ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Ναύπλιο: Οι ατρόμητοι χειμερινοί κολυμβητές - Κάνει καλό η χειμερινή ψυχρολουσία;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:34:00 μ.μ. | | |
Ναύπλιο: Οι ατρόμητοι χειμερινοί κολυμβητές
Μπορεί όλη η Ελλάδα να έχει βυθιστεί από το χιόνι της επέλασης της κακοκαιρίας "Μήδεια", στο Ναύπλιο όμως οι ατρόμητοι χειμερινοί κολυμβητές δεν τον βάζουν κάτω.
Με φόντο τα χιονισμένα βουνά της περιοχής και εν μέσω της παγωνιάς που επικρατεί οι χειμερινοί κολυμβητές επιβεβαιώνουν τον τίτλο των "θεότρελων" που τους προσάπτουν όσοι τους βλέπουν να βουτούν σε συνθήκες ισχυρού ψύχους στην θάλασσα της Αρβανιτιάς κάτω από το Παλαμήδι.
Αυτό που ισχυρίζονται οι περισσότεροι από τους "θαρραλέους του χειμώνα" είναι τα οφέλη που μπορεί  κάποιος να αποκομίσει από την χειμερινή ψυχρολουσία. Είναι όμως έτσι;
Τι λέει η επιστήμη..

Όταν βυθίζετε το σώμα σας σε κρύο νερό, προκαλείται μία αντίδραση ”στρες” στον οργανισμό σας. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται και αυξάνει την έκκρισης της ορμόνης νορεπινεφρίνης που μεταφέρεται στο αίμα. Επίσης, το κρύο νερό θα ενεργοποιήσει και το παρασυμπαθητικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ξεκούραση/ανάρρωση και αυτό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το χαμόγελο μας! Μία έρευνα στο Πανεπιστήμιο στο Οulu διερεύνησε 100 χειμερινούς κολυμβητές και τα αποτελέσματα της έδειξαν ότι η πίεση του σώματος τους είχε πέσει και γι’αυτό το λόγο ήταν πιο ανθεκτικοί στο κρύο, άρα μπορούσαν ευκολότερα να διαχειριστούν αυτή τη συνθήκη ”άγχους”.
Μειώνει τον πόνο

Ο επιστήμονας Finnish πραγματοποίησε μία άλλη έρευνα μαζί με τους ερευνητές Leena Kokko και Virpi Ylijukuru. Σε αυτή τη μελέτη το δείγμα ήταν 33 χειμερινοί κολυμβητές, που έκαναν κατά μέσο όρο 4 φορές την εβδομάδα χειμερινή κολύμβηση και 23 άτομα που δεν έκαναν καθόλου χειμερινή κολύμβηση. Οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση ότι οι χειμερινοί κολυμβητές είχαν περισσότερη ενέργεια και ενθουσιασμό σε σχέση με αυτούς που δεν ήταν χειμερινοί κολυμβητές. Να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες που υπέφεραν από ρευματισμούς, ινομυαλγία ή άσθμα παρατήρησαν ότι τα συμπτώματά τους μειώθηκαν και δεν ένιωθαν το αίσθημα του πόνου.
Οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Οι παραπάνω ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης είναι τα εξής:
➢ Μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο
➢ Λιγότερα κρυώματα
➢ Λιγότερος πόνος
➢ Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
➢ Χαμηλή αρτηριακή πίεση
➢ Ξεκούραστο πνεύμα
➢ Λιγότερο άγχος
➢ Ποιοτικότερος ύπνος
Οι κίνδυνοι από την χειμερινή κολύμβηση.

Η άμεση επίδραση της ξαφνικής εμβύθισης στο ψυχρό νερό (κάτω των 15 βαθμών Κελσίου) μπορεί να είναι μια ασθενής, μικρής διάρκειας (2-3 λεπτών) αντανακλαστική απάντηση, που ονομάζεται ψυχρό σοκ.

Η απάντηση αυτή περιλαμβάνει απειλητικές για τη ζωή αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιδράσεις (άμεση σύσπαση των αγγείων της επιφάνειας του σώματος, αύξηση καρδιακού ρυθμού και μεγάλη αύξηση αρτηριακής πίεσης), που μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο από πνιγμό λόγω εισρόφησης νερού. Εάν η ξαφνική εμβύθιση στο κρύο νερό δεν προκαλέσει θάνατο άμεσα, οι επιδράσεις θα επηρεάσουν την ικανότητα κολύμβησης.

Η χειμερινή κολύμβηση είναι χόμπι για μερικούς καλά προπονημένους. Σε διαφορετική περίπτωση το κολύμπι μετατρέπεται σε πραγματικό τεστ κοπώσεως για τη λειτουργία της καρδιάς, με τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού να μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αρρυθμία ή υπερτασική κρίση.

Το κρύο δημιουργεί στρες στον οργανισμό. Το ίδιο και η άσκηση. Ο συνδυασμός τους που φτάνει στην υπερβολή, στρεσάρει επικίνδυνα τον οργανισμό μας. Δεν πρέπει να μένουμε στο νερό μέχρι να λαχανιάσουμε. Ένα καλό, ενδεικτικό χρονικό διάστημα είναι τα 20 έως 30 λεπτά.
Ποιοι πρέπει να προσέξουν

Το συμπέρασμα είναι ότι η κολύμβηση το χειμώνα δεν αποτελεί απειλή για κάποιον με κανονική πίεση ή με ελεγχόμενη υπέρταση. Αντίθετα, διατρέχουν κίνδυνο όσοι πάσχουν από στεφανιαία νόσο, καθώς η έντονη αύξηση των καρδιακών χτύπων θα καταπονήσει την ίδια την καρδιά τους. Επίσης, όσοι έχουν προβλήματα με τις αρτηρίες τους θα πρέπει να διαλέξουν κάποιο άλλο σπορ για το χειμώνα. Η επαφή με το κρύο νερό μπορεί να συντελέσει στην ελλιπή αιμάτωση του εγκεφάλου αν υπάρχει κάποιο αρτηριακό πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν αποφασίσετε να κάνετε μπάνιο τους χειμερινούς μήνες. Αν η υγεία σας και η σωματική σας κατάσταση σας το επιτρέπουν, τότε αξίζει να δοκιμάσετε τα χειμερινά μπάνια. Τα οφέλη αυτού του αθλήματος θα σας ανταμείψουν.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ