ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:45:00 μ.μ. | | |
Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με την οικονομική κατάσταση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (από 0-49 άτομα προσωπικό) που αποτελούν και το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων.


Μίκρυναν, φτώχυναν και κυρίως δεν έχουν στην άκρη χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις την επόμενη μέρα της πανδημίας. Ενδεικτικά, οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ετήσιο τζίρο κάτω από 50.000 ευρώ αυξήθηκαν το 2020 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και αντιστοιχούν στο 44,6% του συνόλου, έναντι του 34,1% που ήταν το 2019.

Οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν ζημιές το 2020 σχεδόν διπλασιάστηκαν (47,8% το 2020 από 27,6% το 2019). Επίσης, 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχει ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για έναν μήνα.

Δυσμενέστερη είναι η εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. Το 36,1% δεν έχει καθόλου ρευστότητα, ενώ για το 22,5% τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για έναν μήνα.

Ακόμη χειρότερη φαίνεται πως είναι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις εστίασης καθώς το 44,1% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε πως με το πέρας της πανδημίας η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικούς κινδύνους: την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, και επανέλαβε την πρόβλεψη ότι το 2021 θα δημιουργηθούν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ.

Το ζητούμενο πλέον εκτός από τη διατήρηση των μέτρων στήριξης είναι η ταχύτητα της ανάκαμψης της οικονομίας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Απαιτείται η γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ώστε να μειωθούν οι φόροι, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και δυστυχώς το κλείσιμο εταιρειών-«ζόμπι» που δραστηριοποιούνται παρασιτικά εις βάρος των υγιών εταιρειών και νοθεύουν τον ανταγωνισμό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ