V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Άνοιξε συζήτηση για νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΟΒ - ΓΟΕΒ

Άνοιξε συζήτηση για νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΟΒ - ΓΟΕΒ
Άνοιξε συζήτηση το ΥπΑΑΤ για αναδιαμόρφωση και ανασυγκρότηση του θεσμικού πλαισίου των ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ αλλά και του τρόπου τιμολόγησης και πληρωμής του τέλους άρδευσης.


Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννη Οικονόμου με εκπροσώπους των ΓΟΕΒ όλης της χώρας, στην οποία και συζητήθηκαν εκτενώς οι αδυναμίες που παρουσιάζουν σήμερα οι ΟΕΒ και οι κατευθύνσεις βελτίωσης και εξέλιξης, που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ.

Στόχος της διάσκεψης ήταν η αναβάθμιση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων η σχετική διαβούλευση και η ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων αναμένεται να συνεχιστεί και το προσεχές διάστημα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, αλλά και δεύτερο κύκλο συζητήσεων με τους εκπροσώπους όλων των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, εξετάζεται και η εισαγωγή ενός νέου συστήματος τιμολόγησης που θα βασίζεται στις κοινοτικές οδηγίες και θα είναι ανταγωνιστικό ως προς τη εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, αλλά και η εισαγωγή μίας νέας λογικής λειτουργίας με πρότυπους κανονισμούς, που θα προάγουν τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα επέκτασης των Οργανισμών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Β. Χατζηπαπάς, Δ/ντής ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά, «το ΥπΑΑΤ κατά την τηλεδιάσκεψη μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση για ανασυγκρότηση του θεσμικού πλαισίου των ΤΟΕΒ -ΓΟΕΒ αλλά και ένα νέο τρόπο πληρωμής με στόχο να γίνει πιο δίκαιος και να πληρώνουν όλοι τα τέλη άρδευσης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, Δημήτρης Χύτας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε στείλει τις προτάσεις μας σε όλες τις ηγεσίες του ΥπΑΑΤ από την εποχή που ήταν υπουργός ο Κώστας Σκανδαλίδης μέχρι σήμερα. Κανείς δεν μας ζήτησε για συνάντηση ούτε για τηλεδιάσκεψη. Ζητάμε την μετατροπή των ΤΟΕΒ σε αγροτικές ανώνυμες μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Υπαγωγή σε ΦΠΑ 13% της αρδευτικής εισφοράς η οποία θα αποτελεί δαπάνη και θα καταγράφεται στο βιβλίο των αγροτών ως έξοδο.

Από τον Μάιο του 2019 έχει αποφασιστεί από την τότε κυβέρνηση ένα μεταβλητό τέλος άρδευσης που θα επιβαρύνει τον αγρότη. Από τα χρήματα αυτά ο ΤΟΕΒ θα πρέπει να πληρώνει και το πράσινο τέλος. Κανένας ΤΟΕΒ εκτός από τον δικό μας δεν πληρώνει το πράσινο τέλος. Επίσης πρόβλημα υπάρχει με το σταθερός τέλος, που το πληρώνουν οι ιδιοκτήτες. Αν δεν είναι καλλιεργητής ο ιδιοκτήτης τότε θα πρέπει να το πληρώνει ο ενοικιαστής. Όμως με αυτό το κράτος που έχουμε δεν μπορούμε να βρούμε τα στοιχεία αυτών που θα πρέπει να πληρώνουν το σταθερό τέλος. Για αυτό ζητάμε να έχουμε διασύνδεση με το εθνικό κτηματολόγιο, προκειμένου ο κάθε ΤΟΕΒ να ενημερώνεται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αγροτεμαχίων».
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ