V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Στα μέρλιν της Αργολίδας "ποντάρουν" οι μελισσοκόμοι

Στα μέρλιν της Αργολίδας "ποντάρουν" οι μελισσοκόμοι
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την ανθοφορία των εσπεριδοειδών στον κάμπο της Αργολίδας και κατά συνέπεια για την εξέλιξη των μελισσοσμηνών που έχουν μεταφέρει εκεί μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα.


Μέχρι στιγμής η κατάσταση δεν είναι ενθαρρυντική και οι μελισσοκόμοι μιλούν για πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω των διακυμάνσεων του καιρού, χαρακτηρίζοντας τη φετινή χρονιά «δύστροπη».

Οι ακραίες εναλλαγές των θερμοκρασιών και ο ανοιξιάτικος παγετός δεν βοήθησαν τις πορτοκαλιές να «δουλέψουν» και τα μελισσοσμήνη που είτε έχουν μεταφερθεί είτε βρίσκονται μόνιμα εκεί να αναπτυχθούν.

Όπως δήλωσε στο agro24 έμπειρος τοπικός μελισσοκόμος «είναι η πρώτη φορά στα 25 χρόνια που ασχολούμαι με τα μελίσσια που βλέπω μια τέτοια κατάσταση. Είναι τόσο έντονες οι καιρικές μεταπτώσεις μέσα σε 10 μέρες, με τα δέντρα να ξεγελιούνται, να ανθοφορούν και στη συνέχεια οι πολύ χαμηλές βραδινές θερμοκρασίες να καταστρέφουν το άνθος.

Όπως λέμε κι εμείς οι πορτοκαλιές «ψευτοδουλεύουν» και έχουν ανοίξει σε κάποια σημεία που είναι πιο ζεστά, προς τα βουνά που προστατεύονται. Σε ό,τι αφορά τον κάμπο είχαμε παγετό που ξέρανε το βλαστό και θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμα και 2 με 3 βαθμούς υπό του μηδενός.

Τα μελίσσια δεν αναπτύσσονται και όλοι περιμένουμε τις επόμενες δεκαπέντε μέρες που η ανθοφορία φτάνει στα υψηλότερα σημεία για να δούμε πώς θα πάνε τα μελίσσια. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση αναμονής για να δούμε αν θα μας σώσουν όσα δέντρα είναι ποικιλίας μέρλιν και έχουν τη δυνατότητα να ξαναβγάλουν νέους βλαστούς».

Τα μέρλιν αποτελούν τη σημαντικότερη ποικιλία που καλλιεργείται στον αργολικό κάμπο και οι μελισσοκόμοι «ποντάρουν» στην ανθεκτικότητά της. Την ίδια στιγμή πιο ευάλωτες στον παγετό είναι οι μανταρινιές και οι λεμονιές, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις να μιλούν για χαμηλές ανθοφορίες

Παράλληλα, η ανομβρία έχει επηρεάσει κι αυτή τα δέντρα, καθώς όταν σημειώνονται βροχοπτώσεις το έδαφος συγκρατεί ευκολότερα την υγρασία κι έτσι να δεν γίνεται τόσο αισθητό το κρύο.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το τοπίο στην περιοχή της Επιδαύρου, όπου εκεί επικρατούν πιο ήπιες κλιματολογικές συνθήκες. Σύμφωνα με τοπικούς παραγωγούς η ανθοφορία στην περιοχή δεν έχει επηρεαστεί από τον παγετό όπως στον υπόλοιπο αργολικό κάμπο, παρά σε πιο ορεινές περιοχές όπου καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο πυρηνόκαρπα.

Ευχή όλων είναι να μην παρουσιαστούν και φέτος ακραία φαινόμενα όπως ο περσινός τετραήμερος καύσωνας του Μαϊου που είχε καταστροφικά αποτελέσματα σε άνθη και μελίσσια.

Πηγή: agro24.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ