ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ναύπλιο: Κύκλοι διαλέξεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:27:00 μ.μ. | |
Ναύπλιο: Κύκλοι διαλέξεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων, επ’ ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, διοργανώνει κύκλο διαδικτυακών και ζωντανών διαλέξεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με ελεύθερη συμμετοχή και γενικό θέμα: Ελληνική Επανάσταση: τότε και τώρα, από το τοπικό στο παγκόσμιο. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 22 Μαϊου 2021 ώρα 12.00 σας προσκαλούμε στην ομιλία της κυρίας Άννας Ταμπάκη Ομότιμης Καθηγήτριας θεατρολογίας – ιστορίας του θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα ‘Οι απόψεις του Αδαμάντιου Κοραή για το θέατρο’ 

Σύνδεσµος παρακολούθησης: https://us02web.zoom.us/j/87016661945?pwd=SWg2TWF2Y0lEbG5RbHR4Z1NaSCt2dz 09 
Meeting ID: 870 1666 1945 
Passcode: T8DBHf

Οι απόψεις του Αδαμάντιου Κοραή για το θέατρο 

Ο Αδαμάντιος Κοραής έχει μια πολύπλευρη σχέση με τη θέατρο, τόσο με την αρχαία δραματουργία όσο και με τη σύγχρονή του παραγωγή. Θεατρόφιλος ο ίδιος και θαμώνας της «Γαλλικής Κωμωδίας» (Comédie-Française), σχολιάζει συστηματικά στα «Προλεγόμενά» του και στην Αλληλογραφία του θέματα που αφορούν στο αρχαίο θέατρο και στο αναγεννώμενο νεοελληνικό (μεταφράσεις και πρωτότυπα έργα), καθώς θεωρεί το θέατρο μείζον παιδαγωγικό εργαλείο, ένα από τα δυο «διδασκαλεία της πολιτικής αγωγής του κοινού λαού». 

Θα αναφερθούμε στις επιλογές του και στις αντιλήψεις του από τα νεανικά του χρόνια, στο Άμστερνταμ, ως τα όψιμα που συμβαδίζουν με τον Αγώνα και επιχειρεί να συμβάλει, από το Παρίσι, με παραινέσεις στην πολιτική ωρίμανση των Ελλήνων. Η Άννα Ταμπάκη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια θεατρολογίας – ιστορίας του θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και Φιλοξενούμενη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Εκτός από τη μακρόχρονη ερευνητική και διδακτική της ενασχόληση με θέματα ιστορίας και δραματολογίας του νεοελληνικού και ευρωπαϊκού θεάτρου, έχει μελετήσει διεξοδικά την περίοδο του νεοελληνικού και ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και έχει συγγράψει πλήθος μελετών γύρω από το θέμα αυτό στα ελληνικά και σε ξένες γλώσσες.

 Έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια σε επιστημονικούς φορείς και πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού (περίπου ογδόντα), έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή Συνέδρια (γύρω στα εκατόν τριάντα), έχει διοργανώσει ειδικές θεματικές συνεδρίες, Στρογγυλά Τραπέζια και διεθνή Συμπόσια. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγών του ΕΙΕ με το CNRS της Γαλλίας και έχει συνεργαστεί σε διεθνή επιστημονικά δίκτυα όπως της European Science Foundation (ESF) και της Association Internationale de Littérature comparée (AILC/ICLA). Έχει δημοσιεύσει αυτόνομα ή σε συνεργασία εικοσιεπτά (27) αυτοτελή βιβλία (μονογραφίες και συλλογικά έργα) και γύρω στις εκατόν πενήντα (150) εργασίες, βιβλιοκρισίες και δοκίμια σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά (Ο Ερανιστής, Ελληνικά, Σύγκριση / Comparaison, Παράβασις / Parabasis, Études Balkaniques, Revue des Études Sud-Est Européennes, Synthésis, Neohelicon, Studies on Voltaire and the 18th century, Journal of Modern Greek Studies, κ.ά.), στον ημερήσιο τύπο και σε πολιτιστικά ένθετα (Το Βήμα, Η Καθημερινή, Ελευθεροτυπία). Εχει συντάξει τα λήμματα για τον νεοελληνικό Διαφωτισμό στην Encyclopedia of Greece and the Hellenic Tradition (Λονδίνο-Σικάγο 2000) και στην Encyclopedia of the Enlightenment, επιμ. Alan Charles Kors (Oxford University Press 2003).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ