ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Πόσο μειώθηκε το επιδημιολογικό φορτίο στην Αργολίδα και μπήκε στο "κόκκινο" - Τι αλλάξει από την Δευτέρα στο λιανεμπόριο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:42:00 μ.μ. | | | |
Πόσο μειώθηκε το επιδημιολογικό φορτίο στην Αργολίδα και μπήκε στο "κόκκινο" - Τι αλλάξει από την Δευτέρα στο λιανεμπόριο
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 12 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, αλλά όχι στην Κοζάνη, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της Covid -19 στην Ελλάδα.


Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας το λιανεμπόριο θα ανοίξει με click in shop και click away, όπως δηλαδή σε όλη τη χώρα, ενώ στην Π.Ε Θεσσαλονίκης μόνο με click away, καθώς, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, στις περιοχές αυτές παρατηρείται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων. Αντίθετα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή. Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 12 Απριλίου επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση α) τον ΚΑΔ: 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και β) τον ΚΑΔ: 92.00.12 που αφορά τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/ κερματοδέκτη που παραμένουν κλειστά.

Ακόμη, έπειτα από τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε το λιανικό εμπόριο να συνεχίσει να λειτουργεί με click away και click inside, ωστόσο αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων, και πλέον η αναλογία πληθυσμού εμβαδού έχει ως εξής:

- για επιφάνειες καταστημάτων έως 500τμ: 1 άτομο ανά 25τμ

- για επιφάνειες άνω των 500τμ: για κάθε 100 τμ πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης.


Παράλληλα, από αύριο το πρωί στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) μπαίνουν η περιφερειακή Ενότητα της Κω καθώς και ο δήμος Ήλιδας της Π.Ε Ηλείας.

Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα της Κω, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 110 από 31 στις 30 Μαρτίου (τα κρούσματα δηλαδή έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες), ενώ στον δήμο Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, υπάρχουν 116 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Μαρτίου είχε 79 (δηλαδή τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατά 46,83%).

Ως εκ τούτου στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται οι εξής περιοχές:

- η Περιφέρεια Αττικής,

- η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

- οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (πλην των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης - Αγίας 'Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού) και Ευρυτανίας

- οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας

- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας

- η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

- η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

- η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφερειακή Ενότητα Κω

- οι δήμοι Καλυμνίων και Λέρου

- ο δήμος Ρόδου

- ο δήμος Χίου

- ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Χανίων

- οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας

- ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών

- ο δήμος Καρδίτσας

- οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος

- ο δήμος Γρεβενών

- η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

- οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας

- ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Παρόλα αυτά, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε αρκετές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα αυτές να «κατεβαίνουν» από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο».

Για το λόγο αυτό, από τη Δευτέρα 12/4 στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (δηλαδή στο κόκκινο) εντάσσονται η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Από το επίπεδο, επίσης, πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πλην των δήμων Λαμιέων και Λοκρών, οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο»). Επίσης, στο «κόκκινο» κατεβαίνουν οι δήμοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας 'Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο δήμος Κατερίνης, ο δήμος Αστυπάλαιας καθώς και ο δήμος Σκιάθου.

Συγκεκριμένα, η επιδημιολογική εικόνα της περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς από το μέγιστο επίπεδο του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται μείωση της τάξης του 21%. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι εμφανής η αισθητή βελτίωση των επιδημιολογικών στοιχείων, αν και τις δύο τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία εκ νέου μικρή αύξηση των κρουσμάτων, η οποία οφείλεται σε συρροές και η οποία δεν ανατρέπει τη συνολική εικόνα, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι συνεχίζουν να τηρούνται τα μέτρα.

Στην Π. Ε Αργολίδας το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 49,18% σε σχέση με το μέγιστο επίπεδό του.

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 296 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο επιδημιολογικό επίπεδο είχαν καταγραφεί 399. Ωστόσο, στη Φθιώτιδα, από τα 296 κρούσματα, τα 257 (ποσοστό 86,82%) εντοπίζονται σε δύο δήμους, στον δήμο Λαμιέων και στον δήμο Λοκρών, οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).

Σχετικά με τους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας 'Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, παρατηρείται μείωση από το μέγιστο επιδημιολογικό φορτίο κατά 88,46% και 70,59% αντίστοιχα. Στο δήμο Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 33,16% σε σχέση με το μέγιστο επίπεδό του. Τέλος, το επιδημιολογικό φορτίο στο δήμο Αστυπάλαιας και στο δήμο Σκιάθου έχει σχεδόν μηδενιστεί, καθώς η Αστυπάλαια, από 24 ενεργά κρούσματα στο μέγιστο επιδημιολογικό φορτίο, εχθές είχε ένα, ενώ η Σκιάθος από 26, είχε χθες επίσης ένα.

«Η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις περιοχές αυτές δείχνει ότι όταν δεσμευόμαστε και τηρούμε τα μέτρα υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Ευχαριστούμε τους κατοίκους για την συνεργασία τους, την υπομονή και την επιμονή τους. Και τους προτρέπουμε να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα με την ίδια προσήλωση, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε, η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και επηρεάζεται κάθε στιγμή από τις επιλογές μας και τις αποφάσεις μας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος κρουσμάτων 7ημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 36,4 στην Αχαΐα και 36,3 στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Κοζάνη είναι 59,3. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος κρουσμάτων 14ημέρου είναι 478 στην Αχαΐα και 459 στη Θεσσαλονίκη, όταν στην Κοζάνη είναι 714, γεγονός που δείχνει, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς «ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης είναι εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερα επιβαρυμένη και δεν δείχνει το παραμικρό σημείο σταθεροποίησης». Ειδικότερα, στο δήμο Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων 7ημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 62,4 όταν το όριο συναγερμού είναι 15, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων 14ημέρου είναι 791 όταν το όριο συναγερμού είναι 150. Αντίστοιχα στο δήμο Σερβίων, ο μέσος όρος κρουσμάτων 7ημέρου είναι 60,6 ενώ ο μέσος όρος 14ημερου 893,8 με όριο συναγερμού το 150. Τέλος, στον δήμο Εορδαίας, ο μέσος όρος κρουσμάτων 7ημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 59,2, ενώ στο 14ήμερο είναι 721. Επίσης, τόσο στον δήμο Κοζάνης όσο και στον δήμο Εορδαίας έχουμε αύξηση κρουσμάτων 23,5% και 35% αντίστοιχα, με τον αριθμό κρουσμάτων να διαφοροποιείται αυξητικά σε 432 στην Κοζάνη και 241 στην Εορδαία. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και απηύθυνε έκκληση για άλλη μια φορά στους κατοίκους για πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Αναφερόμενος στα self tests, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο, τόσο για την επαναλειτουργία των Λυκείων, όσο και για τα επόμενα βήματα σε άλλους τομείς δραστηριότητας, καθώς, όπως επισήμανε, «μας επιτρέπουν να προφυλάξουμε εμάς και τους γύρω μας, σε συνδυασμό με τα μέτρα αυτοπροστασίας» και «κάνουν δυνατά κάποια βήματα ελευθερίας πριν ολοκληρωθεί το τείχος ανοσίας που χτίζουμε βήμα- βήμα με τον εμβολιασμό».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός προμήθειας των self test έγινε με όλους τους κανόνες νομιμότητας.

«Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε ισχυρό ενδιαφέρον, όπως αποδεικνύει ο μεγάλος ανταγωνισμός, καθώς υπέβαλαν προσφορά 31 οικονομικοί φορείς. Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε με πλήρη διαφάνεια και οι 5 εταιρείες που πληρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές προκρίθηκαν, σε συνέχεια και του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ έχουν προβλεφθεί κυρώσεις σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν ανταποκριθούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες στις υποχρεώσεις τους», σημείωσε.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τα self test είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, συμπληρωματικό, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων, ενώ προσέθεσε ότι στόχος είναι, τα τεστ αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, τόνισε ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία διάθεσής τους θα είναι απρόσκοπτη, έχουν ήδη προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την προμήθεια ακόμα 10 εκατομμυρίων self tests, έτσι ώστε , όπως είπε, να διασφαλίσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν.

«Όλοι μαζί, πολίτες και Πολιτεία, δίνουμε από κοινού αυτή τη δύσκολη μάχη. Προσπαθούμε για μια όσο γίνεται πιο ασφαλή, σταδιακή επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα. Βήμα - βήμα, με κανόνες και πολλή προσοχή, αλλά και μεγάλο μας σύμμαχο τους εμβολιασμούς που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Αλλά και τα self-tests, ένα ακόμα εργαλείο στην μάχη ενάντια στην πανδημία. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε, αξιολογώντας βέβαια συνεχώς καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα. Με εμπιστοσύνη στους πολίτες - ότι θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν προσοχή και προσήλωση στην τήρηση των μέτρων.

Είμαστε κοντά στο στόχο. Η επιμονή όλων, οι προσπάθειες όλων, θα μας επιτρέψουν να πάρουμε πίσω σταδιακά τις ζωές μας. Δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναπαυόμαστε. Κάθε μέρα τηρούμε τα μέτρα. Και έτσι, ερχόμαστε κάθε μέρα πιο κοντά στη ζωή μας όπως την ξέραμε πριν την πανδημία», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν έχει έχει συζητηθεί στην επιτροπή υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιτραπεί η μετάβαση των πολιτών στις εξοχικές τους κατοικίες και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους το Πάσχα, αν το self test είναι ένα εισιτήριο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε υπομονή τονίζοντας ότι αυτό που είναι δεδομένο είναι «ότι απέχουμε τρεις εβδομάδες από το Πάσχα».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα ανοίξουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις και η εστίαση μέχρι 14 Μαΐου λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, ακόμη κι αν το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Το ζήτημα της αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας είναι ένα φαινόμενο δυναμικό. Νομίζω είναι αντιληπτό σε όλους ότι θα θέλαμε να είναι συνέχεια ανοιχτά τα πάντα, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε μία συγκεκριμένη στρατηγική, κάποιες φορές να είμαστε ανοιχτοί, κάποιες φορές να είμαστε κλειστοί, διότι αυτό επιβάλλουν τα υγειονομικά δεδομένα, τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία καθημερινά παρατηρούμε σε όλη τη χώρα. Ως εκ τούτου ας κάνουμε λίγη υπομονή, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα». Προσέθεσε ότι σε μεγάλες χώρες, σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουν και τέταρτο κύμα. «Εμείς παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική για το κομμάτι που αφορά το τρίτο κύμα. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι και για το θέμα που αφορά στο ερώτημα για τις 14 Μαΐου, θα επαναλάβω ότι απέχουμε αρκετές εβδομάδες - και για εμάς το σημαντικό, το πρωτεύον, είναι να παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη και να παίρνουμε τις σχετικές και αναγκαίες αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ