ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Άρθρο Γ.Γκιόλα: Να διώξουμε το μαύρο πέπλο της ιδιωτικοποίησης πάνω από τις λαϊκές αγορές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:19:00 π.μ. | |
Άρθρο Γ.Γκιόλα: Να διώξουμε το μαύρο πέπλο της ιδιωτικοποίησης πάνω από τις λαϊκές αγορές
Οι λαϊκές αγορές έχουν διαχρονικά επιτελέσει ένα σπουδαίο κοινωνικό ρόλο στη στήριξη των νοικοκυριών με φρέσκα και φθηνά προϊόντα που διαθέτουν κυρίως παραγωγοί των γύρω ή έστω πλησιέστερων περιοχών καθώς και έμποροι.

Ο θεσμός, με τα όποια στραβά του, είναι ωφέλιμος και χρήσιμος για τους παραγωγούς και καταναλωτικό κοινό που προμηθεύεται με φθηνά και φρέσκα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Οι λαϊκές αγορές διαχειρίζονταν και εποπτεύονταν από τους οικείους ΟΤΑ σε συνεργασία με τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες παραγωγών.

Η Κυβέρνηση διαπίστωσε ότι οι Λαϊκές αγορές χρειάζονται εξωραϊσμό και ανασύσταση του τρόπου διαχείρισης και ως συνήθως, όπως σε όλα τα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας σκέπτεται να παραχωρήσει τη διαχείρισή της σε ιδιώτες.

Δηλαδή, αποφάσισε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες με τη βοήθεια των Συλλόγων Παραγωγών δεν ρυθμίζουν σωστά τα πράγματα και πρέπει να επιβληθεί το «χέρι» και το «μυαλό» του Εμπορίου και του Επιχειρείν που, γι’ αυτήν, δεν είναι άλλος παρά οι ιδιώτες.

Έχει λοιπόν στα σκαριά την πρόθεση να αναθέσει τη διαχείρισή τους σε Συμπράξεις Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ η μαγική λέξη), που θα λειτουργούν βέβαια με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά (διάβασε κερδοσκοπικά) κριτήρια.

Μερικές από τις ρυθμίσεις που έχουν συλλάβει οι επαϊοντες των ιδιωτικοποιήσεων:

Α. Αποκλείονται οι εκπρόσωποι των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων. Τι δουλειά έχουν αυτοί άλλωστε και γιατί τους αφορά; Άλλοι θα… φροντίζουν γι’ αυτούς.

Β. Οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα δίνονται με διενέργεια πλειστηριασμών ανά 3ετία. Ανοίγονται έτσι διάπλατα οι πόρτες στις μεγάλες εταιρίες αγροτοδιατροφικών προϊόντων να εισβάλουν και να αλώσουν ολοκληρωτικά και το χώρο των λαϊκών αγορών, εκτοπίζοντας και λειτουργώντας ανταγωνιστικά προς τους μικρούς και ανεξάρτητους παραγωγούς.

Γ. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται μοριοδοτούνται και τίτλοι σπουδών για την απόδοση μιας θέσης σε λαϊκή αγορά. Δηλαδή δεν έχεις χρήματα να χτυπήσεις θέση , δεν πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να είσαι και απόφοιτος Πανεπιστημίου για να πιάσεις ένα πόστο στην αλάνα ή το δρόμο που γίνεται η Λαϊκή.

Δ. Εννοείται δε ότι η απόδοση των θέσεων θα αποδοθεί σε εταιρίες. Ούτε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, ούτε οι Φορείς των Παραγωγών και Εμπόρων θα έχουν λόγο.

Για πείτε μου λοιπόν εμένα. Ποιος μικρός και μεσαίος παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει και να χτυπήσει σε πλειστηριασμό μια θέση τριετούς διάρκειας; Εδώ δεν διαθέτουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους για τα λειτουργικά τους κόστη (λιπάσματα, νερά, εργατικά κ.α.).

Περάσαμε πολλά χρόνια κρίσης. Εδώ και ένα χρόνο μας έτυχε και η πανδημία. Οι Δήμοι, όπως γνωρίζουμε από την περιοχή μας, μπορούσαν και συνήθως έδιναν στους παραγωγούς ρυθμίσεις ή και περικοπές στο προβλεπόμενο εξάμηνο ή ετήσιο αντίτιμο για τις θέσεις. Αυτό θα το κάνουν οι ιδιωτικοποιημένες διαχειρίστριες εταιρίες;

Στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες θα επιτραπεί η πρόσβαση στις επαγγελματικές άδειες;

Και εν πάσει περιπτώσει τι περισσότερο θα προσφέρουν οι εταιρίες αυτές και πως μπορούν να βελτιώσουν και να εξωραϊσουν τους χώρους των λαϊκών που συνήθως γίνονται ή σε δρόμους ή σε αλάνες και πλατείες που απλώς φιλοξενούν μια –δυο φορές τις λαϊκές και συνήθως εξυπηρετούν και άλλες δημόσιες και κοινωνικές ανάγκες (συναθροίσεις, χώρο στάθμευσης κ.α.)

Οι εμμονές των ιθυνόντων της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των πάντων, κατά το δόγμα «Πισσαρίδη» εάν εφαρμοσθούν είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν την «ταφόπλακα» για το θεσμό των λαϊκών αγορών.

Το αλόγιστο κυνήγι της κερδοφορίας από τους ιδιώτες μεγαλέμπορους αγροτοδιατροφικών προϊόντων είναι βέβαιο ότι θα εξορίσει τον μικρομεσαίο παραγωγό και τον μικρέμπορο από τις λαϊκές γειτονιές.

Έτσι αυτές θα χάσουν τον κοινωνικό τους ρόλο και θα παύσουν να διαθέτουν φρέσκα ντόπια και καλά προϊόντα πρώτης ανάγκης (λαχανικά, φρούτα κ.α.) σε προσιτές για τους καταναλωτές και ιδίως για τα λαϊκά στρώματα, τιμές.

Όλοι εμείς, καταναλωτές και παραγωγοί και μικρέμποροι είμαστε περισσότεροι, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και πρέπει να αποτρέψουμε τα παράλογα σχέδια που εξυπηρετούν τους λίγους και τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να αλώσουν και το χώρο αυτό.

Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια.

Θα αντιδράσουμε και θα νικήσουμε.!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ