H «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» θεωρεί ότι η οικονομία, και κατά συνέπεια, ο Τουρισμός πρέπει να λειτουργήσουν φέτος με την μέγιστη ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους εμπλεκόμενους στην τουριστική αλυσίδα. Επειδή η τουριστική αλυσίδα καλύπτει πρωτογενώς και δευτερογενώς το μεγαλύτερο κομμάτι της Εθνικής μας οικονομίας, είναι σημαντικό τα μέτρα που θα ληφθούν να τηρηθούν στον μέγιστο βαθμό.
Προτείνουμε, επίσης, ότι λόγω της φύσης του αντικειμένου όπου είναι υποχρεωτική η φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, να γίνουν η απαραίτητη προετοιμασία πριν την έναρξη της φετινής χρονιάς.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε ότι τα πρωτόκολλα πρέπει να αφορούν το σύνολο των εμπλεκόμενων και τα πρωτόκολλα να είναι αυστηρά.
Πρέπει να καταρτίσουμε πρωτόκολλα 4 επιπέδων, και συγκεκριμένα :
• Στο χαμηλότερο επίπεδο πρέπει να έχουμε το πρωτόκολλο με όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού
• Στο επόμενο επίπεδο θα πρέπει να έχουμε πρωτόκολλα με βάση επιδημιολογικά δεδομένα πράσινων περιοχών (της χώρας μας) και επισκεπτών από περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.
• Στο τρίτο στάδιο θα έχουμε την πρακτική σε πορτοκαλί περιοχές της χώρας μας και επισκεπτών του εξωτερικού και
• Στο τέταρτο στάδιο θα έχουμε τα πρωτόκολλα για κόκκινες περιοχές και για τις περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων στην επιχείρηση (σε προσωπικό ή φιλοξενούμενους).
Για την ομαλή λειτουργία του τουρισμού προτείνουμε τα πρωτόκολλα αυτά να είναι γνωστά από την αρχή της σεζόν. Και να διεξαχθούν σεμινάρια ενημέρωσης για όλους τους εμπλεκόμενους.
Επίσης, είναι σημαντικό στο ζήτημα των εμβολιασμών να υπάρξει πρόνοια για την προτεραιότητα των μεταφορών και του κλάδου επισιτισμού – τουρισμού.
Το επόμενο μεγάλο ζήτημα, το οποίο υπήρξε και αχίλλειος πτέρνα την περασμένη σεζόν, είναι το ζήτημα των ελέγχων στις πύλες εισόδου. Φέτος πρέπει όσοι έρχονται να ελέγχονται. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχουν περισσότερα ξενοδοχεία καραντίνας (ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα που έχουν νοσοκομείο Covid). Οι έλεγχοι εκτός από τον εισερχόμενο τουρισμό θα πρέπει να γίνονται και στο προσωπικό των επιχειρήσεων ανά 2 εβδομάδες και οι επιχειρήσεις να παίρνουν με αυτό τον τρόπο άδεια λειτουργίας. Στο σημείο αυτό είναι βασικό να λειτουργήσουν αυστηροί έλεγχοι από το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ για έλεγχο της παράνομης εργασίας.
Ο τρίτος άξονας είναι η ενίσχυση των περιφερειακών κέντρων υγείας με ιατρικό προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Και αυτό έπρεπε ήδη να έχει συμβεί γιατί τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργήσουν και ως Εμβολιαστικά Κέντρα, άρα δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στον πολλαπλό ρόλο που θα έχουν και λόγω της τουριστικής επιβάρυνσης.
Για να έχουμε μια ομαλοποίηση της κατάστασης θα πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούν. Η Περιφέρεια πρέπει να εντείνει όλες τις προσπάθειες και τις πιέσεις της προς την κυβέρνηση ώστε να υπάρξει επιτέλους άμεση στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων. Επιπλέον πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα γίνονται έλεγχοι (για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι απλά για την επιβολή προστίμων). Τέλος πρέπει να υπάρχει σωστή και έγκαιρη ενημέρωση όλων.
Εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Πετράκος Θανάσης
Δρούγκας Δημοσθένης
Ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»
στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Τουρισμού
Βασιλείου Δημήτρης
Τρίτη 9 Μαρτίου 2021
Οι θέσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:58:00 μ.μ. |
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
|
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
|
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
Κατηγορίες:
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
,
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
,
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ