8 Μαρτίου 2021, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας φέτος είναι αλλιώτικη , γιατί εορτάζεται υπό την σκιά της απρόσκλητης παρουσίας της πανδημίας COVID 19 και των συνεπειών της.
Στη διάρκεια της πανδημίας η ανισότητα μεταξύ των φύλων αυξήθηκε και οι γυναίκες βρέθηκαν σε δεινή θέση.
Στο εργασιακό τους περιβάλλον, οι γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ιό , αφού αποτελούν τo 76% των εργαζομένων στον τομέα της περίθαλψης ,το 82% των υπαλλήλων ταμείων και το 95% του προσωπικού καθαρισμού και οικιακής φροντίδας , όμως πληρώνονται λιγότερο και δεν αναγνωρίζεται η ανεκτίμητη συνεισφορά τους . Το μισθολογικό χάσμα καλά κρατεί.
Είναι περισσότερο εκτεθειμένες όμως και στην ανεργία και χάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους, λόγω της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας στον τουρισμό , στην παροχή οικιακής φροντίδας, στο λιανεμπόριο κοκ.
Στο σπίτι πάλι , το λοκντάουν έχει επιδεινώσει ασφυκτικά τις συνθήκες : τα οικιακά, η φροντίδα των ασθενών μελών της οικογένειας, η φροντίδα και η τηλεκπαίδευση των παιδιών , ο εγκλεισμός και η τηλεργασία , αύξησαν δυσανάλογα το βάρος που σηκώνουν οι γυναικείοι ώμοι , ενώ η ενδοοικογενειακή βία σε βάρος τους απογειώθηκε στο επίπεδο « σκιώδους πανδημίας» , όπως χαρακτηρίζεται από τον ΟΗΕ . Τα περιστατικά βίας εκτιμάται ότι αυξάνονται κατά 15 εκατομμύρια για κάθε 3 μήνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας…
Ούτε ο επιστημονικός κλάδος όμως έμεινε ανέγγιχτος . Και οι γυναίκες επιστήμονες δέχτηκαν δυσανάλογα βάρη σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους παντού, ,στο σπίτι, στην εργασία τους και στην επιστημονική τους έρευνα . Ο συνολικός χρόνος που αφιέρωσαν γυναίκες στην έρευνα μειώθηκε κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τον αντίστοιχο των ανδρών, εξαιτίας των περιορισμών που έφερε η πανδημία. Και στις τελικές δημοσιεύσεις, οι εργασίες με γυναίκα ως πρώτο όνομα συγγραφέα κατά 19% σε σχεση με το 2019.
Είναι επομένως γεγονός , ότι η πανδημία υπονόμευσε όσα είχαμε πετύχει μέχρι τώρα στο θέμα της ισότητας των φύλων.
Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να τα υπονομεύσει μόνιμα.
Οι γυναίκες είμαστε και παραμένουμε στην πρώτη γραμμή κατά του COVID 19, ως εργαζόμενες, ως σύζυγοι και μητέρες , ως επιστήμονες, ως ερευνήτριες.
Eρευνήτριες που έχουν προσφέρει πολλά στην πανδημία , όπως η Özlem Türeci της εταιρίας BIONTECH, που σε συνεργασία με την PFIZER εφηύραν το εμβόλιο του κορονωιου , ή όπως η Jennifer Doudna, κάτοχος του Νόμπελ Χημείας, η οποία αφιέρωσε τον περασμένο Μάρτιο, όλη την ερευνητική προσπάθεια του εργαστηρίου της στο Berkeley και κατασκεύασε ένα γρήγορο διαγνωστικό τεστ για άμεση χρήση στην πανδημία.
Κρατούμε νευραλγικές θέσεις , για την λήψη αποφάσεων , όπως η Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής , Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν .
Δίνουμε το μέτρο της επιτυχίας ως πολιτικοί , όπως η πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, , που θεωρείται η πλέον επιτυχημένη πολιτική φιγούρα όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.
Είμαστε δυνατές, συμπονετικές, προσγειωμένες, συναισθηματικές, αλλά και αποτελεσματικές. Είμαστε απαραίτητες και είμαστε εδώ παρούσες , για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία . Σε ευκαιρία ανάκαμψης από την πανδημία με τις γυναίκες στο επίκεντρο και με λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα , για μια καλύτερη , ισορροπημένη και πιο ευτυχισμένη κοινωνία.
ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ, ΑΝΑΠΛΗΡ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ.