ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Μετεωρολογικό φαινόμενο "έβγαλε" τις βάρκες στη στεριά στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:19:00 π.μ. | |
Μετεωρολογικό φαινόμενο "έβγαλε" τις βάρκες στη στεριά στο Ναύπλιο
Το φαινόμενο της άμπωτης το έχουμε καταγράψει αρκετές φορές στο Ναύπλιο αλλά αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα δεν έχει αστρονομικά αίτια.

Όσοι ζουν σε παράκτιες περιοχές της Μεσογείου το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρήσει την ιδιαίτερα χαμηλή στάθμη της θάλασσας, ενώ και στην Ελλάδα πολλές ειναι οι περιοχές που τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται το φαινόμενο. Που όμως οφείλεται αυτό;
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που άρχισε να γίνεται αντιληπτό προς το τέλος του φετινού Φεβρουαρίου και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Στις φωτογραφίες του άρθρου βλέπετε εικόνες της παραλίας του Ναυπλίου χθες Σάββατο 6 Μαρτίου. Η χαμηλή στάθμη της θάλασσας τόσο στις ακτές μας, όσο και στις ακτές του μεγαλύτερου μέρους της Μεσογείου έχει πυροδοτήσει μία σειρά σεναρίων. Η εξήγηση είναι αρκετά πιο απλή ωστόσο.

Από τις 19/2/2021 και μετά, δηλαδή ουσιαστικά από το πέρας της κακοκαιρίας “Μήδεια” και μετά, η χώρα μας, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, βρίσκεται υπό την επίδραση πολύ υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών ξεπέρασε τα 1020 ή και τα 1030mb (milibars). 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην επιφάνεια της γης (άρα και της θάλασσας). Μία μέση τιμή ατμοσφαιρικής πίεσης θεωρείται χονδρικά αυτή κοντά στα 1013-1015mb.

Το διάγραμμα από τον μετεωρολογικό σταθμού του Northmeteo στην περιοχή του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστικό. Ήδη από τις 10/2/2021 και μετά η αμτοσφαιρική πίεση άρχισε να είναι αυξημένη, όμως μετά το πέρας της κακοκαιρίας “Μήδεια” το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου σκεπάστηκε από ένα εκτεταμένο αντικυκλώνα, δηλαδή ένα πεδίο αυξημένης ατμοσφαιρικής πίεσης, το οποίο συνδέεται και με ασθενείς ανέμους και καλοκαιρία.
Σημειώνεται πάντως ότι στην ευρύτερη περιοχή μας δεν είναι σπάνια η εγκαθίδρυση πεδίου υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης κατά τη διάρκεια του έτους.

Σε πολλά sites κυκλοφορεί η είδηση ότι η πτώση της στάθμης των υδάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έχει αστρονομικά αίτια και ουσιαστικά είναι η επίδραση της παλίρροιας που προκαλείται από τους πλανήτες. Αυτό δεν ειναι αληθές καθώς η άμπωτη που προκαλείται από την βαρυτική έλξη των πλανητών, δεν εμφανίζει τόσο παρατεταμένη διάρκεια, ενώ συνήθως είναι της τάξεως μερικών εκατοστών.
Παρά το γεγονός ότι η βαρυτική έλξη που ασκούν η σελήνη και ο ήλιος στη γη θα μπορούσε να ενισχύσει το φαινόμενο της μειωμένης στάθμης της θάλασσας που παρατηρείται στη Μεσόγειο, ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η αυξημένη ατμοσφαιρική πίεση. Η παλίρροια στη Μεσόγειο γίνεται συνήθως αντιληπτοί σε στενές θαλάσσιες περιοχές (όπως πχ. στην Χαλκίδα).

Σύμφωνα με δημοσιευμένη επιστημονική εργασία στο διεθνές περιοδικό AGU, η στάθμη της θάλασσας μπορεί να μειώνεται κατά 1cm για κάθε 1mb αύξησης της αμτοσφαιρικής πίεσης.

Πηγή πληροφοριών: northmeteo.gr

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ