ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

"Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων - Ένα σιωπηλό έγκλημα… " - Διαδικτυακή εκδηλωση του ινστιτούτου ΠΥΞΙΔΑ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:38:00 μ.μ. | | | |
"Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων -  Ένα σιωπηλό έγκλημα… "  - Διαδικτυακή εκδηλωση του ινστιτούτου ΠΥΞΙΔΑ
Χιλιάδες πολίτες παρακολούθησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: ένα σιωπηλό έγκλημα...», η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου ΠΥΞΙΔΑ.

Η ιατροδικαστής Χρυσαυγή Κούση, ο Αστυνόμος Νίκος Κοκκίνης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, η παιδοψυχολόγος στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Δρ. Ιλία Θεοτοκά και η Αγγελική Καραθανάση, Γραμματέας του Ινστιτούτου ΠΥΞΙΔΑ συζήτησαν και ενημέρωσαν το κοινό για το καυτό αυτό θέμα, ενώ το συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Αγγελική Μανουσέλη.

Ακούστηκαν πολλά και σημαντικότατα, όπως ότι η κακοποίηση προέρχεται από το στενό οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, γεγονός το οποίο είναι η αιτία είτε να γίνονται γνωστά τα περιστατικά μετά από χρόνια είτε να συγκαλύπτονται.

Έγινε αναφορά ότι τα παιδιά, λόγω της ανηλικότητάς τους, είναι ευάλωτα και δεν αντιλαμβάνονται όταν κακοποιούνται σεξουαλικά, εάν αυτό που τους συμβαίνει είναι ορθό ή όχι, όμως η ταπείνωση και υποτίμηση που δέχονται στην προσωπικότητα τους μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ζωή τους.

Επισημάνθηκε ότι κανένας θεσμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γονέα, εκείνος όμως από την πλευρά του πρέπει να αφουγκράζεται το παιδί του, για να μπορέσει να κατανοήσει την ψυχολογία του. Μάλιστα, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνεται εκτενή ενημέρωση στα παιδιά, ώστε να μην δέχονται θωπείες και αγκαλιές από γνωστούς και αγνώστους, αν δεν το θέλουν και ασφαλώς επ’ ουδενί να τα αγγίζουν στα γεννητικά τους όργανα.

Αναφέρθηκε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στις ΗΠΑ, που είναι μια αχανής χώρα, υπάρχει το μητρώο καταγραφής παιδεραστών και προτάθηκε να ισχύσει μια αντίστοιχη καταγραφή και στην Ελλάδα, ώστε να γνωρίζουμε τις διευθύνσεις που διαβιούν παιδεραστές που έχουν αποδεδειγμένα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση καταδικαστεί για το σχετικό ποινικό αδίκημα. Επισημάνθηκε, ομοίως, ότι κακοποιημένη γυναίκα ίσως να σημαίνει και κακοποιημένο παιδί.

Τονίστηκε ότι η πραγματική εικόνα της σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα δεν καταγράφεται όπως θα έπρεπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζουμε διαπιστώνεται, ότι σε 8 από τα 10 παιδιά έχει ασκηθεί σωματική βία, σε πάνω από 8 στα 10 παιδιά έχει ασκηθεί ψυχολογική βία, ενώ σε 2 στα 10 παιδιά έχει ασκηθεί σεξουαλική βία και μάλιστα σε πρώιμη ηλικία.

Η ιατροδικαστής Χρυσαυγή Κούση στην εξαιρετική παρουσίασή της ανέφερε διάφορα στοιχεία σε σχέση με την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, όμως, μεταξύ άλλων, σοκαριστικές ήταν οι δύο ζωγραφιές κακοποιημένων παιδιών και ο τρόπος με τον οποίο εξέφρασαν αυτό που τους είχε συμβεί. Ειδικότερα, αμφότερες οι ζωγραφιές είχαν κοινό περιεχόμενο: παρουσιάστηκε μια (σε πρώτη ματιά φαινομενικά αθώα) ζωγραφιά παιδιού από το πάρτι γενεθλίων του, όπου έδειχνε το εαυτό του, ένα κοριτσάκι, τον μπαμπά, την μαμά και τον θείο του. Όμως, η απεικόνιση των γεννητικών οργάνων του θείου (και όχι του μπαμπά) αποδείκνυε από ποιον είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση το παιδί.

Ήταν κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων, ότι τα ανήλικα μπορούν να εκτεθούν σε ένα ευρύτατο φάσμα πράξεων κακοποίησης, όπως η σωματική επαφή, η θωπεία, η προώθηση στην πορνεία, η παιδική πορνογραφία, η κολπική ή πρωκτική διείσδυση.

Η Ελληνική Αστυνομία καλείται να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις άμεσα, ιδίως για ηλικίες της προεφηβίας, του δημοτικού και του νηπιαγωγείου. Σε αυτές περιπτώσεις οι αστυνομικές αρχές συνεργάζονται στενά με την ιατροδικαστική υπηρεσία και με παιδοψυχολόγους. Αναδείχθηκε μέσα από παρουσίαση powerpoint ότι δράστης τέτοιων καταστάσεων στο 93% είναι γνωστό πρόσωπο, ενώ οι καταγγελία γίνεται κατά 59% από μητέρα, αδελφή, γιαγιά, το 24,7% από νοσηλευτικό προσωπικό και το 15.2% από το ίδιο το παιδί. Οι δράστες κατά 98% είναι άνδρες ενώ σε ένα ποσοστό 14.6% είναι ανήλικοι. Άπαντες οι ομιλητές υπέδειξαν ότι οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν απόλυτα το διαδίκτυο και την χρήση του από το τέκνο τους, προκειμένου να αποφευχθούν παραπλανήσεις από τους επίδοξους παιδεραστές.

Όπως ανέφερε και ο κος Νικόλαος Κοκκίνης, η Ελληνική Αστυνομία είναι πάντα παρούσα σε αυτό το ευαίσθητο θέμα με κύριο πρόσταγμα η κοινωνία να την αισθάνεται ως αρωγό της, αλλά και τα παιδιά, όταν αντιμετωπίζουν τέτοια περίπτωση, να μην διστάζουν να πλησιάσουν τον αστυνομικό και να του μιλήσουν.

Ο ως άνω Αστυνομικός ανέφερε μάλιστα ότι την παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο την ασκούν ιδιαίτερα εξειδικευμένα άτομα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γεγονός που ναι μεν δυσκολεύει τις καταδιωκτικές αρχές, αλλά δεν κάνει αδύνατο τον εντοπισμό τους. Επισημάνθηκε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παιδεραστές που προσπαθούν να «ψαρέψουν» ανήλικα παιδιά και ο στόχος είναι, σε πρώτο πλάνο, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη και από εκεί και πέρα τους ζητούν να τους στείλουν γυμνές φωτογραφίες τους, ενώ αν τα παιδιά δεν το πράξουν, τα απειλούν ότι θα ενημερώσουν τους γονείς του για τις συνομιλίες που έχουν. Οι ομιλητές τόνισαν ότι στην αντιμετώπιση του φαινομένου θα συμβάλλει καταλυτικά οι οικογένειες να είναι κοντά στα παιδιά τους, ώστε εκείνα να έχουν το θάρρος να «ανοίγονται» στους γονείς τους.

Συγκλονιστική ήταν κι η προσωπική μαρτυρία προσώπου, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του και το οποίο είχε υποστεί τέτοιου είδους σεξουαλική κακοποίηση κατά το παρελθόν στην παιδική του ηλικία από πρόσωπο του φιλικού περιβάλλοντος, Αφηγήθηκε δημοσίως το περιστατικό της κακοποίησής του, θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα στην κοινωνία και στους νέους γονείς να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και ενημέρωση ως προς το θλιβερό αυτό και διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο.

Σας προτείνουμε για πληρέστερη ενημέρωσή σας να παρακολουθήσετε εδώ αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση:

https://www.youtube.com/watch?v=KjMDox4OfJE

Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικής, Εθνικής Συγκρότησης & Ανάπτυξης «ΠΥΞΙΔΑ» είναι μια ένωση προσώπων μη κερδοσκοπική, που ιδρύθηκε τον Μάιο 2020 και λειτουργεί σε εθελοντική βάση και αφιλοκερδώς από ενεργούς πολίτες με διαφορετικές πολιτικές και προσωπικές απόψεις, αλλά με κύριο πρόταγμα την Ελλάδα

 

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ