ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Γ. Γκιόλας: Τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σωτηρία των χειμαζόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων -εμπόρων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:55:00 μ.μ. | |
Γ. Γκιόλας: Τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σωτηρία των χειμαζόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων -εμπόρων
Σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε χτες Σαββάτο 10 Απρίλη ο Εμπορικός Σύλλογος Άργους συμμετείχε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, όπου στην τοποθέτησή του επεσήμανε την ανάγκη να στηριχτούν με γενναία μέτρα οι μικρομεσαίες και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς η ακατανόητη πολιτική της κυβέρνησης έφερε στο χείλος της καταστροφής χιλιάδες τέτοιες επιχειρήσεις και άφησε πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία.
Συγκεκριμένα, είπε:

Η δυσπραγία της Μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας λόγω της πανδημίας είναι προφανής και αυταπόδεικτη. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής είναι η αναπόφευκτη οικονομική ανέχεια του εμπορικού κόσμου.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθός της είναι σκόπιμο να ανατρέξουμε σε σχετικές πρόσφατες εκθέσεις, όπως

α) της Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε από την Ε.Σ.Ε.Ε. για το έτος 2020, β) της αντίστοιχης εξαμηνιαίας έρευνας του β’ εξαμήνου του 2020 που έγινε από την ΓΣΕΒΕ και γ) την πολύ πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση του Διοικητή της Τ.τ Ε. κ. Στουρνάρα.

Θα παραθέσω εν προκειμένω ορισμένες μετρήσεις που απηχούν απολύτως την απογοητευτική οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και εμπόρων, από τις πιο πάνω εκθέσεις.

Α. Από την 20η ετήσια (2020) έκθεση της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι:

* Ο κλάδος συμμετέχει στην οικονομική δραστηριότητα με 12% του ΑΕΠ, παραμένοντας ταυτόχρονα ο κυριότερος εργοδότης της χώρας με 18,3% απασχόληση, που αντιστοιχεί σε 600.000 περίπου εργαζόμενους. Συνεπώς αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του οικονομικά ενεργού δυναμικού της χώρας και των Ελληνικών οικογενειών.

* Οι απώλειες του κλάδου του εμπορίου ανήλθαν κατά το περασμένο έτος σε 10,1 δις ευρώ.

* Από πλευράς όμως βιωσιμότητας, υπήρξε διπλασιασμός των απειλουμένων επιχειρήσεων από 18% στο 35%, αφού σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις χάνοντας έσοδα και σωρεύοντας χρέη, απειλούνται με οριστικό κλείσιμο.

Β. Από τη σχετική εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτουν οι ακόλουθες μετρήσεις που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος.

* Για το 79,8% των επιχειρήσεων η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε.

* Διπλασιάστηκαν από το 2019 οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ζημιές (από 27,6% στο 47,8%), ενώ υποδιπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις με κέρδη (πτωτική πορεία από 55,2% στο 27,3%)

* Σχεδόν 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και 1 στις 2 μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα παραπάνω για ένα μήνα. Ειδικά στην εστίαση το 44,1% δεν έχει καθόλου ρευστότητα.

* Το 46,1% έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο (Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία) και το 32,9% (περίπου 1 στις 3) των επιχειρήσεων με τραπεζικά δάνεια έχει καθυστερούμενες οφειλές.

* Σε ποσοστό δε 38,2% (δηλ. 1 στις 4) δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα χρέη τους και φοβούνται διακοπή δραστηριότητας.

Γ. Οι ίδιοι κίνδυνοι επισημαίνονται και από την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, συγκλίνοντας απολύτως προς τις εκθέσεις των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕ.

Για τα βασικά σημεία που ενδιαφέρουν επισημαίνονται:

α) Ο μεγάλος αριθμός των αναμενόμενων πτωχεύσεων

β) Οι απώλειες θέσεων εργασίας με ανεργία της τάξης του 16,5%

και γ) Η έξαρση των κόκκινων δανείων, που εκτιμώνται για το 2021 στο ύψος των 8 έως 10 δις ευρώ.

Επειδή τα μεγέθη που αναφέρθηκαν είναι γενικώς αποδεκτά και αποτελούν όμως μεσοσταθμικά δείγματα και μέσους όρους, συμπεριλαμβάνοντας αριθμητικά περισσότερες επιχειρήσεις από μεγάλες πόλεις με αυξημένη, κατά τεκμήριο, εμπορική κίνηση στο Άργος και τις αντίστοιχες περιφερειακές, μεσαίου πληθυσμού πόλεις, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι αποτυπώνεται στις ανωτέρω μετρήσεις.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι η ζοφερή πραγματικότητα, η δυσπραγία και η οικονομική ανέχεια στην οποία έχει περιέλθει, ειδικά η μικρομεσαία επιχείρηση. Για την θεραπεία της ξεχωριστής αυτής κατάστασης δεν αρκούν ημίμετρα, απαιτούνται σοβαρές παρεμβάσεις για τη στήριξή της με:

Α) Απ’ ευθείας ρευστότητα

Β) Κάλυψη μέρους των οφειλών που προήλθαν λόγω της πανδημίας και

Γ) Κάλυψη του μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Το Τμήμα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. συμπεριέλαβε τα πιο πάνω στοιχεία ταυτόχρονα με τα αιτήματα των φορέων και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από δεκάδες τηλεδιασκέψεις που οργάνωσε ή συμμετείχε Κεντρικών και Περιφερειακών φορέων και άμεσα, ίσως εντός της εβδομάδας, θα ανακοινώσει κοστολογημένα μέτρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, που εστιάζονται στους ακόλουθους τρεις τομείς:

1.Στήριξη των Μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, εργαλείου που ιδρύθηκε από την Κυβέρνησή μας αλλά δεν αξιοποιείται όπως πρέπει από την παρούσα.

2.Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία με περικοπή ποσοστού των χρεών, που πιστεύεται ότι θα κυμανθεί στο 40% περίπου, με παράλληλη εξασφάλιση βιώσιμων δόσεων για το υπόλοιπο της οφειλής.

3. Ένα νέο και μόνιμο πτωχευτικό δίκαιο σε αντικατάσταση αυτού που ψηφίστηκε από τη Ν.Δ. και έχει αρθεί η εφαρμογή του μέχρι το τέλος Μαΐου του τρέχοντος έτους. Είναι γνωστές οι ανεπιεικείς και οδυνηρές προβλέψεις του, που είναι καταστροφικές κυρίως για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία ο οποίος έχει υποθηκεύσει το σπίτι του για να εξασφαλίσει τα επιχειρηματικά του δάνεια. Ο βραχνάς αυτός, πρέπει να εκλείψει.

Τέλος ο κ. Γκιόλας αναφερόμενος στο ειδικό θέμα των πωλήσεων με τη μέθοδο του click away και click in shop, επεσήμανε ότι η επιλεγείσα μέθοδος πωλήσεων σε πόλεις του μεγέθους του Άργους και του Ναυπλίου υπήρξε αναιτιολόγητη και ανεπιτυχής.

Οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούσαν κάλλιστα, τηρούντες τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα να υποδέχονται τους πελάτες τμηματικά και βάσει της επιφάνειας του καταστήματός τους, αφού αντίστοιχη εξυπηρέτηση γίνεται στα super market, τις Τράπεζες και τα λοιπά καταστήματα προμήθειας ειδών διατροφής (κρεοπωλεία, αρτοποιεία κλπ).

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιτραπεί άμεσα το άνοιγμα του εμπορίου σε όλα τα καταστήματα χωρίς εξαιρέσεις, τηρουμένων των πρωτοκόλλων και των υγειονομικών μέτρων με ίσους όρους για όλους.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ