ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Καπετάνιος Γιάννης Νταγρές ή Γιαννάκος (1780 - 1854) αγωνιστής του 1821 από την Καρυά Αργολίδας

Καπετάνιος Γιάννης Νταγρές ή Γιαννάκος (1780 - 1854) αγωνιστής του 1821 από την Καρυά Αργολίδας
Ο αγωνιστής του 1821 Γιαννάκος Δαγρές κατάγεται από το χωριό Καρυά Άργους στην Αργολίδα. Κατά την προ-επαναστατική περίοδο αρχικά ήταν κλέφτης και εν-συνεχεία εισπράκτορας φόρων. Με το ξέσπασμα του Αγώνα (1821) οργάνωσε σε δικό του επαναστατικό σώμα τους Καρυώτες. 

Έγινε περίφημος για τους στρατιωτικούς του αγώνες, οι οποίοι περιγράφονται στα απομνημονεύματα του Φωτάκου. Διέπρεψε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς. Επίσης διακρίθηκε στη μάχη της Γράνας, στη θέση Καπνίστρα, όπου οι 200 άνδρες του Νταγρέ πολέμησαν εναντίον πολύ μεγαλύτερου αριθμού πεζών και ιππικού (συνολικά 3.000 άνδρες) και, μετά από σημαντικές απώλειες (σκοτώθηκε και ο αδελφός του Θανάσης Νταγρές, (κατά μία εκδοχή αυτοκτόνησε, για να μη συλληφθεί), όπως σκοτώθηκαν και οι 13 άνδρες του), κλείστηκαν με τον αρχηγό τους στη «σπηλιά του Μπούρμπουνα». Εκεί παραλίγο να πνιγούν από τους καπνούς που διοχέτευσαν σ' αυτή οι Τούρκοι υπό τον Αλή Μπέη, μέχρις ότου έσπευσε άλλο ελληνικό τμήμα σε βοήθεια.

Μετά την άλωση της Τριπολιτσάς, αυτός και οι στρατιώτες του συνέλαβαν τον πρόκριτο της επαρχίας Σωτήριο Κουγιά γιατί, όπως έλεγαν, πρόδωσε τα μυστικά της Φιλικής Εταιρείας στους Τούρκους. Ο Κουγιάς βασανίστηκε απάνθρωπα από τον Νταγρέ (ο οποίος του ακρωτηρίασε τμήματα του προσώπου του και τον υποχρέωσε να τα καταπιεί), παρουσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και πέθανε. Κατά μία εκδοχή, ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης τον εκτέλεσε, μη μπορώντας να αντέξει το θέαμα του βασανισμού του. 

Ο καπετάν Νταγρές πήρε μέρος και σε άλλες πολλές μάχες, στην πολιορκία του Ναυπλίου και την εισβολή του Δράμαλη.

Η Καρυά, όταν ήταν Πρόεδρος ο αείμνηστος Θοδωρής Ράπτης, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης έστησε την προτομή του Καρυώτη αγωνιστή το 1977 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Η προτομή αυτή φιλοτεχνήθηκε από τον διακεκριμένο γλύπτη Τάσο Μανιατάκο.

Υ.Γ. : Η τιμητική ανάρτηση για τον καπετάνιο Γιαννάκο Δαγρέ γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821.

Καρυά, 24 Μαρτίου 2021
Σπύρος Κ. Καραμούντζος
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ