ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότεροι εξαγωγικοί κλάδοι τον Μάρτιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:41:00 π.μ. | |
Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότεροι εξαγωγικοί κλάδοι την Μάρτιο
Σημαντική άνοδο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, όταν έγιναν εμφανή τα πρώτα σημάδια της εξάπλωσης της Covid-19 στη χώρα μας, σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές φέτος, με «μπροστάρηδες» τα χημικά και τα τρόφιμα και τους περισσότερους εξαγωγικούς κλάδους να κινούνται ανοδικά. Ενισχυμένες ήταν οι ελληνικές εξαγωγές και συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Πάντως, ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος τον Μάρτιο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), οι ελληνικές εξαγωγές (με τα πετρελαιοειδή) αυξήθηκαν τον φετινό Μάρτιο κατά 34,6%, στα 3,33 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα ανοδική, κατά 31,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, ήταν και η πορεία των εισαγωγών, που ανήλθαν σε 5,42 δισ., με αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να αυξηθεί κατά 27,1%.

Αφαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 29,9% κι ανήλθε σε 2,49 δισ. ευρώ. Οι δε εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 4,25 δισ., αυξημένες κατά 32,1%, με το εμπορικό έλλειμμα να εμφανίζεται αυξημένο κατά 35,4% συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2020.
«Ιδιαίτερα θετικές και ενισχυμένες» κρίνονται σύμφωνα με το ΙΕΕΣ και οι εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2021, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 8,75 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 9,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 13,49 δισ. φέτος, αυξημένες κατά 1,9%, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε ελλειμματικό, μειωμένο ωστόσο κατά 9,8%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν στο τρίμηνο κατά 11,5% κι οι εισαγωγές κατά 5,2%.

Σημαντική πρόοδο κατέγραψαν οι περισσότεροι κλάδοι των ελληνικών εξαγωγών και ιδιαίτερα τα χημικά (αύξηση 21,7%), τα τρόφιμα (+8,3%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+8,2%). Θετική ήταν η συνεισφορά των μηχανημάτων-οχημάτων (+13,4%), των πρώτων υλών (+33,7%) και των ποτών και καπνών (+14,9%). Αντίθετα, τα λίπη και έλαια κατέγραψαν μείωση εξαγωγών κατά 0,9% και τα μη ταξινομημένα προϊόντα κατά 9,5%.

Αναφορικά με τους εξαγωγικούς προορισμούς, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (27) απορρόφησαν το σημαντικότερο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών (54,1% με πετρελαιοειδή, 66,4% χωρίς τα πετρελαιοειδή), ενώ σημαντικά μικρότερο ήταν το μερίδιο των εξαγωγών προς τρίτες χώρες (45,9% με πετρελαιοειδή, 33,6% χωρίς τα πετρελαιοειδή)._

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ