Η φιλοξενία της επετειακής έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο δεν αποτελεί τυχαία επιλογή, καθώς σε αυτό το εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο φιλοξενούνται έργα με ιστορική θεματολογία από τον Αγώνα του 1821.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
" Η έκθεση με τον σημειολογικό τίτλο «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21», που συνθέτουν οι λέξεις «Επανάσταση» και «Ανασύσταση», χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία, δυναμισμό και έντονη εξωστρέφεια.
Ενθαρρύνει τη συζήτηση και την περίσκεψη για τις ιδέες, τις αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας μέσα από τη σύγκρουση, τη ζύμωση και τη σύνθεση ποικίλων συστατικών στοιχείων.
Παραπέμπει στη θεώρηση της Επανάστασης υπό το πρίσμα του αναστοχασμού και της ανασυγκρότησης.
Τεκμηριώνει την ιστορική μνήμη σε μια γόνιμη διαδρομή προσέγγισης του Ελληνισμού με το ιστορικό του παρελθόν.
Για αυτό και ως Υπουργείο Πολιτισμού κ Αθλητισμού έχουμε θέσει υπό την αιγίδα και την υποστήριξή μας τη σημαντική αυτή έκθεση που φιλοδοξεί να συμβάλει σε μια δημιουργική πρόσληψη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας στον 21ο αιώνα.
Ας πορευτούμε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία προς τον τρίτο αιώνα της ανεξάρτητης εθνικής μας πορείας.
Θεματοφύλακας μνήμης και γνωριμίας του σύγχρονου Ελληνισμού με το ιστορικό του παρελθόν, η επετειακή έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21» ανοίγει τις πύλες της στο κοινό στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους."
Ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ κα. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Δντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, για την καθοριστική συμβολή της, στην ίδρυση του παραρτήματος της Εθνική Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, τον κ. Μπότσο Απόστολο, πρόεδρο Δ.Σ. της ΕΠΜΑΣ, καθώς και όλους όσοι συνεισέφεραν στην επιτυχή διοργάνωση της έκθεσης."