ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: Η Αργολίδα στις περιοχές που χρειάζονται προσοχή - Προβληματισμός για τις διακυμάνσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:27:00 μ.μ. | | |
Κορωνοϊός: Η Αργολίδα στις περιοχές που χρειάζονται προσοχή - Προβληματισμός για τις διακυμάνσεις
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο δείκτης θετικότητας, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς ότι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών κορωνοϊού στην κοινότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε αποτυπωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

“Λόγω της ισχυρής παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών, πιστεύουμε ότι για να επιτευχθεί κάμψη της επιδημικής καμπύλης, θα πρέπει να γίνει αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία να επέλθει επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων προς το τέλος του μήνα” αναφέρει η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη στην ανάλυσή τους για την πανδημία που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΑΠΘ, σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 6,7% (η ημερήσια τιμή την Πέμπτη ήταν 4,9%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) διαμορφώθηκε στο 1,09 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). “Πλέον, με τον υψηλότερο αριθμό φορέων του μεταλλαγμένου στελέχους και την αναθεώρηση στις προβλέψεις, παρατηρούμε μια αμυδρά τάση κάμψης του ρυθμού αύξησης καθημερινά, και μπορεί να χρειαστεί να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και μετά το τέλος Μαρτίου” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανάλυσή τους ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος.

Για ποιες περιοχές ανησυχεί

Η πορεία της πανδημίας διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Πλέον, σύμφωνα με την ομάδα του κ. Σαρηγιάννη προβληματίζουν πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Χαλκιδική, καθώς επίσης η Αρκαδία, η Ηλεία, η Αργολίδα, η Κορινιθία, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Καβάλα, η Χίος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Ιωάννινα, η Ημαθία, η Πέλλα, το Κιλκίς, τα Γρεβενά, η Μαγνησία και η Καρδίτσα. “Ανάγκη αυξημένης επιτήρησης έχουν και τα Τρίκαλα, η Θεσπρωτία (η οποία όμως περιμένουμε να βγει από τις κόκκινες περιοχές μέχρι το τέλος του μήνα), και οι Σέρρες” τονίζουν.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Ο προβληματισμός


Ο κ. Σαρηγιάννης έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη να γίνεται γνωστός από τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιούνται ανά περιφερειακή ενότητα (ή τουλάχιστον στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη). Επίσης, η ομάδα του καθηγητή σημειώνει ότι σε όλες τις επαρχιακές περιφερειακές ενότητες παρατηρούνται διακυμάνσεις οι οποίες ενίοτε αντιστρέφουν ταχέως την καθοδική πορεία, αναφέροντας ως παράδειγμα την Αιτωλοακαρνανία. “Επειδή αυτές οι διακυμάνσεις παρατηρούνται περισσότερο σε περιοχές της επαρχίας, παρά στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, θα είχε ενδιαφέρον εάν υπήρχαν τα στοιχεία του ημερήσιου αριθμού των τεστ τα οποία διενεργούνται ανά περιοχή, έτσι ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν αυτές οι διακυμάνσεις οφείλονται σε γεγονότα υπερμετάδοσης (που σχετίζονται με δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την τήρηση των μέτρων) ή με τη διακύμανση του αριθμού των τεστ ανίχνευσης σε ημερήσια βάση” επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ