρίσκονται στη διαμόρφωση του ανθικού στελέχους, το οποίο έχει καεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εμπορεύσιμο προϊόν.

Ο κ. Μπέκος Κώστας είναι παραγωγός αγκινάρας 40 χρόνια στο χωριό Δαλαμανάρα, στο Άργος. Φέτος καλλιέργησε μόνο 13 στρέμματα σε σύγκριση με άλλες χρονιές που καλλιεργούσε τα διπλάσια. Η καταστροφή που υπέστει προβλέπεται να είναι σημαντική καθώς οι πρώιμες ποικιλίες, όπως οι καλαματιανές και οι λευκαδίτικες, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή, κάηκαν, ενώ κανονικά θα γινόντουσαν άλλες 8 συγκομιδές. Περιορισμένα έχει βάλει και την ποικιλία της κόκκινης αγκινάρας, η οποία είναι όψιμη και δεν έχει επηρεαστεί.

Χατζηιερεμία Βασιλική
Πηγή: agrotypos.gr

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ