ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Συμπεράσματα από την τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τουρισμό στην Αργολίδα του 2021

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:46:00 μ.μ. | | | |
Συμπεράσματα από την τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τουρισμό στην Αργολίδα του 2021
Την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021, σε μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Αργολίδας να αφουγκραστεί τα προβλήματα του Τουρισμού στον νομό και να καταγράψει προτάσεις και ιδέες τόσο για την σημερινή κατάσταση όσο για την μελλοντική πορεία του κλάδου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή τοπικών Φορέων του Τουρισμού. 

Τα προβλήματα πολλά και τα συμπεράσματα πλούσια. Προέκυψαν όμως και προτάσεις που θα είναι χρήσιμες στο άμεσο και έμμεσο μέλλον αν πράγματι θέλουμε όλοι μας να στηρίξουμε τον δυνατό αυτό κλάδο της Οικονομίας μας αλλά και να στηριχθούμε από αυτόν οικονομικά και εργασιακά ως χώρα.

Κεντρικοί εισηγητές ήταν η Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχισσα Τουρισμού Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτίνα Α΄ Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Γκιόλας, Βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι παρακάτω εκπρόσωποι Φορέων του Τουρισμού της Αργολίδας που καταθέσαν τα προβλήματα, τις προτάσεις τους και τις ιδέες τους:

· Χρόνης Tάσος, Δήμαρχος Επιδαύρου.

· Zώτος Πέτρος, Πρόεδρος Συλλόγου ενοικιαζόμενων δωματίων Αργολίδας.

· Δρούζα Μαριλένα, Αντιπρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Ναυπλίου.

· Γεωργιδάκης Γιάννης, Πρόεδρος Συλλόγου επαγγελματιών Tολού (ΣET).

· Χρόνης Χρήστος, Πρόεδρος Συλλόγου τουριστικών επιχειρήσεων « Ζευς»

( Ασίνη, Δρέπανο, Βιβάρι, Κάντια, Ίρια ).

· Φλίγκα Τζίνα, Πρόεδρος της Ένωσης κάμπινγκ Αργολίδας – Πελοποννήσου.

· Σταυρόπουλος Ανδρέας, Εκπρόσωπος Τουριστικών Γραφείων και ιδιοκτητών

Τουριστικών λεωφορείων.

. Διζέ Σμάρα, εκπρόσωπος ξεναγών Αργολίδας.

· Γκίνης Δημήτρης, Τοπικός σύμβουλος Αρχαίας Επιδαύρου.

· Ψυχογιός Τάκης, Πρόεδρος τουριστικής επιτροπής Επιμελητηρίου Αργολίδας.

. Κούστας Σταύρος, Συντονιστής Ο.Μ Σύριζα Π.Σ Ερμιονίδας.

. Αρανίτης Πάνος, Συντονιστής του Τμήματος τουρισμού Σύριζα - ΠΣ.

- Κυριακού Βαγγέλης, μέλος της Γραμματείας τουρισμού Σύριζα-ΠΣ.

Παρουσιάστηκαν όλες οι απόψεις, δόθηκαν οι πληροφορίες, ακούστηκαν τα προβλήματα, ωρίμασαν τα συμπεράσματα, φάνηκαν οι προτεραιότητες και προέκυψαν οι παρακάτω συγκλήσεις και προτάσεις:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Κατά την εισήγησή της η Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχης Τουρισμού Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για τον Τουρισμό που κάνει έναρξη εργασιών και διανύει ένα μεταβατικό στάδιο. Όλα αλλάζουν και το ερώτημα είναι αν θα αλλάξουμε κι εμείς την οπτική μας. Για να αλλάξουμε όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τουριστικού προορισμού αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η Αργολίδα είναι μεγάλος τουριστικός προορισμός με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα τα σχολιάσουμε ένα προς ένα.

Πρώτα τίθονται όμως τα παρακάτω ερωτήματα: Υπάρχουν οι υποδομές στην Αργολίδα που θα υποστηρίξουν τον Τουρισμό; Ακόμη, υπάρχει η σύνδεση Τουρισμού και Πολιτισμού για παράδειγμα; Ο Τουρισμός ανοίγει σε δύο μέρες χωρίς σχέδιο και πρωτόκολλα. Μόνο και μόνο για να πετάξει τις επιχειρήσεις εκτός μέτρων στήριξης άραγε; Θα υπάρξει επιδότηση των εργαζομένων; Οι επιχειρήσεις εστίασης θα μείνουν χωρίς μέτρα στήριξης; Πώς θα διασφαλιστεί η ασφαλής Υγειονομικά επανεκκίνηση του Τουρισμού; Οι επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει χρέη. Πώς θα καταφέρουμε να ανοίξουμε με βιωσιμότητα; Πώς θα προστατεύσουμε το Τουριστικό μας προϊόν; Ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας; Παράδειγμα, το Ταμείο Ανάκαμψης πώς θα αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια σοβαρή ρευστότητα; Οι επιστρεπτέες που σας δόθηκαν, εσείς λέτε ότι δεν επαρκούν. Γι’ αυτό προτείναμε την μη επιστρεπτέα στήριξη. Εμείς ζητήσαμε πρόγραμμα στοχευμένο με σταθερή ρευστότητα για να καλύψετε τα πάγια κόστη και την απώλεια τζίρου έως το 2021 . Μια σειρά από χώρες αξιοποιούν τέτοια προγράμματα. Εδώ δεν αξιοποιήθηκε με σοβαρότητα.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα, κινείται σε τρεις πυλώνες, για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας, ύψους 8 δις ευρώ : 1.) Μείωση του ιδιωτικού χρέους που συσσώρευσαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 2.) Ρύθμιση σε 120 δόσεις με κούρεμα έως 60% αλλά και 3.) Προστασία της πρώτης κατοικίας. Με τα χρέη προς τις τράπεζες, πολλοί επιχειρηματίες κινδυνεύουν να χάσουν τις επιχειρήσεις και τα σπίτια τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες , αναστολή πληρωμών και περίοδο χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές. Πακέτο κόστους 5,7δις. Απαραίτητο και ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού καθώς και η εφαρμογή ενιαίων πρωτοκόλλων στις πύλες εισόδου. Εμβολιασμός για όλους και εκτεταμένα τεστ είναι η σοβαρή λύση .

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ- ΑΝΟΣΙΑ


Ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας ανέφερε ότι oι προβλέψεις δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Η Βρετανία, που αποτελούσε το 2019 την υπ’ αριθ. 1 χώρα προέλευσης τουριστών στην Ελλάδα με 3,5 εκατ. Άγγλων, έχει θέσει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, υγειονομικά προαπαιτούμενα και έχει κατάταξει τις χώρες προορισμού σε πράσινη, πορτοκαλί, και κόκκινη ένδειξη, ανάλογα με τις υγειονομικές τους επιδόσεις.

Τέτοια κριτήρια είναι το πόσοι από τους πολίτες της χώρας προορισμού έχουν εμβολιασθεί, πόσα είναι τα κρούσματα, αν υπάρχουν μεταλλάξεις και πόσο καλή είναι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ως κριτήριο έχει τεθεί η διαρκής αξιολόγηση κινδύνου για τις χώρες προορισμού. Δηλαδή θα βρισκόμαστε πάντοτε στο μικροσκόπιο.

Η Γερμανία, υπ’ αριθ. 2 προέλευση τουριστών προς τη χώρα μας, με λίγο πάνω από 3 εκατ. το 2019, έχει εκδώσει συστάσεις και οδηγίες για διακοπές εντός της χώρας τους ή σε πλησιέστερους προορισμούς: Βαλτική, Βόρεια Θάλασσα, Αυστρία κλπ.

Ομοίως και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει δισταγμό και επιφυλάξεις με παρόμοιες συστάσεις.

Οι εκτιμήσεις συνεπώς για γρήγορο άνοιγμα του τουρισμού και μαζική προσέλευση από τους παραδοσιακούς πελάτες μας είναι λίαν επίφοβη ή έστω παρακινδυνευμένη.

Τα υγειονομικά προαπαιτούμενα, τα πρωτόκολλα, οι εμβολιασμοί και η «Ανοσία», σίγουρα δεν είναι αναμενόμενα πριν από τις 15 Ιουλίου και μετά.

Η ευχή, βέβαια είναι να έχουν εξασφαλισθεί όλα αυτά, να μην έχουν υπάρξει τυχόν μεταλλάξεις ή άλλες δυσάρεστες εξελίξεις και βοηθούντος του καιρού να εξασφαλισθεί μια αυξημένη τουριστική κίνηση στο επόμενο διάστημα των 2- 2,5 μηνών (δηλαδή 15 Ιουλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου και σε λίγες περιοχές ίσως και για μέρες του Οκτωβρίου).

Δεν ανέφερα τυχαία είπε ο βουλευτής τα στοιχεία που οι χώρες προορισμού πελατών μας θέτουν ως κριτήρια για την ασφαλή και προστατευόμενη υγειονομικά έλευση τουριστών στη χώρα μας.

1. Η πολυδιαφημισμένη πορεία των εμβολιασμών δεν τρέχει με τους διαφημιζόμενους ρυθμούς επιτυχίας,

2. Που είναι τα δωρεάν self tests που θα εδίδοντο ένα για κάθε εβδομάδα σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες;

3. Για τα κρούσματα, που δε λένε να πέσουν κάτω από 2,5 και 3 χιλιάδες και με ποσοστό διασποράς ακόμη πολύ υψηλό τι προσδοκίες μπορεί να έχουμε; Πως θα τιθασευτούν;

Δεν συνέτεινε στην εκτόξευσή τους και με διαρκή υψηλά νούμερα η αλλοπρόσαλλη, αλληλοαναιρούμενη τακτική της Κυβέρνησης;

Η περιβόητη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί ο μισός περίπου πληθυσμός της χώρας αποδεικνύεται φενάκη. Στην πραγματικότητα μέχρι τις 13 Μαΐου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 3.520.000 πολίτες με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 33% του πληθυσμού, ενώ 1.940.000 πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 18-19%.

Δηλαδή θα μπούμε στους θερινούς μήνες με ποσοστό ανοσοποίησης πολύ χαμηλότερο από το – με σημερινά δεδομένα- αναγκαίο 65- 70%, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις για νέες μεταλλάξεις.

4. Παραμερίσθηκε ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός του κόσμου που ασχολείται με τον τουρισμό ή με τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson and Johnσon και δεν έγινε πράξη.

5. Ποια στοιχεία μπορεί να μας κάνουν πιο αισιόδοξους; Ίσως σε κάποιο βαθμό ο καλός καιρός και η δυνατότητα παραμονής έξω. Όμως ο επίμονα και αδικαιολόγητα πολύμηνος περιορισμός των πολιτών και η αίσθηση ότι σχεδόν βγήκαμε από τον κίνδυνο μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στο πιο πάνω πλεονέκτημα, αφού πάει να επικρατήσει η αίσθηση ότι τελειώσαμε με τον Κορωνοϊό.

Τέλος έκρινε ως απαραίτητα τα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης για τον επιχειρηματικό κόσμο. Κυρίως όμως το πρόβλημα εντοπίζεται στη ρευστότητα . Υπολογίζεται ότι μία στις δύο επιχειρήσεις έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ


Αναφορικά με τους εργαζόμενους του κλάδου, ο βουλευτής είπε:

1.Υπεγράφη η κλαδική σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με τη διατήρηση των ίδιων μισθών και επιδομάτων για δύο χρόνια. Το Υπουργείου Εργασίας πρέπει να επικυρώσει σύντομα τη συλλογική σύμβαση

2.Ενόψει του ότι η πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα ξεκινήσουν την δραστηριότητα τους μετά τις 10/6/2021, επομένως οι εργαζόμενοι θα δουν εισόδημα τον Ιούλιο, είναι απαραίτητο να επιδοτηθούν για το διάστημα αυτό των 45 ημερών.

3.Τέλος όσοι εργαζόμενοι ήταν σε μονομερή αναστολή το 2020 ΑΚΟΜΑ δεν έχουν εμφανιστεί τα ένσημα στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν επιδόματα οι δικαιούχοι.

Η πανδημία έξυσε πληγές, μας θύμισε πόσο ευάλωτο είναι το τουριστικό προϊόν, και ανέδειξε όλες τις παθογένειες, του ελληνικού τουρισμού, της οικονομίας, της υγείας και του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας. Η εμπιστοσύνη των επισκεπτών μας κλονίζεται, απέναντι στον πέμπτο πιο δημοφιλή παγκοσμίως τουριστικό προορισμό, την Ελλάδα.

Ο κόσμος άλλαξε κι εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε

Στις μεγάλες αλλαγές, η βιώσιμη ανάπτυξη πρωταγωνιστεί ως κατεύθυνση τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους προορισμούς, εστιάζοντας στις φιλικές προς το περιβάλλον και την κοινωνία επιλογές. Η νέα εποχή θέλει γνώση και τόλμη, θέληση και ειλικρίνεια, ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός.

Κράτος, αυτοδιοίκηση, περιφέρεια και επιχειρηματίες πρέπει να βελτιώσουμε πρώτα και κυρίως τις υποδομές της χώρας πρέπει να ενισχύσουμε το προϊόν και τις υπηρεσίες μας με γνώμονα τα υγειονομικά πρωτόκολλά και την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

• Να λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

• Της λειτουργίας των πυρηνελαιουργίων που μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε, τις πόλεις και τα χωριά, τις θάλασσες, τα ποτάμια, τα οικοσυστήματα

• Να προστατεύσουμε ότι πολυτιμότερο, τις σπουδαίες κλασικές αρχαιότητες της Αργολίδας που είδαμε να καίγονται το περασμένο καλοκαίρι.

• Εδώ θα επαναλάβουμε την πρόταση μας για κατά προτεραιότητα και ανεξάρτητα ηλικίας εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο.

• Τέλος και κρίσιμο εξίσου είναι για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου, η απαραίτητη οικονομική στήριξη για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας με όρους οικονομικής βιωσιμότητας. Έκρινε ως απαραίτητα τα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης για τον επιχειρηματικό κόσμο, κυρίως όμως το πρόβλημα εντοπίζεται είπε, στη ρευστότητα ,υπολογίζεται ότι μία στις δύο επιχειρήσεις έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ.


• Οι αφίξεις από το εξωτερικό θα αρχίσουν από τον Αύγουστο και μετά.

• Εστιάζουμε στους μεμονωμένους τουρίστες και στον εσωτερικό τουρισμό για να «κρατήσουμε το κεφάλι έξω από το νερό».

• Απαραίτητη η ευλαβική τήρηση των πρωτοκόλλων από όλους εμάς τους ανθρώπους του Τουρισμού και τα καταλύματα RB&B.Η πανδημία δεν τελείωσε δυστυχώς. Φέτος το ρίσκο είναι μεγαλύτερο και αρχίζουμε με 2.000-2.500 κρούσματα.

• Απαιτείται σεβασμός και προστασία στα αρχαιολογικά μας μνημεία από την Πολιτεία και από όλους εμάς. Η πυρκαγιά στις Μυκήνες πέρυσι, πρέπει να αποτελέσει μεγάλο μάθημα και παράδειγμα προς αποφυγή.

• Απαραίτητη η ενίσχυση της ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων. Να δοθεί λύση για τις συσσωρευμένες οφειλές με διαγραφή του πανδημικού χρέους. Ιδιαίτερα χαμηλό το ποσοστό ενίσχυσης που δόθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις υποβληθείσες αιτήσεις, περίπου 20%. Απαραίτητη η μείωση του ΦΠΑ και η κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, καθώς και η δωρεάν χορήγηση όλων των self test.

• Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλλει στη διαχείριση των απορριμμάτων, που αυξάνονται με τον τουρισμό, να δώσει σύντομα λύση στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στο Ναύπλιο, σε συνέργεια με την Περιφέρεια.

• Να βελτιωθούν υποδομές όπως η πρόσβαση από την Εθνική οδό, το τοπικό οδικό δίκτυο, οι αστικές μεταφορές, το τρένο, οι μαρίνες , τα λιμάνια, το νερό ύδρευσης και άρδευσης, το διαδίκτυο και η ηλεκτροδότηση. Να υλοποιηθεί το πρόγραμμα για υδροπλάνα στην Αργολίδα.

• Η βιώσιμη ανάπτυξη, ο εναλλακτικός τουρισμός, η επαφή των τουριστών με το περιβάλλον, οι επισκέψεις στα οινοποιεία μας, οι πεζοπορικές διαδρομές, η τοπική γαστρονομία, πρέπει να ενταχθούν στα τουριστικά μας πακέτα καθώς και η ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΜΠΙΝΓΚ & ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ


• Το ελεύθερο κάμπινγκ αποτελεί για τις οργανωμένες κατασκηνώσεις πρόβλημα σημαντικό που χρονίζει και παραμένει άλυτο με οικονομικές διαρροές.

• Είναι αναγκαία η επιβολή των νόμιμων μέτρων, που απαγορεύουν την ελεύθερη κατασκήνωση με σκηνές και τροχόσπιτα σε αρχαιολογικούς χώρους, δάση, παραλίες κλπ. και επιτρέπεται μόνο εντός κάμπινγκ.

• Απαραίτητη η επέκταση προαστιακού στην Αργολίδα καθώς και η νομιμοποίηση κάμπινγκ κάτω των 8 στρεμμάτων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


« Βιώνουμε ανεργία που απειλεί την ύπαρξή μας» τόνισε η εκπρόσωπος των ξεναγών.

• Τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τις ξεναγήσεις, ουσιαστικά, απαγορεύουν στους ξεναγούς να οργανώσουν εκδρομές και να δουλέψουν πραγματικά. Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση πρωτόκολλων ασφαλείας έχει αποτρέψει τα τουριστικά γραφεία να προγραμματίσουν έγκαιρα ταξίδια με περιήγηση στη χώρα. Η επίπτωση είναι σημαντική και αρνητική για τον Τουρισμό.

• Η οικονομική στήριξη της Πολιτείας προς τους ξεναγούς ήταν ελάχιστη. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα έχουν λάβει συνολικά, για τους 15 μήνες, 195 ευρώ το μήνα. Ζητάμε την στήριξη της Πολιτείας.

Το 2020 πήραμε μόνο 50 ένσημα με αποτέλεσμα:

Η περσινή χρονιά να έχει χαθεί σε συνταξιοδοτικό επίπεδο.

Να μην δικαιούνται οι ξεναγοί καμία επιδότηση ΟΑΕΔ, επίδομα μητρότητας, κλπ.

Δεν εντάχθηκαν στην κατηγορία των κορωνόπληκτων και δεν δικαιούνται αναστολή δανειακών υποχρεώσεων, έκπτωση ενοικίου κλπ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ


• Σαφή και εγκαίρως αποφασισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα από την κυβέρνηση.

• Ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και ενίσχυση του, με το δεδομένο της μεταστροφής της ζήτησης των τουριστών και σε άλλες μορφές πέραν του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το προφίλ των πελατών μας έχει αλλάξει. Τα μεγάλα γκρουπ τουριστών που ξεναγούνταν σε αρχαιολογικούς χώρους δεν αποτελούν πλέον την κύρια πελατεία μας. Οικογένειες, περιβαλλοντικές ομάδες, φίλοι του εναλλακτικού τουρισμού δραστηριοτήτων είναι τώρα η πλειονότητα των επιβατών μας.

• Ανάπτυξη του οδικού δικτύου σε όλη την Αργολίδα.

• Δυνατότητα μεταφοράς με τουριστικά λεωφορεία των επισκεπτών του φεστιβάλ της Αρχαίας Επιδαύρου και των άλλων τουριστικών περιοχών.

• Αναγκαία η άμεση οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων μας από την κυβέρνηση αλλά και τις τράπεζες με χαμηλά επιτόκια του 5-6% και με κάποια ελαστικότητα ως προς τις εγγυήσεις για ποσά της τάξης των 20-25000ευρώ.

• Αρνητική εξέλιξη το ελαστικό εργασιακό ωράριο για την ασφάλεια οδηγών και επιβατών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ


Πρέπει να κρατηθούν οι επιχειρήσεις ζωντανές και οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους.

Δίνεται βάση στον εγχώριο τουρισμό και στην μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Ο Δήμος είναι αρωγός προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους με κάθε μέσο προς όφελος και των επισκεπτών και των κατοίκων του δήμου.

Μια νότα αισιοδοξίας για τον ελληνικό τουρισμό μας δίνει το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο, το θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, το κόσμημα της Αργολίδας. Δημοσιεύτηκε το φετινό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Επιδαυρίων μαζί με το μικρό Αρχαίο Θέατρο, 44 βραδιών, εμπλουτισμένο φέτος με ένα από τα πλουσιότερα προγράμματα στην ιστορία του.

Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά μιας και οι παραστάσεις του Αρχαίου Θεάτρου χρονολογούνται από το 1938 αποτελούν θεσμό και πόλο έλξης τουριστών παγκοσμίως.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ & ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


• Η έλλειψη υποδομών, κύρια στο οδικό δίκτυο, αποθαρρύνει τους επισκέπτες μη παρέχοντας εύκολη πρόσβαση προς την Ερμιονίδα. Πρέπει να γίνουν έργα βελτίωσης.

• Έλλειψη υπάρχει και στην παροχή νερού τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση. Η λύση της μεταφοράς νερού από τον Ανάβαλο ή της αφαλάτωσης παρουσιάζουν προβλήματα και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Επείγει η αποπεράτωσή τους.

• Δεν έχει γίνει καμία πρόνοια για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και πρόσβαση των επισκεπτών της Ύδρας, του Πόρου και των Σπετσών προς την περιοχή της Ερμιονίδας. Είναι ένα σημείο που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε άμεσα.

• Παρουσιάζεται υποχώρηση του ξενοδοχειακού τουρισμού με αρνητικό αντίκτυπο στην ανεργία των δημοτών.

• Παράλληλα, αυξάνεται ο τουρισμός με κότερα, που έχει μειωμένο οικονομικό αποτύπωμα στην περιοχή.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ