Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος με τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζο, τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό και στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και του ΕΛΓΑ, επισκέφθηκαν τις πληγείσες από τις καιρικές συνθήκες περιοχές προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις ζημίες και τις καταστροφικές συνέπειες των ακραίων φαινομένων που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες της Αργολίδας.
Συγκεκριμένα κατά τις πρωινές ώρες επισκέφθηκαν τη Λυρκεία, τη Στέρνα, το Σχοινοχώρι, το Κουτσοπόδι, τα Φίχτια, το Αεροδρόμιο Άργους, τη Χούνη, το Κεφαλάρι, την Ήρα και το απόγευμα την περιοχή των Ιρίων, Ασίνης και της Επιδαύρου.
Ακολούθησε σύσκεψη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Π.Ε. Αργολίδας παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου και την οποία συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος ενώ συμμετείχαν ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Γιάννης Μαντζούνης, οι Δήμαρχοι Άργους - Μυκηνών, Ναυπλιέων, Επιδαύρου και Ερμιονίδας καθώς και Πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας και παραγωγοί της περιοχής. Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τα εξής θέματα:
Συζητήθηκε το ζήτημα της αλλαγής του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να ενταχθούν κι άλλες ζημίες ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
Προτάθηκε η ένταξη στις ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ της προσυλλεκτικής κηλίδωσης των μανταρινιών, ποικιλίας κλημεντίνης. Ένα προϊόν που πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτεί. Το ζημιογόνο αποτέλεσμα της κηλίδωσης εξαρτάται αποκλειστικά από τις κλιματολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις μετά από περιόδους ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών.
Με στόχο την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών πυρηνόκαρπων βερυκόκκων αποτυπώθηκαν αναλυτικά στον κ. Λυκουρέντζο οι ζημιές ύψους 60-100% από τον παγετό στις 26/3/2021 σε συγκεκριμένες παγόπληκτες περιοχές της Αργολίδας, σε Λυρκεία, Στέρνα, Καπαρέλι, Χώνικα, Τίρυνθα, Ανυφί, Μοναστηράκι, Σχοινοχώρι, Μαλανδρένι, Μπόρσα, Χούνη κα.
Συζητήθηκε η πιθανότητα αποζημίωσης των παραγωγών πορτοκαλιάς ποικιλίας Ναβελίνα και Νιου Χωλ, στις οποίες καταστράφηκε το άνθος από τον ανοιξιάτικο παγετό. Οι ποικιλίες αυτές έχουν ένα κύμα άνθησης με αποτέλεσμα να προβλέπεται σχεδόν μηδενική αναμενόμενη παραγωγή ιδιαίτερα στις παγετόπληκτες περιοχές.
Αναφέρθηκε το πρόβλημα στις αγκινάρες των Ιρίων που έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές από τον παγετό.
Τέθηκε το ζήτημα της επίπτωσης των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας που επικράτησαν στις αρχές Μαΐου (έως 37οC) στην εξέλιξη του ελαιόκαρπου, ιδιαίτερα στην επαρχία Ερμιονίδας μετά και τη συνεχιζόμενη ξηρασία.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ επανέλαβε ότι ο φορέας με ακρίβεια, δικαιοσύνη και ταχύτητα θα καταβάλει τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Μιλώντας όπως ο ίδιος τόνισε με απόλυτη ειλικρίνεια τόνισε ότι είναι ανάγκη ο ΕΛΓΑ να επιβιώσει οικονομικά με τον ισχύοντα Κανονισμό, έκανε λόγο για την κλιματική αλλαγή, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις με τον νέο Νόμο περί Κρατικής Αρωγής και την άμεση ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του ΕΛΓΑ.
Από τον κ. Λυκουρέντζο δόθηκαν απαντήσεις, ενώ τονίστηκε το θέμα των οικονομικών δυσκολιών του ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει μοναδική πηγή χρηματοδότησης τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες πλέον απαιτήσεις.
Ο κ. Λυκουρέντζος ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνομιλητές για την εμπιστοσύνη τους στον ΕΛΓΑ, ενώ δεσμεύτηκε να δικαιωθούν οι προσδοκίες τους.