Η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Μαρτίου στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου με παρόντες εκπρόσωπους των εργοστασίων χυμοποιείας, της ΔΕΥΑ-ΑΡΜ και νομικών συμβούλων των δυο πλευρών.
Την κρίσιμη απόφαση αναμένουν με αγωνία εκτός των εμπλεκομένων πλευρών και οι αγρότες της Αργολίδας που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω της απόφασης των χυμοποιών μετά και την καταγγελία των συμβάσεων τους με τη ΔΕΥΑΡΜ, να σταματήσουν να δέχονται την παραγωγή τους.
Η σοβαρότητα της απόφασης του δικαστηρίου για την υπόθεση με το τρίπτυχο ρύπανση - βιολογικός - λύματα , που εκτός της οικονομικής ζημίας που υφίστανται εργοστασιάρχες και αγρότες έχει και πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες στον Αργολικό Κόλπο, διαφάνηκε και κατά την ακροαματική διαδικασία που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες με την πρόεδρο του Δικαστηρίου να ερευνά σε βάθος όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης και να θέτει καίρια ερωτήματα και στις δυο πλευρές.
Να υπενθυμίσουμε πως το ζήτημα της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις με τους βουλευτές της Αργολίδας Ανδριανό, Γκιόλα και Πουλά, να έχουν καταθέσει ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα. Ο κύριος Ανδριανός μάλιστα κατέθεσε ερώτηση για το φλέγον ζήτημα σε τρια συναρμόδια υπουργία, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ μήνυση έχει καταθέσει και ο Δήμος Ναυπλιέων για την ρύπανση.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου από την πλευρά του ήταν ξακάθαρος δηλώνοντας: "Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν του χρόνου τα χυμοποιεία αν δεν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Από εκεί και πέρα, θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα ό,τι λέει ο νόμος, όταν τα συμβόλαια παραβιάζονται πρέπει να καταγγέλονται. Οταν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις πρέπει να ανακαλούνται οι άδειες” σημείωσε χαρακτηριστικά"
Παράλληλα, ανήγγειλε ότι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα βρεθεί στην Αργολίδα για να συζητήσει το πρόβλημα “με όλους όσοι εμπλέκονται”, δίνοντας ταυτόχρονα και μήνυμα ενότητας -“πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι. Ο κόσμος δεν ευθύνεται για την κατάσταση που υπάρχει στη θάλασσα” τόνισε.
Ο Π. Νίκας εξέφρασε την λύπη του για την κατάσταση, “λυπάμαι ειλικρινά γιατί η Αργολίδα, η ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας αντιμετωπίζει εντονότατο πρόβλημα με τη ρύπανση της θάλασσας. Οι δείκτες όλοι δείχνουν ότι η ρύπανση, η μόλυνση, του Αργολικού Κόλπου είναι χωρίς προηγούμενο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έπρεπε να είχε επιλυθεί εδώ και χρόνια” δήλωσε ο περιφερειάρχης
Έντονες είναι και οι αντιδράσεις πολιτών για την κατάσταση της εκτεταμένης ρύπανσης του Αργολικού Κόλπου με διαμαρτυρία που έγινε την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 400 άτομα με στόχο να σταματήσει άμεσα η διάθεση των ακατέργαστων λυμάτων στη θαλασσα.