ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

"Συναντήσεις με τον πατέρα" από την Γεωργία Τσούμπα και την Κατερίνα Τζωρτζακάκη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:30:00 μ.μ. |
"Συναντήσεις με τον πατέρα" από την Γεωργία Τσούμπα και την Κατερίνα Τζωρτζακάκη
«Ένα μικρό αριστούργημα που μας μεταφέρει την αθέατη και παραγνωρισμένη πλευρά των αντρών. […] Μια «εσωτερική» πραγματικότητα, η οποία δεν είναι γνωστή και δεν έχει επαρκώς διερευνηθεί, ειδικά στον ελληνικό κοινωνικό χώρο».


Ηλίας Κουρκούτας (Από το Επίμετρο του βιβλίου)

Ο πατέρας δεν κυοφορεί, δεν γεννά, δεν θηλάζει. Η συμπεριφορά του όμως απέναντι στη μητέρα αλλά και αργότερα στο ίδιο του το παιδί είναι καθοριστική για την ψυχοσυναισθηματική εξέλιξή του. Ο πατέρας είναι το πρότυπο του άντρα με το οποίο ίσως ταυτιστεί ο γιος και το πρότυπο του συντρόφου που πιθανόν θα αναζητήσει η κόρη στο μέλλον.

Η κοινωνία μας τείνει να θεωρεί ότι «οι άντρες δεν κλαίνε». Ότι είναι συναισθηματικά απόντες, ότι δεν μιλούν εύκολα για όσα νιώθουν ή σκέφτονται. Ωστόσο, το στερεότυπο του απόμακρου πατέρα, εκείνου που αδιαφορεί για τα παιδιά του, έχει αρχίσει να αλλάζει. Οι επιμελήτριες του βιβλίου συνομίλησαν με δεκαεννέα άντρες διαφορετικής ηλικίας και με διαφορετική πορεία ζωής. Μέσα από τις συναντήσεις τους αναδύθηκαν δεκαεννέα διαφορετικές διαδρομές πατρότητας.

Μπορεί τελικά η πατρότητα να είναι εξίσου καταιγιστική, περίπλοκη, απολαυστική ή ενοχική όπως η μητρότητα; Πώς ένας πατέρας επηρεάζεται από τη δική του οικογένεια και πώς βρίσκει σήμερα τη δική του ταυτότητα ως γονέας; Πώς τελικά διαμορφώνεται ο πατέρας του 21ου αιώνα, ο οποίος καλείται να συνεργαστεί με μια σύζυγο εξίσου πολυάσχολη με εκείνον;

Το βέβαιο είναι πως ακούγοντας με σεβασμό έναν άνθρωπο να μιλά για τη ζωή του, όλα τα στερεότυπα καταρρέουν, ενώ η πατρότητα αναδεικνύεται ως εξίσου σημαντική διάσταση της ανατροφής των παιδιών. Έτσι καλούμαστε να γνωρίσουμε έναν νέο πατέρα ο οποίος γεννιέται μαζί με το παιδί του, τον πατέρα της σύγχρονης εποχής.

***

Η Γεωργία Τσούμπα γεννήθηκε στη Σαλμώνη Ηλείας. Σπούδασε στα ΤΕΙ Αθήνας μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε. και εργάστηκε 18 χρόνια στον ΟΤΕ. Παράλληλα σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και εκπαιδεύτηκε στη συνθετική συμβουλευτική στο Athens Synthesis Center και στη σωματική ψυχοθεραπεία στο ΕΙΝΑ.

Είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Συμμετέχει στο γονεϊκό αναπηρικό κίνημα και είναι μέλος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, του ΠΑΣΕΣΠΑ ομίλου ΟΤΕ και της ΕΕΠΑΑ. Οργανώνει ομάδες, εργαστήρια και σεμινάρια για γονείς – κάποια από αυτά για γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Έχει δώσει διαλέξεις στο Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Περιστερίου. Είναι μητέρα δίδυμων αγοριών με αυτισμό.

Η Κατερίνα Τζωρτζακάκη γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Κατάγεται από το Τυμπάκι Ηρακλείου και τους Φούρνους Ερμιονίδας. Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Ακολούθησαν εκπαιδεύσεις στη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία, τη θετική ψυχολογία και στο Art Therapy. Από το 2016 συντονίζει εργαστήρια ψυχοεκπαίδευσης με βασικό άξονα τη σύνθεση ιστοριών. Την παρούσα περίοδο συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ Πλοήγηση που υποστηρίζει παιδιά, εφήβους και νέους με δυσκολίες.

Από το 2018 ως το 2020 έχει παρουσιάσει προτάσεις για τη χρήση των ιστοριών ως παιδαγωγικού εργαλείου σε τρία επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα. Δράση σε νοσηλευόμενα παιδιά βασισμένη σε παιδικές ιστορίες της παρουσιάστηκε σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό συνέδριο παιδιατρικής το 2017.

Τα πεζογραφήματά της Ο χορός στη σκακιέρα, Παράλληλα σύμπαντα και Χαμένες παραστάσεις κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Βασιλείου. Αρθρογραφεί για τη Huffington Post και άλλες ιστοσελίδες ποικίλης ύλης και ψυχολογίας.

Από το 2018 είναι μέλος του ΔΣ της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά. Άρθρα και διηγήματά της δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της: katerina-tzortzakaki.gr

Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο που έγραψαν μαζί με τίτλο

Μητρότητα, η δύναμη στην αδυναμία (2017).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ