ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ανησυχία για τη νιγηριανή μετάλλαξη του κορωνοϊού στο κέντρο της Αθήνας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:13:00 μ.μ. | | | |
Ανησυχία για τη νιγηριανή μετάλλαξη του κορωνοϊού στο κέντρο της Αθήνας
Η υψηλή συχνότητα εντοπισμού της μετάλλαξης B.1.1.318 (Variant E484K) στο Κέντρο της πρωτεύουσας έχει προκαλέσει ανησυχία στις υγειονομικές αρχές καθώς ακόμη διερευνάται αφενός η επικινδυνότητά της σε σχέση με τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού, αφετέρου κατά πόσο αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια. 

Η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι o όρος "Αθηναϊκή Μετάλλαξη" δεν είναι σωστός καθώς πρώτη φορά εντοπίστηκε πριν από 3 και πλέον μήνες στην Νιγηρία και άρα θα έπρεπε να ονομάζεται Νιγηριανή.

Ο λόγος που αποδόθηκε στην συγκεκριμένη μετάλλαξη ο όρος "Αθηναϊκή" είναι η σημαντική της διασπορά στην Αθήνα, καθώς σύμφωνα με τα παγκόσμια στοιχεία, τα κρούσματα μόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας, είναι περισσότερα από ότι σε όλο μαζί τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό είναι που ανησυχεί.

Σχετικά με την επικινδυνότητα της μετάλλαξης αυτή, χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στου Υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε συγκεκριμένα ότι: "για αυτή την μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα αυστηρής επιτήρησης, καταγραφής και πιστεύω ότι οι ειδικοί γενετιστές, οι Επιδημιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη, που ας ελπίσουμε ότι είναι πολύ περιορισμένη".

Από τα λεγόμενα της καθηγήτριας διαπιστώνεται ότι είναι ανησυχητική η πορεία της, όμως την ίδια στιγμή ο εντοπισμός των 1000 και πλέον κρουσμάτων έχει να κάνει με τη στοχευμένη ιχνηλάτιση που ακολούθησε μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος σε αλλοδαπό που την "εισήγαγε" στη χώρα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει τεθεί υπό μελέτη, "γιατί βλέπουμε ότι αυξάνεται η συχνότητά της, δηλαδή βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ότι συνήθως, ωστόσο αυτό το έχουμε δει και με άλλες μεταλλάξεις. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση. Για παράδειγμα, η νοτιοαφρικάνικη ενώ στην αρχή φαινόταν ότι ήταν έτσι, δεν το είδαμε. Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες".

Ερωτηθείς αν καλύπτεται από τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν μολυνθεί, τα έχουν πάει καλά, παρόλο που οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας.

Σύμφωνα επίσης με δηλώσεις του Δημήτρη Θάνου, καθηγητή και πρόεδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, επικεφαλής στο δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης κορονοϊού, επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν είναι κάτι καινούργιο. Το στέλεχος λέγεται 1.1.318 και αυτή την στιγμή φαίνεται να εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας όπου έχουν ταυτοποιηθεί περί τα 1000 διαφορετικά κρούσματα

Το ενδιαφέρον που έχει η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι μια αλλαγή σε κάποιο αμινοξύ, το οποίο συνδέεται με την αντίδραση με τα εξουδετερωτικά αντισώματα που σημαίνει πως αυτή η αλλαγή το κάνει λιγότερο ευαίσθητο στα εμβόλια. Την ίδια αλλαγή την έχουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος και το βραζιλιάνικο γι' αυτό και από την αρχή του εντοπισμού του συγκεκριμένου στελέχους σημειώνονταν ότι αποτελεί ένα συνδυασμό των μεταλλάξεων της Βραζιλίας και της Ν. Αφρικής.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ