Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 20 Απριλίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Φιλελληνισμού (19 Απριλίου), την Καθολική Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Ο Περιφερειάρχης αφού πρώτα ξεναγήθηκε στην ιστορική εκκλησία, στην συνεχεια συμμετείχε σε μια λιτή εκδήλωση απόδοσης τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους Φιλέλληνες με δέηση που τέλεσε ο Πολωνός Ιερέας π. Ryszard Karapuda με την παρουσία λίγων μελών της καθολικής κοινότητας Ναυπλίου.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος και οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Αθλητισμού Ιωάννης Μαντζούνης και Υγείας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης.
"Η συμβολή των Φιλελλήνων στην επιτυχία του Αγώνα και στην δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους ήταν αποφασιστική" τόνισε σε ομιλία του μεταξύ άλλων ο κύριος Νίκας.
Η Φραγκοκλησιά, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την Καθολική εκκλησία, πιθανώς είχε χτιστεί από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Ο ναός θα πρέπει να χρησίμευε ως καθολικό γυναικείας μονής του τάγματος των Φραγκισκανών.
Όταν το Ναύπλιο τελούσε ακόμη υπό τουρκική κυριαρχία, η χήρα του Αγά- πασά, Φατμέ, ανακαίνισε το ναό, που είχε στο μεταξύ ερειπωθεί, στη μνήμη του συζύγου της. Το 1839 ο βασιλιάς Όθωνας παραχώρησε το ναό στην Καθολική Εκκλησία.
Στο εσωτερικό του ναού, υπάρχει μια αψίδα αφιερωμένη στους Φιλέλληνες, που ήταν δώρο του Γάλλου αξιωματικού και φιλέλληνα Αυγούστου Iλαρίωνα Tουρέ και χρονολογείται το 1841.
Στους κίονες έχουν αναγραφεί, με λευκό χρώμα, ονόματα ξένων Φιλελλήνων και ο τόπος στον οποίο έπεσαν, ενώ στο αέτωμα υπάρχει ο θυρεός και το στέμμα του Όθωνα εντός του σταυρού των αγωνιστών.
Έξω από το ναό υπάρχει υπόγεια κρύπτη, πρόσφατα ανακαινισμένη, όπου συγκεντρώθηκαν τα οστά των Φιλελλήνων καθώς και των Βαυαρών στρατιωτών της ακολουθίας του Όθωνα, οι οποίοι πέθαναν στο Ναύπλιο.